tokrirkri

tokrirkri

Σοκ στα νοικοκυριά: Πετρέλαιο θέρμανσης ακόμη και στα 1,30 ευρώ το λίτρο

«Καίγονται» εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία από αύριο θα μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει μέχρι που μπορεί να φτάσουν. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή φέτος μπορεί να φτάσει σε ορισμένες δυσπρόσιτες περιοχές και νησιά ακόμη και το 1,30 ευρώ το λίτρο προκαλώντας «εγκεφαλικά» στα νοικοκυριά καθώς μπορεί να τιναχτεί στον αέρα ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Πρόκειται μάλιστα για έναν πονοκέφαλο που έχει και το Μέγαρο Μαξίμου καθώς έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και οποιαδήποτε είδηση που σχετίζεται με τις τσέπες των καταναλωτών έχει και πολιτικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, από αύριο Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα φτάσει στα 1,14 ευρώ το λίτρο ωστόσο η τιμή αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,17-1,18 ευρώ για τα μεγάλα αστικά κέντρα, για την ηπειρωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες περιοχές θα υπερβεί το 1,20 και στα νησιά το 1,28-1,30 ευρώ.

Τα πράγματα για τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα στις περιοχές που η θέρμανση είναι ζωτικής σημασίας, θα είναι πιο δύσκολα αφού το επίδομα θέρμανσης θα ανέλθει μόλις στα 12,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.

Και πάλι τα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να προσβλέπουν στο επίδομα θέρμανσης άμεσα καθώς η κατάθεση των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουαρίου, ενώ για όσους καθυστερήσουν να προχωρήσουν στην αγορά του πετρελαίου, η κατάθεση θα γίνει τον Ιούλιο του 2019.

Η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος του έτους.

Η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο πότε θα προμηθευτούν χιλιάδες νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι τόσο η τιμή του όσο και η οικονομική δυνατότητα του κάθε νοικοκυριού, καθώς και οι καιρικές συνθήκες.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 θα είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο. Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται.

Το ύψος του επιδόματος

Το επίδομα θα αφορά για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον δικαιούχο που είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων.

Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα είναι 12,5 λεπτά το λίτρο αλλά το τελικό ύψος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Σχετικά Άρθρα

Άρθρο: “Η οικονομία χρειάζεται περισσότερο… καπιταλισμό”

Γράφει ο Βασίλης Κανέλλης     Έπειτα από 8 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης, και στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των μνημονίων, σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο, το μόνο που δεν θα έπρεπε να κυριαρχεί είναι οι πανηγυρισμοί. Ούτε φιέστες στο Ζάππειο, ούτε γραβάτες, ούτε επικοινωνιακή διαχείριση μιας κατάστασης η οποία[…]

Δείτε περισσότερα

Ένταξη δύο έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020

Την ένταξη των έργων στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020» που αφορούν την «Αναβάθμιση-εξοπλισμός χιονοδρομικού Ανωγείων και η μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο», και «Χρηματοδότηση για στερέωση πρανών της εισόδου του σπηλαίου του Ιδαίου Άντρου» υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία του Δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, και του εντεταλμένου[…]

Δείτε περισσότερα