tokrirkri

tokrirkri

Στα “λευκά” η ορεινή Κρήτη

Στην … κατάψυξη έχει βάλει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα το νέο κύμα κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Σοφία» που πλήττει σχεδόν κάθε γωνιά της Ελλάδας.  Ισχυρές χιονοπτώσεις και δριμύ κρύο, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου κύματος, με τα χιόνια να φθάνουν ακόμα και στις πόλεις, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίες.

Η Κρήτη δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από το νέο κύμα, αν και σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις αναμένεται να επηρεαστεί λιγότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Αυτή τη φορά ωστόσο, αναμένεται να επηρεαστούν από τις χιονοπτώσεις ακόμα και περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρο λίγο μεγαλύτερο από τα 400 μέτρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ισχυροί 7 με 8 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά στα 9 μποφόρ, όμως σύντομα θα στραφούν σε δυτικούς, βορειοδυτικούς με τσουχτερό κρύο και ένταση 7 με 8 μποφόρ.

Χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με υψόμετρο από 400 μέτρα και πάνω προβλέπει για την Κρήτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 15 βαθμούς κελσίου με την πρόβλεψη για ελάχιστη θερμοκρασία να βρίσκεται στους 6 βαθμούς. Σε ορεινές περιοχές ωστόσο, όπως και στο Οροπέδιο Λασιθίου και τα Ανώγεια, η θερμοκρασία προβλέπεται να φθάσει ακόμα και 3 βαθμούς υπό το μηδέν με το κρύο να είναι ιδιαίτερα αισθητό και τις χιονοπτώσεις έντονες τις πρώτες πρωινές ώρες το Σάββατο.  Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο καιρού, με προειδοποιήσεις σε σχέση με τις μετακινήσεις και την επισήμανση και παγετό, κατά τόπους ισχυρό κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες στις περιοχές που βρίσκονται σε υψηλό υψόμετρο και αναμένονται χιονοπτώσεις.  Υπενθυμίζεται ότι η κακοκαιρία θα επηρεάζει ολόκληρη τη χώρα έως και αύριο με κύρια χαρακτηριστικά της τις πυκνές χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις άνεμους και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ήδη από χθες χιονίζει στην Αττική με πολλές περιοχές, ανάμεσα στις οποίες η Πεντέλη και η Νέα Μάκρη να έχουν αποκλειστεί λόγω των χιονοπτώσεων. Έντονες χιονοπτώσεις παρατηρούνται ακόμα σε περιοχές της Πελοποννήσου και ειδικότερα σε περιοχές στην ορεινή Ναυπακτία και Κορινθία.  Η κίνηση μάλιστα σε πλήθος επαρχιακών οδών πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η Αστυνομία επιπρόσθετα χθες απαγόρευσε την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στο περιφερειακό δίκτυο Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, ενώ αποκλεισμένες είναι αρκετές οδοί σε Χαλκιδική, Κιλκίς, Φλώρινα και Κοζάνη.  Αρκετές και οι ακυρώσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Σχετικά Άρθρα

«Εμφύλιος» στην Κρήτη για το… οφτό

Την αντίδραση 32 πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης, προκάλεσε η προσπάθεια κατοχύρωσης του λεγόμενου «αντικριστού» ή «οφτού», του ιδιαίτερου δηλαδή ψησίματος του αρνιού, από τη δημοτική αρχή των Ανωγείων, ως «ανωγειανού». Όπως αναφέρει το cretalive.gr, oι πολιτιστικοί σύλλογοι ζητούν να χαρακτηριστεί το οφτό όχι ανωγειανό αλλά κρητικό ως ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο[…]

Δείτε περισσότερα

Έρευνα: Επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν μάρτυρες περιστατικών παιδικής κακοποίησης

“Η σιωπή είναι συνενοχή”…. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τα στοιχεία της έρευνας  σχετικά με την κακοποίηση των παιδιών στην Ελλάδα, που πραγματοποίησε για λογαριασμό της ΕΛΙΖΑΣ – Εταιρείας Κατά Της Κακοποίησης Του Παιδιού που διενήργησε η εταιρεία Nielsen.  Συγκεκριμένα επτά στους δέκα Έλληνες υποστηρίζουν ότι πέσει στην αντίληψη τους[…]

Δείτε περισσότερα