tokrirkri

tokrirkri

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις νέες αντικειμενικές

«Κερδισμένους» και «χαμένους» έχουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, θα ισχύσουν άμεσα και βάσει αυτών θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, στον οποίο επέρχονται τρεις αλλαγές προκειμένου να περιοριστούν οι όποιες επιβαρύνσεις προκύπτουν για 946.671 ιδιοκτήτες. Αυτό προκύπτει από τη σχετική υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες και περιλαμβάνει την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων, ενώ σήμερα θα κατατεθεί προς ψήφιση και η τροπολογία για την προσαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ώστε το συνολικό ποσό βεβαίωσης να παραμείνει σταθερό με βάση και τις δεσμεύσεις του μνημονίου και με στόχο να μπουν στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στην αγορά ακινήτων φέρνει αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών, ως εξής:

* σε 2.122 μειώθηκαν

* σε 4.302 έμειναν σταθερές και

* σε 3.792 αυξήθηκαν.

Θα πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί ότι για να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις από τις εν λόγω αυξήσεις στις 3.792 τιμές ζώνης, με την επικείμενη τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ επέρχονται οι κατωτέρω τρεις αλλαγές:

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

* διευρύνεται το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ

* διευρύνεται επίσης το όριο του τρίτου κλιμακίου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ

* αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά 946.671 ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι «χαμένοι» για φέτος, αφού θα δουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ «φουσκωμένα», καθώς από την προσομοίωση του υπουργείου προκύπτουν τα εξής:

* 737.709 ιδιοκτήτες (12%) θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ αυξημένο έως και 50 ευρώ ή 12 ευρώ κατά μέσο όρο

* 160.001 ιδιοκτήτες (2,3%) θα έχουν επιβάρυνση στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα ξεπερνά τα 50 και θα φτάνει έως και τα 200 ευρώ

* 48.961 ιδιοκτήτες (0,7%) φέτος θα δουν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αυξήσεις πάνω από 200 ευρώ.

«Κερδισμένοι» για τη φετινή χρονιά, με βάση την ίδια προσομοίωση του υπουργείου, θα είναι 5.466.143 ιδιοκτήτες ακινήτων αφού:

* 1.470.962 ή το 23% φυσικά πρόσωπα θα λάβουν μειωμένα εκκαθαριστικά του φόρου, ενώ

* 3.995.181 ή το 62% των ιδιοκτητών δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσει φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από τη συνολική εικόνα των αλλαγών που επέρχονται προκύπτει ότι το 97% των φυσικών προσώπων θα έχουν εκκαθαριστικά μειωμένα, αμετάβλητα ή με οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Αντίστοιχη μάλιστα είναι η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα, καθώς το 91% θα δει εκκαθαριστικά μειωμένα (61%), σταθερά (25%) ή αυξημένα έως 50 ευρώ (5%).

Επισημαίνεται ότι με τη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή θα ορίζεται ως ημερομηνία της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ το τέλος Ιανουαρίου, αντί του Δεκεμβρίου που ίσχυε από την έκδοση του νόμου και ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο.

Από το 2019 στην αγορά

Αξιοσημείωτο είναι ότι η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, μιλώντας χθες στο Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», υπογράμμισε ότι οι αλλαγές των αντικειμενικών αξιών θα επηρεάσουν φέτος μόνο τον ΕΝΦΙΑ και όχι τους υπόλοιπους φόρους και τέλη.

Η αναπροσαρμογή των τιμών θα επηρεάσει την κτηματαγορά από την 1η Ιανουαρίου 2019, οπότε και θα υπάρξει καθολική εφαρμογή των αυξήσεων και μειώσεων στις αξίες των ακινήτων.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αλλάξουν το φορολογικό τοπίο από το επόμενο έτος, καθώς θα φέρουν ανατροπές σε 19 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα και οι οποίοι είναι οι εξής:

1. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων θα ακολουθήσει τη νέα τιμή ζώνης αφού υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.

2. Ο φόρος χρησικτησίας θα ακολουθήσει και αυτός τις νέες αντικειμενικές, ενώ υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

3. Ο φόρος ανταλλαγής συνένωσης οικοπέδων υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

4. Ο φόρος διανομής, ο οποίος αφορά συνένωση περιουσίας από έναν συνιδιοκτήτη ακινήτου και επιβάλλεται με συντελεστή 0,75% επί της αντικειμενικής αξίας.

5. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων πάνω στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.

6. Ο δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης.

7. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰-0,35‰ (ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε δήμου) επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

8. Το τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας. Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν άμεσα το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση την επιφάνεια των κατοικιών που διαμένει ο φορολογούμενος. Τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι κλιμακώνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των συγκεκριμένων ακινήτων. Ειδικότερα, τα τεκμήρια προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Έτσι, σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες μετά τις μειώσεις «πέσουν» από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα μειωθούν αντίστοιχα και τα τεκμήρια που διαμορφώνονται από την αξία της ακίνητης περιουσίας, ενώ θα αυξηθούν όπου οι αντικειμενικές θα αυξηθούν.

9. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.

10. Τα τέλη υπέρ του ταμείου νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.

11. Το τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

12. Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτου.

13. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτου.

14. Ο φόρος δωρεάς ακινήτου.

15. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

16. Πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου.

17. Τα πρόστιμα νέων αυθαιρέτων τα οποία συνδέονται επίσης με τις αντικειμενικές αξίες.

18. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% επί της αντικειμενικής αξίας που επιβάλλεται στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες (Off Shore) εταιρείες.

19. Η εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης.

Σχετικά Άρθρα

Η Τουρκία στην κορυφή των προτιμήσεων των Ρώσων τουριστών

Η Τουρκία επανήλθε την πρώτη θέση ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς οργανωμένου τουρισμού για τους Ρώσους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ATOR). Μόλις εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας μετά το συμβάν με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού S-24 στον εναέριο χώρο της Συρίας το 2015[…]

Δείτε περισσότερα

Η παγίδα των «χάρτινων» αποδείξεων

Περισσότεροι από 1.000.000 φορολογούμενοι, στους οποίους περιλαμβάνονται υπερήλικες συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές, περιστασιακά απασχολούμενοι, ανάπηροι, στρατευμένοι, κάτοικοι μικρών χωριών, άστεγοι, ακόμη και ανήλικοι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όφειλαν να έχουν μαζέψει κατά τη διάρκεια του 2018 χάρτινες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με[…]

Δείτε περισσότερα