tokrirkri

tokrirkri

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο

Προϋπόθεση για να γίνει η Ελλάδα βιώσιμη και ανταγωνιστική, είναι να συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να ανοίγει, τονίζει ο επικεφαλής του ESM. Οι χειρισμοί της Αθήνας το α’ εξάμηνο του 2015 κόστισαν έως 200 δισ. ευρώ. Μεταρρυθμιστές ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015, επεισόδιο που κοστολογείται στα 86 έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.Εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου Μνημονίου την προσεχή Δευτέρα, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά πως η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, αλλά με προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να ανοίγει.

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί», προσθέτει, σημειώνοντας πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «μεταρρυθμιστές» που τον έχουν διαβεβαιώσει ότι υποστηρίζουν τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχει θέσει το πρόγραμμα στήριξης.

Σε μια έμμεση αιχμή δε για την εποχή Βαρουφάκη, ο διευθυντής του ESM αναφέρει πως μετά τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015 οι Ευρωπαίοι έμαθαν εμπειρικά ότι μπορούσαν να βασίζονται στους «πιο σημαντικούς έλληνες συνομιλητές» τους, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη.

Χρόνια προβλήματα

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρεται πάντως και στην εποχή πριν τα Μνημόνια, περιγράφοντας επιγραμματικά την ανάπτυξη δομικών αδυναμιών στην ελληνική οικονομία.

Σημειώνει πως από το 1999 οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα αυξάνονταν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ευρώ, ενώ το κόστος εργασίας ξεπερνούσε την αύξηση της παραγωγικότητας.

Συνέπεια αυτών των εξελίξεων ήταν η μείωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ η κρίση ήλθε στην επιφάνεια το 2009 με την αποκάλυψη του πραγματικού δημοσιονομικού ελλείμματος, που ουσιαστικά απέκλεισε την Ελλάδα από τις αγορές.

Ο μοναδικός τρόπος διόρθωσης λανθασμένων πολιτικών που εφαρμόζονταν επί πολλά χρόνια, αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ, ήταν οι οδυνηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που περιελάμβαναν μείωση μισθών και συντάξεων συν την σμίκρυνση του δημόσιου τομέα.

Εκφράζει πάντως την λύπη του που οι θυσίες των Ελλήνων – που συχνά επιβάρυναν «τους πιο ευάλωτους» δεν αναγνωρίζονταν πάντα στη Γερμανία και άλλες χώρες.

«Απαράμιλλη» στήριξη

Συνολικά πάντως, ο επικεφαλής του ESM υπογραμμίζει το εύρος και το μέγεθος της στήριξης που προσέφεραν οι εταίροι στην Ελλάδα, που συμπληρώθηκαν από την συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου.

Η βοήθεια δεν ήλθε μόνο από τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά και από ιδιώτες που κούρεψαν το ελληνικό χρέος κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012, υπενθυμίζει.

«Νομίζω είναι δικαιολογημένο να πούμε ότι η Ευρώπη συμμετείχε στην μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος», κλείνει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σχετικά Άρθρα

Σοκ στα νοικοκυριά: Πετρέλαιο θέρμανσης ακόμη και στα 1,30 ευρώ το λίτρο

«Καίγονται» εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία από αύριο θα μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει μέχρι που μπορεί να φτάσουν. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή φέτος μπορεί να φτάσει σε ορισμένες δυσπρόσιτες περιοχές[…]

Δείτε περισσότερα

Πετζετάκις: Πότε θα γίνει ο επόμενος πλειστηριασμός για το εργοστάσιο στη Θήβα

Στις 20 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί ένας ακόμη πλειστηριασμός για το εργοστάσιο παραγωγής πλαστικών και ελαστικού της Πετζετάκις στη Θήβα. Επισπεύδων είναι η Εθνική Τράπεζα ενώ ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα ενώπιον της συμβολαιογράφου Ευαγγελίας Καραμαγκιώλη. Τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο και τον εξοπλισμό έχει οριστεί το ποσό[…]

Δείτε περισσότερα