tokrirkri

tokrirkri

Πρωτοφανής ζήτηση για χαλούμι – Δεν μπορούν να αντέξουν οι παραγωγοί

Σε ανησυχίες για τη δυνατότητα των Κυπρίων παραγωγών να καλύψουν την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για χαλούμι, αναφέρεται ρεπορτάζ της εφημερίδας Observer.

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για «πρωτοφανή παγκόσμια δημοφιλία» του ημίσκληρου κυπριακού τυριού, που επιβεβαιώνεται από την υπογραφή πρωτοκόλλου για την εξαγωγή κυπριακών γαλακτοκομικών στην Κίνα, όπου η μεσαία τάξη φέρεται να έχει λατρέψει το χαλούμι.

Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι στην Κύπρο ανησυχούν για το κατά πόσο μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Ένας εξ αυτών, από τη Λάρνακα, δηλώνει στην εφημερίδα ότι ήδη είναι δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες των αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Αυστραλίας. «Αν το μάθουν και οι Κινέζοι, θα γίνει αδύνατο να προλαβαίνουμε τις παραγγελίες», σημειώνει ο ίδιος.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κατά τρόπο αμφιλεγόμενο οι κανονισμοί για την παρασκευή χαλουμιού στην Κύπρο άλλαξαν ώστε να επιτρέπεται η αύξηση της αναλογίας του αγελαδινού γάλακτος στην πρόσμειξη από 50% σε 80%. Αξιωματούχος του κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου δηλώνει πως δεν έχουν όλοι αρκετά πρόβατα και κατσίκες, το γάλα των οποίων απαιτείται για το χαλούμι.

Κτηνοτρόφος προσθέτει ότι γενικά δεν υπάρχει αρκετό γάλα, λέγοντας ότι έχει υποχρεωθεί να εισαγάγει γάλα από την Ιταλία και τη Δανία. Σημειώνει ότι στη ζέστη του καλοκαιριού τα ζωντανά κατεβάζουν πολύ λίγο γάλα, καθώς δεν θέλουν καν να τρώνε.

Σημειώνεται στο ρεπορτάζ ότι μέσα στο καλοκαίρι που πέρασε αναφέρθηκαν ελλείψεις χαλουμιού στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το τυρί μετά από την κυπριακή. Αποτέλεσμα ήταν η αποστολή «έκτακτων προμηθειών» χαλουμιού από Κύπριο παραγωγό.

Αναφέρεται επίσης ότι μεγάλη αλυσίδα βρετανικής υπεραγοράς κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 24% το 2017, καθώς και ότι το χαλούμι σερβίρεται πλέον από τις μεγαλύτερες αλυσίδες fast-food της Βρετανίας.

Τη μεγάλη προοπτική του χαλουμιού στην Αυστραλία επισημαίνει και ο άνθρωπος που διοργανώνει την ερχόμενη εβδομάδα φεστιβάλ χαλουμιού στη Μελβούρνη.

Ο Observer επισημαίνει ωστόσο ότι κτηνοτρόφοι σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προσπαθήσει να παρασκευάσουν τη δική τους εκδοχή του τυριού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κυπριακή κυβέρνηση, που προσπαθεί ξανά να εγγράψει το χαλούμι ως προϊόν προστατευόμενης προέλευσης, να προσλάβει ομάδα διεθνών ελεγκτών.

Όπως εξηγεί στον Observer αξιωματούχους του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, κάθε φορά που εντοπίζεται διεθνής παραβίαση των περιορισμών στην παρασκευή χαλουμιού εκτός Κύπρου λαμβάνεται η ενδεδειγμένη δράση σε συνεργασία με τις νομικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το δημοσίευμα καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου είχαν πει ότι θα βοηθούσαν τους Κύπριους κτηνοτρόφους να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος. Ένας άλλος κτηνοτρόφος δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι οι ενδείξεις για τη φετινή χρονιά είναι πως θα ξεκινήσει καλά: «Όταν έρχεται ο χειμώνας, τα ζώα μας παράγουν πολύ περισσότερο γάλα. Θέλουμε να κάνουμε ευτυχισμένους όσους αγαπάνε το χαλούμι παντού».

Σχετικά Άρθρα

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Ιούλιο

Συνεχίζει να ενισχύεται, έστω και βραδύτερους ρυθμούς, η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 0,2% (για τα πλοία 100 κόρων και άνω) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, με τον ελληνικό στόλο να αριθμεί πλέον[…]

Δείτε περισσότερα

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τις ευπαθείς ομάδες

Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ με απόλυτη συναίσθηση των εξαιρετικά πρωτόγνωρων καταστάσεων που βιώνει η χώρα μας, ως ένδειξη σεβασμού και κοινωνικής ευαισθησίας βρίσκονται δίπλα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προσφέροντάς ευνοϊκότερη τιμολογιακή εμπορική πολιτική με ειδικές εκπτώσεις για τις μετακινήσεις τους με τα πλοία της εταιρείας στις γραμμές της Κρήτης (από/προς Πειραιά, Ηράκλειο ή Χανιά). Οι[…]

Δείτε περισσότερα