tokrirkri

tokrirkri

Προσωπικότητες

ΜΙΧΑΛΗΣ Δ. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ
(καθηγητής γεωλογίας & παλαιοντολογίας)
Προβολή : Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 στις 19:30 – ΝΕΡΙΤ Plus
Πολύπλευρη προσωπικότητα, ο Μιχάλης Δ. Δερμιτζάκης, πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος, (μεταξύ των άλλων, Δίπλωμα τιμητικής διάκρισης τουΑμερικανικού Κογκρέσου καθώς και το Παράσημο του Τάγματος του «Χρυσού Αστέρα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας) είναι καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γεννήθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης «την Νοτιότερη πόλη της Ευρώπης» όπως λέει, όπου και παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Έχει διατελέσει αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2006) και κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών (1996-2002).
«Οι δυο επιστήμες Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας έχουν άμεση σχέση και είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους» μας λέει, καθώς μας ξεναγεί στο εντυπωσιακό Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας, που στεγάζεται στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη. Εκεί φυλάσσεται μια τεράστια συλλογή γεωλογικών, παλαιοζωολογικών και παλαιοβοτανικών δειγμάτων από την ελληνική επικράτεια. Οι συλλογές διαρκώς εμπλουτίζονται.
«Απολίθωμα είναι ένας γενικός όρος που σημαίνει ένας πετρωμένος, λιθοποιημένος οργανισμός… Η επιστήμη της Παλαιοντολογίας βοηθάει στο να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη των οργανισμών στην διάρκεια του γεωλογικού χρόνου…»
Πέρα από το γοητευτικό ταξίδι στα βάθη του χρόνου, ο καθηγητής Μιχάλης Δερμιτζάκης, μας ανοίγει την πόρτα σε μια σχετικά άγνωστη πτυχή της Ελληνικής γης, η οποία μας αφηγείται μια ιστορία πολύ πριν ο γραπτός λόγος γίνει η μόνη σαφής μαρτυρία του παρελθόντος.
Μιλάμε για Ιστορία σε βάθος εκατομμυρίων ετών. Για απολιθώματα ηλικίας μέχρι και 17 εκατομμυρίων ετών… Το μέγεθος των αριθμών αυτών δύσκολα συλλαμβάνεται. Ο καθηγητής σε ένα βιβλίο του έχει γράψει ότι αν υπολογίσουμε την ηλικία της γης και την αναγάγουμε στη διάρκεια ενός 24ώρου, ο άνθρωπος εμφανίζεται τα τελευταία δευτερόλεπτα
Τα μικροαπολιθώματα στα οποία στήριξε και τη διδακτορική διατριβή του ο Μιχάλης Δερμιτζάκης, τα οποία συλλέγονται στις γεωτρήσεις για πετρέλαιο, μπορείς να τα δεις και να τα μελετήσεις μόνο με εξελιγμένα μικροσκόπια. Ένα τέτοιο μικροσκόπιο τελευταίας τεχνολογίας (από τα ελάχιστα που υπάρχουν διεθνώς) διαθέτει πια και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ένα από τα αντικείμενα της επιστήμης της Γεωλογίας είναι και η Ορυκτολογία στην οποία και εστιάζει ο καθηγητής αφού εκεί εναποθέτει και τις ελπίδες όλη η Ελλάδα.
«Η επιστήμη της παλαιοντολογίας βοηθάει τα μέγιστα στη διερεύνηση υπάρξεως ή μη υδρογονανθράκων αλλά και σε άλλες κατηγορίες όπως στα μεταλλεύματα.» αναφέρει ο καθηγητής.
«Η Ελλάδα είναι και περιοχή η οποία εγκλείει ορυκτό πλούτο στα σπλάχνα της, το θέμα είναι να υπάρξει ένας τέτοιος προγραμματισμός ούτως ώστε να γίνει εκμετάλλευση, χωρίς όμως να καταστραφεί το περιβάλλον που ζει ο κόσμος».
Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Ηρώ Σγουράκη, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

Σχετικά Άρθρα

Αύξηση επισκεπτών σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους τον φετινό Ιούνιο

Αύξηση 11,2% σημειώθηκε στον αριθμό των επισκεπτών στα Μουσεία της χώρας τον φετινό  Ιούνιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017,  ενώ οι επισκέπτες ελεύθερης εισόδου αυξήθηκαν κατά 6,2% και οι εισπράξεις κατά 13,1%. Συνολικά,  το α΄ εξάμηνο του 2018, παρατηρείται, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους[…]

Δείτε περισσότερα

Ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος για πρώτη φορά στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Ένας από τους σημαντικότερους λυρικούς καλλιτέχνες της γενιάς του,  ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος, εγκαινιάζει τον κύκλο Λυρικό και Μουσικό θέατρο στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, σε μια μοναδική συναυλία με διάσημες άριες του διεθνούς ρεπερτορίου, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, στις 21:00, στην Αίθουσα Συναυλιών. Στην πρώτη του συναυλία στο ΠΣΚΗ, τον Αντώνη Κορωναίο συνοδεύει ο[…]

Δείτε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση