tokrirkri

tokrirkri

Πανεπιστήμιο Κρήτης: «Καλούμε το Υπουργείο να αναθεωρήσει τις εξαγγελίες για τα Λατινικά»

Το Τμήμα Φιλολογίας ζητά την επιστροφή των Λατινικών στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Μεγάλη αναστάτωση, κυρίως στο χώρο των φιλολόγων, έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τα Λατινικά από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Από την πρώτη στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός κ. Γαβρόγλου, ανακοίνωσε το νέο σύστημα με το οποίο θα εισάγονται οι υποψήφιοι στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές και στην πλειοψηφία τους ζητούσαν την επιστροφή των Λατινικών σ’ αυτή τη διαδικασία.

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεση πάνω σ’ αυτή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την κατάργηση της εξέτασης των Λατινικών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την περαιτέρω υποβάθμιση του μαθήματος στη Μέση Εκπαίδευση. Η αιφνίδια απόφαση του Υπουργείου Παιδείας προβληματίζει για τη σκοπιμότητά της. Το επιχείρημα ότι το μάθημα των Λατινικών είχε υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια αποκρύπτει τις αιτίες αυτής της εξέλιξης, ενώ η προβαλλόμενη θέση ότι τα Λατινικά αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους σπουδαστές των Φιλολογικών Τμημάτων είναι επιστημολογικά απαράδεκτη και ιστορικά ανακριβής. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Υπουργείου ενισχύει τις πλέον συντηρητικές, ακόμη και εθνικιστικές φωνές, οι οποίες, ταυτίζοντας την αρχαιότητα με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, προβάλλουν ανυπόστατα και επικίνδυνα ιδεολογήματα περί πολιτισμικής ανωτερότητας.

Η ανάγκη για μια αναστοχαστική, ακαδημαϊκά τεκμηριωμένη και παιδαγωγικά άρτια προσέγγιση της αρχαιογνωστικής παιδείας των μαθητών μας είναι από καιρό επιβεβλημένη. Η στείρα και ανιαρή διδασκαλία των αρχαίων γλωσσών και πολιτισμών στην οποία έχουν υποβληθεί τόσες και τόσες γενιές δεν αποτελεί άλλοθι για την ανεύθυνη, βίαιη και αυθαίρετη αποκοπή των μαθητών από τις ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αντίθετα, η χρονίζουσα αυτή πραγματικότητα καθιστά επιτακτικό το καθήκον της Πολιτείας να συνομιλήσει επιτέλους με την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να επανεξεταστούν τόσο το περιεχόμενο όσο και οι στόχοι της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναθεωρήσει τις εξαγγελίες που οδηγούν στην εξάλειψη των Λατινικών από τη Μέση Εκπαίδευση και να αναπτύξει έναν ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς της εκπαίδευσης σχετικά με τα αρχαιογνωστικά μαθήματα. Ο διάλογος αυτός θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και να λαμβάνει υπόψη αποκλειστικά και μόνο τις παιδαγωγικές, ακαδημαϊκές και ιστορικές παραμέτρους του ζητήματος.

Ευελπιστούμε ότι η εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων θα οδηγήσει στην πλήρη ανανέωση του διδακτικού υλικού, στη συνεχή επιμόρφωση των καθηγητών και κυρίως στην αποκατάσταση του ελκυστικού προσώπου του αρχαίου κόσμου.».

Σχετικά Άρθρα

Ρέθυμνο: Παραλαβή νέων απορριμματοφόρων

Με δύο νέα απορριμματοφόρα οχήματα, τύπου πρέσας, ενισχύεται ο στόλος των οχημάτων της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνης. Την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 παρελήφθησαν από την αρμόδια Επιτροπή του Δήμου, στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Καθαριότητας τα δύο νέα, σύγχρονων τεχνικών προδιαγραφών, απορριμματοφόρα οχήματα, συνολικού κόστους 356.400 €, τα οποία προμηθεύτηκε[…]

Δείτε περισσότερα

Οι 115 παραλίες στην Κρήτη που βραβεύτηκαν με την Γαλάζια Σημαία για το 2019

Στην Κρήτη το 22% των Γαλάζιων Σημαιών απο ολόκληρη την χώρα Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και σκαφών αειφόρου τουρισμού. Με 515 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα[…]

Δείτε περισσότερα