tokrirkri

tokrirkri

Π. Πολάκης: Η άναρχη δόμηση στο Μάτι ανάγκασε 1.000 ανθρώπους να εγκλωβιστούν στην παραλία

Για «άμεση και τεράστια» κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων τόσο στην πυρκαγιά στην Κινέτα, όσο και στην πυρκαγιά στον Νέο Βουτζά και το Μάτι έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι στη φωτιά στον Νέο Βουτζά οι άνεμοι είχαν δυτική κατεύθυνση και ήταν τόσο ισχυροί, που ούτε η αντιπυρική ζώνη στη Μαραθώνος κατάφερε να τη σταματήσει, αλλά την οδήγησε προς τα σπίτια στο Μάτι.

Όπως είπε, από την αρχή υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Περιφέρειας και του ΕΚΑΒ, γι’ αυτό και μπόρεσαν να φύγουν τα παιδιά από τις κατασκηνώσεις, αλλά και πάνω από 12.000 άτομα από την περιοχή. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, η άναρχη δόμηση στο Μάτι ανάγκασε 1.000 ανθρώπους να εγκλωβιστούν στην παραλία, ενώ από ένα σημείο και μετά δεν υπήρχε οδική πρόσβαση στην περιοχή.

Ερωτηθείς για το αν γνώριζε ο Πρωθυπουργός για την ύπαρξη νεκρών, ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι υπήρχαν πληροφορίες για δύο νεκρούς την ώρα της σύσκεψης, ωστόσο δεν είχαν επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες αρχές, γι’ αυτό και δεν ανακοινώθηκε εκείνη την ώρα τίποτα. «Στη συνέχεια, όταν είχαμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες, υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο» υπογράμμισε.

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε και στη στάση μερίδας των ΜΜΕ λέγοντας πως «δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε όλη αυτή την τιμβωρυχία από δημοσιογράφους», ενώ έκανε λόγο και για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες καθώς υπάρχουν νεκροί, λέγοντας πως θα υπάρξει έρευνα για τις αποφάσεις «που πάρθηκαν ή δεν πάρθηκαν» κατά τους επιχειρησιακούς χειρισμούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «θα πρέπει να δούμε από δω και πέρα τι μέτρα χρειάζεται να παρθούν ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοιου είδους τραγωδίες. Να ασχοληθούμε με τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους» είπε.

Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας, «ίσως να γίνει υφυπουργείο, ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο συντονισμού όλων των δυνάμεων. Να γίνει ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην Πολιτική Προστασία για την πρόβλεψη και διαχείριση εκτάκτων αναγκών. Όλες αυτές οι αποφάσεις θα παρθούν άμεσα» είπε ο κ. Πολάκης, σημειώνοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι για συγκρούσεις κι αυτό θα το δείτε τις επόμενες ημέρες».

Ο ίδιος σημείωσε ότι άμεσα 187 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και 23 παιδιά, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία και βρέθηκαν αμέσως κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τους ανθρώπους που ήταν βαριά τραυματισμένοι.

Ερωτηθείς για το ΚΕΕΛΠΝΟ, είπε πως από την αρχή βρίσκεται σε επιφυλακή, υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και αποστέλλονται όπου χρειάζεται.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το εάν είχαν ζητηθεί από τις απογευματινές ώρες νεκρόσακοι, ο κ. Πολάκης είπε πως σε κάθε έκτακτο γεγονός το ΕΚΕΠΥ ζητεί πάντα νεκρόσακους.

 

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζονται τα δωρεάν σεμινάρια πληροφορικής για ανέργους στο Δήμο Ηρακλείου

Σεμινάρια πληροφορικής για ανέργους με τρίμηνη διάρκειας  προγραμματίζει ο Δήμος Ηρακλείου μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικών Υπηρεσιών και της Αντιδημαρχίας Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται σε δεκαμελή τμήματα και η θεματολογία τους θα σχετίζεται με την απόκτηση βασικών γνώσεων πληροφορικής.  Ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν: Εισαγωγή[…]

Δείτε περισσότερα

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή. Χθες το απόγευμα είχε συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, κ. Wilbur Ross, στο γραφείο του στο ΥΜΑΘ. Το Σάββατο το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας πριν την επίσκεψη του στη ΔΕΘ, αναμένεται να βρεθεί στο Νέο Σιδηροδρομικό[…]

Δείτε περισσότερα