tokrirkri

tokrirkri

Προσωπικότητες

ΜΙΧΑΛΗΣ Δ. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ
(καθηγητής γεωλογίας & παλαιοντολογίας)
Προβολή : Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 στις 19:30 – ΝΕΡΙΤ Plus
Πολύπλευρη προσωπικότητα, ο Μιχάλης Δ. Δερμιτζάκης, πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος, (μεταξύ των άλλων, Δίπλωμα τιμητικής διάκρισης τουΑμερικανικού Κογκρέσου καθώς και το Παράσημο του Τάγματος του «Χρυσού Αστέρα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας) είναι καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γεννήθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης «την Νοτιότερη πόλη της Ευρώπης» όπως λέει, όπου και παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Έχει διατελέσει αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2006) και κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών (1996-2002).
«Οι δυο επιστήμες Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας έχουν άμεση σχέση και είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους» μας λέει, καθώς μας ξεναγεί στο εντυπωσιακό Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας, που στεγάζεται στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη. Εκεί φυλάσσεται μια τεράστια συλλογή γεωλογικών, παλαιοζωολογικών και παλαιοβοτανικών δειγμάτων από την ελληνική επικράτεια. Οι συλλογές διαρκώς εμπλουτίζονται.
«Απολίθωμα είναι ένας γενικός όρος που σημαίνει ένας πετρωμένος, λιθοποιημένος οργανισμός… Η επιστήμη της Παλαιοντολογίας βοηθάει στο να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη των οργανισμών στην διάρκεια του γεωλογικού χρόνου…»
Πέρα από το γοητευτικό ταξίδι στα βάθη του χρόνου, ο καθηγητής Μιχάλης Δερμιτζάκης, μας ανοίγει την πόρτα σε μια σχετικά άγνωστη πτυχή της Ελληνικής γης, η οποία μας αφηγείται μια ιστορία πολύ πριν ο γραπτός λόγος γίνει η μόνη σαφής μαρτυρία του παρελθόντος.
Μιλάμε για Ιστορία σε βάθος εκατομμυρίων ετών. Για απολιθώματα ηλικίας μέχρι και 17 εκατομμυρίων ετών… Το μέγεθος των αριθμών αυτών δύσκολα συλλαμβάνεται. Ο καθηγητής σε ένα βιβλίο του έχει γράψει ότι αν υπολογίσουμε την ηλικία της γης και την αναγάγουμε στη διάρκεια ενός 24ώρου, ο άνθρωπος εμφανίζεται τα τελευταία δευτερόλεπτα
Τα μικροαπολιθώματα στα οποία στήριξε και τη διδακτορική διατριβή του ο Μιχάλης Δερμιτζάκης, τα οποία συλλέγονται στις γεωτρήσεις για πετρέλαιο, μπορείς να τα δεις και να τα μελετήσεις μόνο με εξελιγμένα μικροσκόπια. Ένα τέτοιο μικροσκόπιο τελευταίας τεχνολογίας (από τα ελάχιστα που υπάρχουν διεθνώς) διαθέτει πια και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ένα από τα αντικείμενα της επιστήμης της Γεωλογίας είναι και η Ορυκτολογία στην οποία και εστιάζει ο καθηγητής αφού εκεί εναποθέτει και τις ελπίδες όλη η Ελλάδα.
«Η επιστήμη της παλαιοντολογίας βοηθάει τα μέγιστα στη διερεύνηση υπάρξεως ή μη υδρογονανθράκων αλλά και σε άλλες κατηγορίες όπως στα μεταλλεύματα.» αναφέρει ο καθηγητής.
«Η Ελλάδα είναι και περιοχή η οποία εγκλείει ορυκτό πλούτο στα σπλάχνα της, το θέμα είναι να υπάρξει ένας τέτοιος προγραμματισμός ούτως ώστε να γίνει εκμετάλλευση, χωρίς όμως να καταστραφεί το περιβάλλον που ζει ο κόσμος».
Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Ηρώ Σγουράκη, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

Σχετικά Άρθρα

Σεληνάρι – Εντυπωσιακό βίντεο: Ανέβασαν σταυρό 120 κιλών στο βουνό

Ένα αξιέπαινο εγχείρημα από εθελοντές Περπάτησαν 3 χιλιόμετρα για να αντικαταστήσουν τον παλιό σταυρό – Απέναντι από τη Μονή Αγίου Γεωργίου στο Σεληνάρι Κάτω από το ζεστό ήλιο της 28ηςΙουλίου περισσότεροι από 15 εθελοντές περπάτησαν 3 χιλιόμετρα σε ένα δύσβατο ανηφορικό μονοπάτι, κουβαλώντας ένα σταυρό βάρους 120 κιλών. Ο λόγος;[…]

Δείτε περισσότερα

Ηράκλειο: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Γιορτή Αγάπης

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η Γιορτή Αγάπης, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020. Πρόκειται για μία εκδήλωση που πραγματοποιείται τα τελευταία 6 χρόνια  από την Αντιδημαρχία Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης. Στην φετινή Γιορτή Αγάπης ωστόσο συμμετείχαν[…]

Δείτε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση