tokrirkri

tokrirkri

Πρόταση μεταφοράς του «Δρομέα» στα Σκόπια καταγγέλλει ο γλύπτης Κ. Βαρώτσος

Δεν έχει τέλος ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου μόλις έγινε γνωστή η πρόταση που φέρεται να κατατέθηκε σχετικά με την ανταλλαγή του γνωστού γλυπτού «Δρομέα» που βρίσκεται μπροστά από το Χίλτον με άγαλμα κεντρικής πλατείας των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον γνωστό γλύπτη, η κα Ζορμπά σε πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του έθεσε στη συζήτηση που είχαν την ιδέα για τη μεταφορά του «Δρομέα» στα Σκόπια.

«Της απάντησα ότι ο ”Δρομέας” δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους. Άλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος» είπε ο κ. Βαρώτσος προσθέτοντας ότι τώρα η υπουργός  διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε.

Τη δική της εκδοχή παρουσιάζει η κα Ζορμπά η οποία τόνισε πως δεν υπάρχει καμία πρόταση για μεταφορά του γλυπτού. «Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».

Ο κ. Βαρώτσος αναφέρθηκε διεξοδικά στη συνάντηση που είχε με την κ. Ζορμπά.

«Ζήτησε ένα ραντεβού μαζί μου την περασμένη Παρασκευή. Στις 7.30 το απόγευμα. Μάλιστα πήγα νωρίτερα γιατί μπερδεύτηκε και νόμιζα πως ήταν στις 7. Στη συνάντηση πριν από εμένα ήταν τα παιδιά της Μπιενάλε μέσα. Η κα Ζορμπά μόλις κάθισα μου είπε: «Έχω μια ιδέα». Τη ρώτησα ποια ήταν αυτή η ιδέα νομίζοντας πως θα μου μιλήσει για το Μουσείο, για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο το δικό μας.

Όμως η υπουργός αμέσως μετά μου λέει «τι θα έλεγες να μεταφέρουμε τον ”Δρομέα” στα Σκόπια και να μας στείλουν αυτοί έναν Μεγαλέξανδρο εδώ;». Λέω δεν κατάλαβα, μπορείτε να μου επαναλάβετε την πρότασή σας; Είναι δυνατόν να λέτε κάτι τέτοιο;».

«Μου απάντησε ότι «ναι σκεφτόμαστε εδώ να στείλουμε το γλυπτό στα Σκόπια. Στη συνέχεια μου είπε ότι είναι πολύ ωραία πόλη τα Σκόπια και αν πάτε θα σας αρέσουν πολύ. Εγώ άρχισα να εκνευρίζομαι. Κάποια στιγμή της είπα δεν είναι δυνατόν να συζητάμε κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, της απάντησα ”Μένω εμβρόντητος”. Συνέχισε όμως λέγοντας μου να το σκεφτώ και να δούμε πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Πολίτης του κόσμου και των Καπετανιανών…

Ιδιαίτερη σχέση με την Κρήτη είχε αποκτήσει ο Θάνος Μικρούτσικος. «Πολίτης του κόσμου με σπίτι στα Καπετανιανά», όπως δήλωνε ο ίδιος, αναφερόμενος στο μικρό χωριό των Αστερουσίων που αποτελούσε το ησυχαστήριό του και το επισκεπτόταν σταθερά δύο με τρεις φορές τον χρόνο την τελευταία δεκαπενταετία. Για πρώτη φορά βρέθηκε εκεί[…]

Δείτε περισσότερα

Ψηφιδογράφοι του Ηρακλείου παρουσιάζουν τα εκθέματα τους

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση ψηφιδωτών ξεκινάει στο φιλόξενο χώρο του Πολύκεντρου Νεολαίας Δ.Η. από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου. Πρόκειται για την έκθεση μελών του  Συλλόγου Φίλων Ψηφιδωτού Ηρακλείου «Γιώργος Σκανδαλάκης» ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια  του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών του Δήμου Ηρακλείου που λειτουργούσε από το 2000 έως το 2010 υπό[…]

Δείτε περισσότερα