tokrirkri

tokrirkri

Στο καλό Μανώλη

ΕΦΥΓΕ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Ο επί σειρά ετών πρόεδρος των Στειακών της Αθήνας και εκ των κορυφαίων του Κρητικού Πολιτιστικού Κινήματος, Μανώλης Φραγκούλης, έφυγε από κοντά μας. Φίλος στενός και συνεργάτης, μας άφησε μόνο τα σημάδια του καλότροπου χαρακτήρα του και της πληθωρικής δημιουργικότητας του.  Καλό σου ταξίδι στον κόσμο των μακάρων και της αιωνίας γαλήνης Μανώλη!

 Δημήτρης Ποθουλάκης

Ο Γεώργιος Τσαγκαράκης, Συντ.Λυκειάρχης και Εκδότης της Εφημερίδας ΤΟΥΡΛΩΤΙΑΝΑ ΝΕΑ μας απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση με λιγές, μεστές, δωρικές γραμμές

 
Έφυγε και ο Μανώλης Φραγκούλης
Αργά απόψε «έφυγε» και ο Μανώλης Φραγκούλης.
Θα ταφεί κατ΄ επιθυμία του στο χωριό του ΤΟΥΡΛΩΤΗ, ΣΗΤΕΙΑΣ την Πέμπτη.
Η απουσία του από την Αδελφότητα των Σητειακών της Αθήνας θα είναι αισθητή για χρόνια.
Ο Θεός να τον αναπαύσει και ας είναι ελαφρό το χώμα της Τουρλωτής, που θα τον σκεπάσει.
Κι εμείς να έχομε την υγειά μας να τον θυμόμαστε όπως τον ξέραμε, θαλερό και δραστήριο και πάντα ερωτευμένο με το χωριό μας και τη Σητεία.

O δε Λογοτέχνης και Συγγραφεύς κ. Κωστής Ζερβάκης μας απέστειλε το παρακάτω λίαν συγκινητικό κείμενο
 
ΜΑΝΟΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Συνηθίζω στους ύστατους αποχαιρετισμούς να μην απευθύνομαι στους απερχόμενους. Γνωρίζω πως,  εκείνοι έχουνε  ήδη δρομολογηθεί προς το ουράνιο αναπαυτήριο τους  και πως, είναι μάταιο να τους απευθύνεις το λόγο. 
Δε θα πράξω το ίδιο σήμερα. Μια ανώτερη δύναμη, αυτή της ανυπόκριτης και αγνής φιλίας, της συσφιγμένης με τα δεσμά της κοινής μας καταγωγής και των κοινών μας βιωμάτων, με ώθησε σήμερα να αποχαιρετίσω για τελευταία φορά τον αξιαγάπητο φίλο, τον ξεχωριστό γόνο του χωριού μας και εξαίρετο άνθρωπο, 
 
Μανόλη Χριστοφόρου Φραγκούλη,
απευθυνόμενος προς το σεπτό σκήνωμα του.
Φίλτατε Μανόλη, σήμερα, όλοι οι χωριανοί, σε υποδεχτήκαμε με ανθοδέσμες  για να σε κατευοδώσομε με δάκρυα. Η στερνή σου επιθυμία να αναπαυθείς στο κοιμητήρι του χωριού που γεννήθηκες, επιτελέστηκε. Το χωριό που τόσο αγάπησες, συγκλονισμένο από το θλιβερό μήνυμα, του δικού σου «τετέλεσται», σε αποχαιρετά.
 
Ο αυστηρός πατέρας σου και δάσκαλος, ο αοίδιμος  Χριστόφορος, μαζί με τις δυο μανάδες σου, τη Μαρία που σε γέννησε και την Καλλιρρόη που σε ανάθρεψε, σου δώσανε όλα εκείνα τα εφόδια για να πορευτείς με ασφάλεια στον κακοτράχαλο δρόμο της ζωής. Το αυστηρό σκολειό, ακόμη πιο πολύ, σε ενδυνάμωσε.
 
Άγουρο παληκαρόπουλο, εδώ σε συνάντησε ο πόλεμος, που μαζί με την τετράχρονη σκλαβιά σφυρηλάτησαν το χαρακτήρα σου πάνω στο αμόνι της δυστυχίας.  Από αυτά τα δεινά βγήκανε φτερά  και συ τα ‘καμες φτερούγες, για να πετάξεις στα Ύψη και να υπηρετήσεις τα ιδανικά του πολιτισμού.
Δε σε χωρούσε το στενό περιβάλλον ενός Οργανισμού, όπως εκείνου των Τηλεπικοινωνιών. Η ξεχασμένη και σαβανωμένη Πραισός σε συγκίνησε και ξεκίνησες μια ατελεύτητη πορεία ανόρθωσης και μεγαλείου. Σπίτι δεν είχε και παλάτι απόχτησε. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της, οι φροντισμένες και μπολιασμένες με το μεράκι σου, αφήσανε εποχή. Η τελετή της Αγίας Αικατερίνης προστάτιδας των απανταχού Στειακών, η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας, ο αποκριάτικος χορός, η κορυφαία εκδήλωση του Κλήδονα, οι σπουδαίες διαλέξεις και πολλές άλλες μικροχαρές, καταστήσανε τη Λέσχη της Πραισού μοναδική και ζηλευτή.
 
Εδώ στο χωριό, όπου σ’ άρεσε να περνάς τα καλοκαίρια σου, θα μείνουνε αλησμόνητα εκείνα τα «σουαρέ ντε γκαλά», όπως συνήθιζες να αποκαλείς, ασφαλώς περιπεχτικά, εκείνες τις ατέλειωτες αποσπερίδες έξω από τα καφενεία, όπου αποφλοίωνες (άλλη προσφιλής σου έκφραση) μαζί με τις παρέες σου, όλα τα πολιτικό-κοινωνικά θέματα.
 
Εμφορούμενος από την ιδέα της ανύψωσης του πολιτιστικού επιπέδου αυτού του χωριού, ίδρυσες μια φτωχική Κοινοτική Βιβλιοθήκη που φέρει επάξια το όνομα της γενιάς σου, με την ελπίδα πως οι κατοπινές γενιές, θα φροντίσουν για τον περεταίρω εμπλουτισμό της.
 
Η ασκητική και μονήρης πορεία του βίου σου, βοήθησε ώστε, η άλλη πορεία σου, αυτή η πολιτισμική, να είναι καρποφόρα και προσοδοφόρα. Πορεύτηκες στο φως κι έλαμψε, ως άστρο λαμπερό, η προσωπογραφία σου. Στα έργα σου, σημείο αναφοράς είχες τον άνθρωπο, αυτόν που ο Οιδίποδας έδειξε στον δρόμο προς την Θήβα κι έλυσε το αίνιγμα της Σφήγκας, με αποτέλεσμα, να καταπέσει το θηρίο από το βάθρο του. Ήξερες καλά, πως μόνο όποιος υπηρετεί τον άνθρωπο, κατακρημνίζει όλα τα θηρία και παραμερίζει όλα τα εμπόδια, που ορθώνονται στο δρόμο του.
 
Στο καλό λαμπαδηδρόμε του πολιτισμού και ένθερμου οπαδού της φιλίας και της αγάπης. Και μη λυπάσαι που αφήνεις τη Δέσπω, την αδελφή σου. Εδώ στο χωριό θα βρει τρόπους να παρηγορηθεί και ανθρώπους να την παρηγορήσουν.
 
Στο καλό Ουράνιε ταξιδευτή.
 
ΚΩΣΤΗΣ Ν. ΖΕΡΒΑΚΗΣ
 
13 ΙΟΥΝΗ 2013

Σχετικά Άρθρα

Το Photometria International Photography Festival στα Χανιά

Εγκαίνια την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Οι εκθέσεις Photometria Awards 2018 “Here we Are”, Φωτοbook Dummy Awards και οι προβολές των Animation και Video Art παρουσιάζονται στον Ιστιοπλοϊκό όμιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο). Διάρκεια έκθεσης : 20 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2019 Εγκαίνια: Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 στις 20:30 Ώρες λειτουργίας: 10:00-22:00[…]

Δείτε περισσότερα

Σπιναλόγκα: Δημοφιλής τουριστικός προορισμός αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

Σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Κρήτη προσελκύοντας Έλληνες και ξένους επισκέπτες αναδεικνύεται η νησίδα Σπιναλόγκα στην περιοχή του Λασιθίου, που για περισσότερα από 50 χρόνια αποτελούσε χώρο μεταφοράς και παραμονής λεπρών. Κνωσός Τα χρόνια πέρασαν και η Σπιναλόγκα της απομόνωσης έχει γίνει σήμερα ο δεύτερος[…]

Δείτε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση