tokrirkri

tokrirkri

Πτώση τζίρου και λουκέτα στο κέντρο της Αθήνας έφερε ο κορωνοϊός

Απελπισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Μεγάλο ποσοστό εξ αυτών σκέπτεται να κλείσει την επιχείρησή του καθώς η πτώση του τζίρου στη μετά lockdown εποχή είναι κατακόρυφη ενώ αρκετοί καταστηματάρχες αποφάσισαν να μην ανεβάσουν ακόμη τα ρολά καθώς τα βασικά τους έσοδα είναι από τους τουρίστες που πλέον είναι… ανύπαρκτοι.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ανησυχούν για το μέλλον τους και ζητούν τη στήριξη της Πολιτείας έτσι ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν στην προ – κορονοϊού εποχή και να σταθούν εκ νέου στα πόδια τους.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Σταύρος Καφούνης μίλησε στο newsbeast.gr επισημαίνοντας πως το 80% των καταστημάτων που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και επαναλειτούργησε από τον Μάιο, παρουσίασε μηδενικό τζίρο λόγω πραγματικής έλλειψης πελατείας.

Οι φόβοι των ατόμων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου μετά την άρση του lockdown δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν όπως ανέφερε και καταγράφηκαν σε έρευνα που διεξήχθη από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνάς.

«Πολλά από τα μαγαζιά που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης παραμένουν ακόμα κλειστά και ο τζίρος όσων άνοιξαν καταγράφει τεράστια πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019» σημειώνει ο Σταύρος Καφούνης και προσθέτει επικαλούμενος τη σχετική έρευνα πως «αποδεικνύει ότι τα εμπορικά καταστήματα της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και όλων των τουριστικών περιοχών της χώρας εξαρτώνται κατεξοχήν από τον εισερχόμενο τουρισμό και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις και να ενταχθούν στα ειδικά μέτρα στήριξης του τουρισμού».

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αγωνία των μελών του που διατηρούν εμπορικές επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος στην αμιγώς τουριστική περιοχή της Πλάκας, αλλά και σε όλες τις  παραδοσιακές αγορές της χώρας και έτσι επανέφερε την πρόταση του για την υπαγωγή τους στο ευνοϊκό καθεστώς των τουριστικών επιχειρήσεων» εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου και τονίζει πως εστάλη σχετική επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας επεσήμανε πως βασικό αίτημα των μελών του είναι η κυβέρνηση να επεκτείνει τη μείωση του μισθώματος της επαγγελματικής στέγης κατά 40% έως το τέλος Αυγούστου και συμπλήρωσε πως «είναι δίκαιη αλλά και αναγκαία προϋπόθεση η εφαρμογή των ευνοϊκών διατάξεων των άρθρων και στις εποχιακές επιχειρήσεις αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος, οι οποίες πλήττονται με τρόπο όμοιο με τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, λόγω της εξάρτησης των εσόδων τους από τον τουρισμό, δεδομένου μάλιστα του περιορισμού της τουριστικής σεζόν και της πρακτικής αδυναμίας επαναλειτουργίας τους».

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Πηγή: newsbeast.gr

Σχετικά Άρθρα

Νέα διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης παρουσίασε τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον πρόεδρό του, αναπληρωτή καθηγητή Δρ Γρηγόρη Βάρρα, στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο το μεσημέρι της Τρίτης (26/11/2019). Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι τα μέλη της νέας διοίκησης διαθέτουν όλα εκείνα τα[…]

Δείτε περισσότερα

Η απροσδόκητη συνέπεια του κορωνοϊού στο περιβάλλον

Ο κόσμος μας είναι πολύ πιο αθόρυβος τώρα που το 1/3 σχεδόν της ανθρωπότητας μένει σπίτι για να γλιτώσει τα χειρότερα από την πανδημία. Αυτό μας λένε τουλάχιστον οι σεισμογράφοι του πλανήτη.   Τα lockdown που συνδέονται με το Covid-19 έχουν μειώσει αισθητά την ποσότητα του «ανθρωπογενούς σεισμικού θορύβου», όπως τον λέει[…]

Δείτε περισσότερα