tokrirkri

tokrirkri

Πετρος Θεμελης

Ο Πέτρος Θέμελης (Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας)

Ο άνθρωπος που ανέδειξε την Αρχαία Μεσσήνη ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως, ο καθηγητής της κλασσικής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης αυτοβιογραφείται στην εκπομπή, παρουσιάζοντας την εκπληκτική αρχαιολογική ανασκαφή του. Ο ίδιος μας ξεναγεί στο χώρο που είναι γεμάτος από τη μαγεία που συντελείται όταν οι αιώνες φανερώνουν τα καλά κρυμμένα μυστικά τους.

Ο Πέτρος Θέμελης έφερε με τη σκαπάνη του στο φως μιαν ολόκληρη αρχαία Πολιτεία που είχε ιδρυθεί το 369 π.Χ. σε έκταση 4000 στρεμμάτων, με στιβαρή οχύρωση, άριστο πολεοδομικό σύστημα: Θέατρα, υλευτήριο, Στάδιο, Γυμναστήριο, πλήθος Ιερών, κρήνες, μνημεία και δεκάδες αγάλματα.

Έργο ζωής η ανασκαφή της Αρχαίας Μεσσήνης εδώ και 27 περίπου χρόνια, ενός αφοσιωμένου στην επιστήμη του καθηγητή ο οποίος έχει σφραγίσει με την παρουσία και το έργο του την αρχαιολογική έρευνα από την Πέλλα ως την Ερέτρια και από τους Δελφούς έως την Ελεύθερνα στην Κρήτη.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936, γιος του λογοτέχνη Γιώργου Θέμελη και ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε συνέχεια, το 1972, διδακτορικό δίπλωμα από το Aρχαιολογικό Iνστιτούτου του Πανεπιστημίου του Mονάχου με θέμα διατριβής “Fruhgriechische Grabbauten” («Πρώιμα Ελληνικά Ταφικά Μνημεία»).

Μεταξύ των ετών 1963 και 1980 υπηρέτησε ως Επιμελητής και Έφορος Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιφέρειες Ηλείας-Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος, Λοκρίδας και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ από το 1977 έως το 1980 διετέλεσε διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών. Πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες σε όλες τις παραπάνω περιοχές όπου υπηρέτησε. Από το 1980 ως το 1984 ήταν προϊστάμενος της Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας για ολόκληρη την Ελλάδα με έδρα την Αθήνα.

Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογία εξελέγη το 1984 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τις ανασκαφικές εργασίες στην Αρχαία Μεσσήνη ανέλαβε το 1986.

Ο Πέτρος Θέμελης έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, περισσότερες από διακόσιες επιστημονικές πραγματείες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικούς οδηγούς χώρων και μουσείων, εκθέσεις ανασκαφών, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, επιφυλλίδες κ.ά. Είναι μέλος επιστημονικών Εταιρειών της Ελλάδας και του Εξωτερικού και έχει τύχει πολλών τιμητικών διακρίσεων. Πρόσφατα βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Αρχαιολογίας στην πόλη του Βατικανού (Ρώμη).

Η αυτοβιογραφική ταινία του γυρίστηκε στην Αρχαία Μεσσήνη και στην Αθήνα. Προβλήθηκε από την εκπομπή Μονόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης 7.3.2013

Παραγωγός Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη

Σχετικά Άρθρα

Τι λέει ο Θοδωρής Παπαδουλάκης για τον “Αδελφό” που έγινε viral

Τις τελευταίες ώρες το βίντεο κοινοποιήθηκε εκατοντάδες χιλιάδες φορές και κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να συμπυκνώσει πολλές αδυναμίες του ελληνικού κράτους, ενώ δημιούργησε ποικίλα συναισθήματα. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτέλεσε την τέλεια αφορμή για τον Θοδωρή Παπαδουλάκη, σκηνοθέτη μεταξύ άλλων και της σειράς «Το νησί», ώστε να δημοσιοποιήσει τον[…]

Δείτε περισσότερα

Ένας παραμυθάς που «διδάσκεται» από τον Αίσωπο…

Σαρλ Περώ… Ένας παραμυθάς του 16ου αιώνα! Έχουν περάσει 316 χρόνια από το θάνατό του κι όμως τα παραμύθια του παραμένουν αιώνια όπως και η φήμη του! Σταχτοπούτα, Ωραία Κοιμωμένη, παπουτσωμένος γάτος, ο κοντορεβυθούλης … Παραμύθια που όλοι γνωρίζουμε, παραμύθια κλασσικά και αξεπέραστα στο χρόνο. Ο Σαρλ Περώ είναι ο[…]

Δείτε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση