tokrirkri

tokrirkri

Πετρος Θεμελης

Ο Πέτρος Θέμελης (Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας)

Ο άνθρωπος που ανέδειξε την Αρχαία Μεσσήνη ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως, ο καθηγητής της κλασσικής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης αυτοβιογραφείται στην εκπομπή, παρουσιάζοντας την εκπληκτική αρχαιολογική ανασκαφή του. Ο ίδιος μας ξεναγεί στο χώρο που είναι γεμάτος από τη μαγεία που συντελείται όταν οι αιώνες φανερώνουν τα καλά κρυμμένα μυστικά τους.

Ο Πέτρος Θέμελης έφερε με τη σκαπάνη του στο φως μιαν ολόκληρη αρχαία Πολιτεία που είχε ιδρυθεί το 369 π.Χ. σε έκταση 4000 στρεμμάτων, με στιβαρή οχύρωση, άριστο πολεοδομικό σύστημα: Θέατρα, υλευτήριο, Στάδιο, Γυμναστήριο, πλήθος Ιερών, κρήνες, μνημεία και δεκάδες αγάλματα.

Έργο ζωής η ανασκαφή της Αρχαίας Μεσσήνης εδώ και 27 περίπου χρόνια, ενός αφοσιωμένου στην επιστήμη του καθηγητή ο οποίος έχει σφραγίσει με την παρουσία και το έργο του την αρχαιολογική έρευνα από την Πέλλα ως την Ερέτρια και από τους Δελφούς έως την Ελεύθερνα στην Κρήτη.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936, γιος του λογοτέχνη Γιώργου Θέμελη και ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε συνέχεια, το 1972, διδακτορικό δίπλωμα από το Aρχαιολογικό Iνστιτούτου του Πανεπιστημίου του Mονάχου με θέμα διατριβής “Fruhgriechische Grabbauten” («Πρώιμα Ελληνικά Ταφικά Μνημεία»).

Μεταξύ των ετών 1963 και 1980 υπηρέτησε ως Επιμελητής και Έφορος Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιφέρειες Ηλείας-Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος, Λοκρίδας και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ από το 1977 έως το 1980 διετέλεσε διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών. Πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες σε όλες τις παραπάνω περιοχές όπου υπηρέτησε. Από το 1980 ως το 1984 ήταν προϊστάμενος της Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας για ολόκληρη την Ελλάδα με έδρα την Αθήνα.

Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογία εξελέγη το 1984 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τις ανασκαφικές εργασίες στην Αρχαία Μεσσήνη ανέλαβε το 1986.

Ο Πέτρος Θέμελης έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, περισσότερες από διακόσιες επιστημονικές πραγματείες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικούς οδηγούς χώρων και μουσείων, εκθέσεις ανασκαφών, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, επιφυλλίδες κ.ά. Είναι μέλος επιστημονικών Εταιρειών της Ελλάδας και του Εξωτερικού και έχει τύχει πολλών τιμητικών διακρίσεων. Πρόσφατα βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Αρχαιολογίας στην πόλη του Βατικανού (Ρώμη).

Η αυτοβιογραφική ταινία του γυρίστηκε στην Αρχαία Μεσσήνη και στην Αθήνα. Προβλήθηκε από την εκπομπή Μονόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης 7.3.2013

Παραγωγός Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη

Σχετικά Άρθρα

«Ιστορίες του Δρόμου»: Ταξίδι στο Μεγάλο Κάστρο

Ένα οδοιπορικό σε όμορφα μέρη του Ηρακλείου με τον Στέλιο Ζερβό Κάστρα, ιστορικές μονές και ζωές ανθρώπων μπερδεύονται γλυκά στις «Ιστορίες του Δρόμου». Το ταξίδι στη Κρήτη συνεχίζεται και αυτό το Σάββατο θα μάθουμε την ιστορία του Μεγάλου Κάστρου που κτίστηκε με τις διαταγές του Νικηφόρου στη Ρόκα του Προφήτη[…]

Δείτε περισσότερα

75η Επέτειος της Απόβασης της Νορμανδίας: Ιστορική φώτο

Φωτογραφία έπος δημιουργήθηκε φέτος για τον εορτασμό της 75ης επετείου της απόβασης της Νορμανδίας. Συγκεκριμένα από τη μια μεριά φαίνονται οι αλεξιπτωτιστές των συμμαχικών δυνάμεων λίγο πριν πέσουν στη Γαλλία και από την άλλη οι ίδιοι άντρες 75 χρόνια μετά μέσα στο ίδιο αεροπλάνο! Η απόβαση της Νορμανδίας ξεκίνησε στις[…]

Δείτε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση