tokrirkri

tokrirkri

Πράσινο φως στην κατεδάφιση των πρώτων 49 σπιτιών στις πυρόπληκτες περιοχές

Συνάντηση με εκπροσώπους των πυρόπληκτων περιοχών της ανατολικής Αττικής είχε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Το στέλεχος της κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι έχει ήδη εγκριθεί η κατεδάφιση 49 «κόκκινων» σπιτιών, ενώ τις επόμενες ημέρες η διαδικασία θα προχωρήσει και για ακόμη 20 κτήρια.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες για τις πρώτες κατεδαφίσεις ξεκίνησαν ήδη, με τις μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά το πρωί της Δευτέρας.

Ο κ. Σπίρτζης επανέλαβε, παράλληλα, τη δέσμευση του κ. Τσίπρα για την απαλλαγή των πυρόπληκτων κατοίκων από την υποχρέωση αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά, οι απαντήσεις του κ. Σπίρτζη στα ερωτήματα των κατοίκων:

  • Για τις μετρήσεις αέρα, εδάφους και νερού, ανέφερε πως «από το τέλος Αυγούστου έως και τον Φεβρουάριο θα γίνονται μετρήσεις από τον Δημόκριτο»
  • Για το θέμα του αμίαντου, διευκρίνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή του και θα ακολουθήσουν και οι σχετικές μετρήσεις. Επίσης, έχουν επιλεγεί 10 πιστοποιημένες εταιρίες προκειμένου να προχωρήσουν τις εργασίες.
  • Για τα επιδόματα και τις διαδικασίες καταβολής τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τα «πράσινα» κτήρια με ζημιές, διευκρίνισε πως «δεν χρειάζεται χαρτί πυροσβεστικής, καθώς αρκεί το χαρτί του υπουργείου που εκτέλεσε τον έλεγχο.
  • Για τα επιδόματα οικοσκευής των 5.869,41 ευρώ και 586,94, επανέλαβε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει προωθήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια στους δήμους, και πλέον η καταβολή τους εξαρτάται από αυτούς.
  • Για τις άδειες επισκευών, σε περίπτωση που κάποιος πυρόπληκτος επιθυμεί να ξεκινήσει άμεσα χωρίς να περιμένει τις υπηρεσίες του δημοσίου, ο υπουργός υποστήριξε πως «αν κάποιος βιάζεται και θέλει να ξεκινήσει μόνος του τις επισκευές, τότε θα πάρει την άδεια από την υπηρεσία δόμησης και στη συνέχεια θα απευθυνθεί σε πιστοποιημένες εταιρίες. Προβλέπεται να πάρει την αποζημίωση των 300+250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα έχει περάσει για έλεγχο η δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου. Για τα πράσινα σπίτια, μπορούν να βγαίνουν άδειες μικρής κλίμακας με τιμολόγιο. Όσοι έχουν ασφαλισμένα σπίτια και πάρουν αποζημίωση, το υπουργείο θα τους καλύψει τη διαφορά».
  •  Για τα «κόκκινα» κτίρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων καθυστερούν τις διαδικασίες κατεδάφισης, ο κ. Σπίρτζης εξήγησε πως «όλοι οι ιδιοκτήτες θα ειδοποιηθούν από το υπουργείο. Εάν αναλάβει ο ιδιοκτήτης, είναι υποχρεωμένος μέσα σε εύθετο χρόνο να έχει προχωρήσει στην κατεδάφιση».
  • Για τα υπό επισκευή κτίρια που είχαν και αυθαίρετες κατασκευές (πχ ημιυπαίθριους χώρους), σημείωσε πως «αν πρόκειται για κίτρινα κτίρια, η άδεια επισκευής αφορά όλους τους χώρους – και αυτούς που είχαν νομιμοποιηθεί με σχετικούς νόμους. Όμως όσον αφορά τα κόκκινα, αυτά ξαναχτίζονται χωρίς τις αυθαιρεσίες».
  • Για την ανάρτηση δασικών χαρτών, παρατήρησε πως «ο δήμος Μαραθώνα δεν έχει υποβάλει ακόμα τις οικιστικές πυκνώσεις, ώστε να γίνει η ανάρτηση».
  • Για τα αντιπλημμυρικά έργα, ανέφερε πως «υπάρχουν δύο είδη: το πρώτο είναι με κορμοδέματα που θα δημοπρατηθούν από την αποκεντρωμένη διοίκηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μελετών στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθούν. Το δεύτερο είδος είναι με την οριοθέτηση των ρεμάτων, όπως έχει ξεκινήσει για το μεγάλο ρέμα της Ραφήνας και για τα επτά της περιοχής του Μαραθώνα. Για τα τέσσερα ρέματα του Νέου Βουτζά θα συνδυαστεί η οριοθέτηση με την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Θα διανοιχτούν οι κατειλημμένοι κοινόχρηστοι χώροι, οι δρόμοι, καθώς και οι εκτάσεις που έχουν οικοπεδοποιηθεί σε πρανή ρεμάτων».
  • Για το επίδομα περιβάλλοντος χώρου, ξεκαθάρισε ότι η υπουργική απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμα -αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα. Το ακριβές ποσό του επιδόματος δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ εξετάζεται και η αποζημίωση σε είδος (δέντρα, φυτά).

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Νέο ΔΣ στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης,   πραγματοποιήθηκε η συγκρότησή του σε σώμα μετά τις πρόσφατες εκλογές.Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η ακόλουθη: Σταύρος Τζεδάκης – Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ηρακλείου – Πρόεδρος Δ.Σ. Μανόλης Χνάρης – Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης – Μέλος Δ.Σ.[…]

Δείτε περισσότερα

Ζάεφ: Τον Ιανουάριο του 2019 η κύρωση του δημοψηφίσματος

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας γνωστοποίησε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί είτε τον Σεπτέμβριο, είτε τον Οκτώβριο, έχοντας κατά νου τρεις πιθανές ημερομηνίες. Παράλληλα,[…]

Δείτε περισσότερα