tokrirkri

tokrirkri

Πανεπιστήμιο Κρήτης: «Καλούμε το Υπουργείο να αναθεωρήσει τις εξαγγελίες για τα Λατινικά»

Το Τμήμα Φιλολογίας ζητά την επιστροφή των Λατινικών στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Μεγάλη αναστάτωση, κυρίως στο χώρο των φιλολόγων, έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τα Λατινικά από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Από την πρώτη στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός κ. Γαβρόγλου, ανακοίνωσε το νέο σύστημα με το οποίο θα εισάγονται οι υποψήφιοι στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές και στην πλειοψηφία τους ζητούσαν την επιστροφή των Λατινικών σ’ αυτή τη διαδικασία.

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεση πάνω σ’ αυτή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την κατάργηση της εξέτασης των Λατινικών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την περαιτέρω υποβάθμιση του μαθήματος στη Μέση Εκπαίδευση. Η αιφνίδια απόφαση του Υπουργείου Παιδείας προβληματίζει για τη σκοπιμότητά της. Το επιχείρημα ότι το μάθημα των Λατινικών είχε υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια αποκρύπτει τις αιτίες αυτής της εξέλιξης, ενώ η προβαλλόμενη θέση ότι τα Λατινικά αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους σπουδαστές των Φιλολογικών Τμημάτων είναι επιστημολογικά απαράδεκτη και ιστορικά ανακριβής. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Υπουργείου ενισχύει τις πλέον συντηρητικές, ακόμη και εθνικιστικές φωνές, οι οποίες, ταυτίζοντας την αρχαιότητα με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, προβάλλουν ανυπόστατα και επικίνδυνα ιδεολογήματα περί πολιτισμικής ανωτερότητας.

Η ανάγκη για μια αναστοχαστική, ακαδημαϊκά τεκμηριωμένη και παιδαγωγικά άρτια προσέγγιση της αρχαιογνωστικής παιδείας των μαθητών μας είναι από καιρό επιβεβλημένη. Η στείρα και ανιαρή διδασκαλία των αρχαίων γλωσσών και πολιτισμών στην οποία έχουν υποβληθεί τόσες και τόσες γενιές δεν αποτελεί άλλοθι για την ανεύθυνη, βίαιη και αυθαίρετη αποκοπή των μαθητών από τις ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αντίθετα, η χρονίζουσα αυτή πραγματικότητα καθιστά επιτακτικό το καθήκον της Πολιτείας να συνομιλήσει επιτέλους με την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να επανεξεταστούν τόσο το περιεχόμενο όσο και οι στόχοι της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναθεωρήσει τις εξαγγελίες που οδηγούν στην εξάλειψη των Λατινικών από τη Μέση Εκπαίδευση και να αναπτύξει έναν ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς της εκπαίδευσης σχετικά με τα αρχαιογνωστικά μαθήματα. Ο διάλογος αυτός θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και να λαμβάνει υπόψη αποκλειστικά και μόνο τις παιδαγωγικές, ακαδημαϊκές και ιστορικές παραμέτρους του ζητήματος.

Ευελπιστούμε ότι η εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων θα οδηγήσει στην πλήρη ανανέωση του διδακτικού υλικού, στη συνεχή επιμόρφωση των καθηγητών και κυρίως στην αποκατάσταση του ελκυστικού προσώπου του αρχαίου κόσμου.».

Σχετικά Άρθρα

Το κορυφαίο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου επέλεξε μια από τις μεγαλύτερες Κρητικές εταιρείες για νέα έρευνα

Το Βρετανικό Πανεπιστήμιο επέλεξε την Χαλκιαδάκης Α.Ε., τον μεγαλύτερο εργοδότη της Κρήτης, στο πλαίσιο εκπόνησης διεθνούς εργασίας και πραγματοποίησε την αντίστοιχη έρευνα μεταξύ των εργαζομένων της εταιρείας Οι συνθήκες εργασίας και ικανοποίησης του προσωπικού της Κρητικής εταιρείας Χαλκιαδάκης Α.Ε. μπήκαν στο «μικροσκόπιο» μιας νέας, μεγάλης έρευνας του Cass Business School,[…]

Δείτε περισσότερα

Γιορτάστηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού στο Ρέθυμνο

Η ομάδα του «Rethymno Recevin», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη διάκριση του Ρεθύμνου ως Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018 από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οινικών Πόλεων RECEVIN, συνεχίζει τις δράσεις για την ανάδειξη του κρητικού κρασιού. Αυτή τη φορά, συμμετείχε στον εορτασμό  της Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού, στις 11 Νοεμβρίου 2018,  διοργανώνοντας[…]

Δείτε περισσότερα