tokrirkri

tokrirkri

Σε τροχιά υλοποίησης ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο

“Έπεσαν” οι υπογραφές για το 1ο εργοστάσιο επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, από τα τρία μεγάλα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό περιβαλλοντικό έργο, συνολικού προϋπολογισμού σύμβασης 5.000.000 ευρώ: η «Κατασκευή Μονάδας Κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος αποβλήτων στην θέση Ρημάμπελλα Μεταξοχωρίου Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων», που αποτελεί το 1ο εργοστάσιο επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, από τα τρία μεγάλα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη – χρηματοδοτούμενα από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης – και από τις πρώτες ΜΕΒΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων) σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 27/09, στο Δημαρχείο Αρχανών – Αστερουσίων, στα Πεζά υπεγράφη η σχετική Σύμβαση για την κατασκευή του έργου από τον Δήμαρχο Αρχανών – Αστερουσίων κ. Κοκοσάλη Εμμανουήλ, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φο.Δ.Σ.Α. Διαχείρισης Περιβάλλοντος Δήμων Αρχανών – Ν. Καζαντζάκη – Τεμένους, κ. Αλεξάκη Ιωσήφ και τον κ. Παπαζήση Βασίλειο, από την πλευρά του αναδόχου THALIS ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

Η Μονάδα Κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος, αφορά μια σύγχρονη, αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας εγκατάσταση, που περιλαμβάνει:

  • Έργα εισόδου – Χώρο Υποδοχής Βιοαποβλήτων
  • Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας, η οποία αποτελείται από σχίστη σάκκων – μαγνητικό διαχωριστή – περιστροφικό κόσκινο παραγωγής δυο ρευμάτων αποβλήτων – καμπίνα χειροδιαλογής – τεμαχιστή του οργανικού κλάσματος, για την απομάκρυνση από το οργανικό κλάσμα τυχόν ξένων προσμίξεων που προέρχονται από πιθανή αστοχία του συστήματος Διαλογής στην Πηγή.
  • Μονάδα Κομποστοποίησης, όπου οι διεργασίες λαμβάνουν χώρα σε οκτώ κανάλια, τα οποία διαθέτουν σύστημα παροχής αέρα, σύστημα απαγωγής αέρα, δίκτυο διαβροχής υλικού, δίκτυο συλλογής και απομάκρυνσης στραγγισμάτων. Επιπλέον περιλαμβάνεται η λειτουργική διασύνδεση των κελιών με το βιόφιλτρο απόσμησης, τα απαραίτητα όργανα ελέγχου της διεργασίας, το σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου διεργασίας.
  • Μονάδα ραφιναρίας, η οποία αποτελείται από ένα περιστροφικό κόσκινο με οπές διαμέτρου 10mm.
  • Μονάδα ωρίμασης, η οποία περιλαμβάνει στέγαστρο ωρίμανσης, και ανάδευση υλικού με χρήση αναστροφέα κόμποστ, για την εισροή αέρα στη μάζα του υλικού και ομογενοποίησή του
  • Μονάδα τεμαχισμού πρασίνων, η οποία περιλαμβάνει έναν κινητό κλαδοθρυμματιστή που θα παράγει τεμαχισμένα πράσινα / κλαδιά, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η διεργασία της κομποστοποίησης.

Τα οφέλη από την κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας εστιάζονται στην οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής του οργανικού κλάσματος, στην επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση και βέλτιστη απόδοση της ανακύκλωσης και γενικά της Κυκλικής Οικονομίας.

Σχετικά Άρθρα

Φοιτητές Ρεθύμνου: Η κυβέρνηση μας πετά στο δρόμο εν μέσω πανδημίας

Ψήφισμα ενάντια στην απόφαση για εκκένωση εστιών που πήρε η κυβέρνηση, εξέδωσε ο Σύλλογος Φοιτητών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Όπως τονίζουν οι φοιτητές, αντί η κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να παράσχει χρηματοδότηση ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει να τους[…]

Δείτε περισσότερα

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την Αγιά Σοφιά

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου καταδικάζει με ψήφισμά του την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί και καλεί την κυβέρνηση να κλιμακώσει τις ενέργειές της και να αναδείξει το διεθνές αυτό ζήτημα – Ανακοίνωση καταδίκης και από την ΠΕΔ Κρήτης. Όπως αναφέρεται στο ψήφισμά του ΔΣ, «η οποιαδήποτε-θρησκευτικού ή άλλου χαρακτήρα-παρέμβαση, όπως[…]

Δείτε περισσότερα