tokrirkri

tokrirkri

Σάρωσε στις υποψηφιότητες των Όσκαρ το «Favourite» του Λάνθιμου

Έγραψε ιστορία ο Γιώργος Λάνθιμος καθώς η καινούργια του ταινία, «Η Ευνοούμενη», που στη χώρα μας κάνει πρεμιέρα στις 7 Φεβρουαρίου, απέσπασε δέκα υποψηφιότητες για Οσκαρ. Κάνοντας την έκπληξη, τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου τοποθέτησαν τον Ελληνα δημιουργό στο τοπ-5 της χρονιάς, δίνοντάς του το δικαίωμα να διεκδικήσει το Οσκαρ σκηνοθεσίας. Επιπλέον ελληνικό χρώμα θα έχει η φετινή απονομή καθώς το Οσκαρ καλύτερου μοντάζ διεκδικεί ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, που όπως και στις προηγούμενες ταινίες του Λάνθιμου, υπογράφει και στην «Ευνοούμενη» το μοντάζ. Η ταινία διεκδικεί επίσης τρία Οσκαρ ερμηνειών για τις Ολίβια Κόλμαν (α’ γυναικείου ρόλου), Εμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις (β’ γυναικείου ρόλου), πρωτότυπου σεναρίου, φωτογραφίας, κοστουμιών και καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Ο μεγάλος αντίπαλος του Λάνθιμου δεν είναι άλλος από τον Αλφόνσο Κουαρόν, που με το «Roma» έχει ίσες υποψηφιότητες με την «Ευνοούμενη», διαψεύδοντας όλη τη φιλολογία των τελευταίων εβδομάδων για το αν θα καταφέρει μια ταινία του Netflix να εισχωρήσει στο «άβατο» της Ακαδημίας. Ο Κουαρόν διεκδικεί Οσκαρ σκηνοθεσίας, ενώ το «Roma» φιγουράρει τόσο στις υποψηφιότητες για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας όσο και για το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Δύσκολο να φύγει από τη βραδιά της απονομής με άδεια χέρια… Το «Roma» διεκδικεί επίσης δύο Οσκαρ ερμηνειών, για τη Γιαλίτζα Απαρίθιο α’ γυναικείας και για τη Μαρίνα ντε Ταβίρα β’ γυναικείας, το Οσκαρ πρωτότυπου σεναρίου και τα Οσκαρ φωτογραφίας, μιξάζ, ηχητικού μοντάζ και καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Από εκεί και κάτω, οκτώ υποψηφιότητες απέσπασε το «Ενα αστέρι γεννιέται» και ο Μπράντλεϊ Κούπερ ίσως να θεωρεί εαυτόν αδικημένο καθώς δεν κατάφερε να πάρει μια θέση στην πεντάδα των σκηνοθετών. Προτιμήθηκαν ο Λάνθιμος και ο Πάβελ Παβλικόφσκι του «Ψυχρού πολέμου», ταινία που διεκδικεί το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Είναι βέβαια υποψήφιος για το Οσκαρ α’ ανδρικού ρόλου αλλά εκεί ο Κρίστιαν Μπέιλ δύσκολα θα χάσει την αναμέτρηση. Οκτώ υποψηφιότητες απέσπασε και το «Vice» του Ανταμ ΜακΚέι, με τον Κρίστιαν Μπέιλ να θεωρείται ίσως η πιο σίγουρη επικράτηση. Ο ίδιος ο ΜακΚέι έχει υποψηφιότητα για το Οσκαρ σκηνοθεσίας και η ταινία του είναι στην οκτάδα για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας.

Ντεμπούτα

Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Σπάικ Λι διεκδικεί Οσκαρ σκηνοθεσίας με την «Παρείσφρηση», ενώ το «Black Panther» είναι η πρώτη ταινία με σούπερ ήρωες που διεκδικεί Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Ντεμπούτο στις υποψηφιότητες της Ακαδημίας έκανε και ο Ράμι Μάλεκ, που υποδύθηκε τον Φρέντι Μέρκιουρι στο «Bohemian Rhapsody», σήκωσε την ταινία στους ώμους του και έκλεψε τις εντυπώσεις.
Το σίγουρο είναι ότι από τη Lady Gaga… δεν θα γλιτώσουμε καθώς η επικράτησή της στα τραγούδια με το «Shallow» είναι προδιαγεγραμμένη, ενώ η δημοφιλής ποπ σταρ διεκδικεί και Οσκαρ α’ γυναικείας ερμηνείας, πάντα για το «Ενα αστέρι γεννιέται». Απέναντί της έχει το φαβορί Ολίβια Κόλμαν, τη βασίλισσα της «Ευνοούμενης», αλλά και την Γκλεν Κλόουζ, που στην έβδομη υποψηφιότητα της καριέρας της μοιάζει ικανή να πάρει αυτή τη φορά το χρυσό αγαλματίδιο στο σπίτι της και να σταματήσει το σερί των περισσότερων υποψηφιοτήτων χωρίς νίκη.

Ευχάριστη έκπληξη πρέπει να θεωρείται και η είσοδος του Γουίλεμ Νταφόε στην πεντάδα που διεκδικεί το Οσκαρ α’ ανδρικού ρόλου. Ο σπουδαίος πρωταγωνιστής επελέγη για την ερμηνεία του στην ταινία «Στην πύλη της αιωνιότητας», που μόλις έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας και άφησε εκτός κούρσας τον Ιθαν Χοκ, που με τη χαμηλών τόνων ερμηνεία του στις «Ακρότητες» είχε, για πολλούς, την υποψηφιότητα στο τσεπάκι.

Σχετικά Άρθρα

Δημοπρατείται ο όρκος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Περισσότερα από 530 σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και χαρακτικά περιλαμβάνει η επόμενη δημοπρασία του Οίκου Βέργος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ξεχωρίζουν: – Ο όρκος του Θ. Κολοκοτρώνη και των μελών της Πελοπονησσιακής Γερουσίας να ενεργήσουν από κοινού για τη σωτηρία της[…]

Δείτε περισσότερα

«7ο Φεστιβάλ Πολιτισμού» Σμάρι 9-18 Αυγούστου 2019

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σμαρίου, το Τοπικό Συμβούλιο και το Ενοριακό Συμβούλιο, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου,  διοργανώνουν το «7ο Φεστιβάλ Πολιτισμού», το οποίο θα διαρκέσει  από τις 9 Αυγούστου έως στις 18 Αυγούστου 2019. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, θα λειτουργεί η έκθεση «Ελιά η τιμημένη…» στο Πολιτιστικό Κέντρο Σμαρίου και[…]

Δείτε περισσότερα