tokrirkri

tokrirkri

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αντιπροσωπεία ιεραρχών από την Κρήτη

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιος, εκπροσωπώντας την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης κι επικεφαλής αντιπροσωπείας, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί στις λατρευτικές εκδηλώσεις των Ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

“Μέλη της Συνοδικής Αντιπροσωπείας, μαζί με τον Επίσκοπό μας, ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος κατά την τρέχουσα περίοδο μετέχει στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης.

Εκ προσώπου του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, και των λοιπών Σεβ. Αρχιερέων μελών Αυτής, ο επικεφαλής της Συνοδικής Αντιπροσωπείας, Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, προσεφώνησε τον εορτάζοντα Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη με τους εξής λόγους:

«Παναγιώτατε Πατερ και Δέσποτα,

Εν χαρά βαθεία, εκ προσώπου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, προσήλθομεν «αγαλλομένω ποδί» ομού μετά των τιμίων μελών Αυτής, Σεβασμιωτάτων Αδελφών Μητροπολιτών Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου ως και του Πανοσιολ. Αρχιγραμματέως Αυτής Αρχιμ. Προδρόμου Ξενάκη, δια να υποβάλωμεν τη Υμετέρα Σεπτή Κορυφή, επ’ ονομαστηρίοις Αυτής, τα υιϊκά σεβάσματα, την απροσμέτρητον αγάπην και την ολοτελή αφοσίωσιν της τε Ιεραρχίας, του Ιερού Κλήρου, των Μοναστικών Αδελφοτήτων και του ευσεβούς, φιλογενούς και φιλοπάτορος Κρητικού λαού.

Δοξάζομεν και ευλογούμεν το όνομα του Τρισαγίου Θεού ότι δωρείται εις την Αγίαν Αυτού Εκκλησίαν, και δη την Πρωτόθρονον Μητέρα Εκκλησίαν, τοιούτον Οιακοστρόφον, έμπειρον, σοφόν, συνετόν, συγχωρητικόν, δυνατόν, προπάντων δε αγαπητικόν προς πάντας. Η λαμπρά άχρι τούδε και λίαν τετιμημένη και καλλίκαρπος Πατριαρχία Υμών έχει αναβιβάσει τον ιερώτατον Θεσμόν του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έχει καταστήσει την εκ Φαναρίου φωνήν, ως φωνήν συνειδήσεως και ευθύνης, δια την προστασίαν του ανθρώπου και της κτίσεως. Αι πρωτοβουλίαι της Υμετέρας Θειοτάτης Παναγιότητος οδοποιούν, προβάλλουν λύσεις εις τα αδιέξοδα της ανθρωπότητος και εμπνέουν συνειδήσεις εντός και εκτός της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.

Παναγιώτατε,

Η ημιαυτόνομος Εκκλησία της Κρήτης, έχουσα την κανονικήν εξάρτησιν αυτής εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καυχάται εν Κυρίω δια την κανονικήν αναφοράν αυτήν εις την Μητέρα Εκκλησίαν και ευρίσκεται διαρκώς προσανατολισμένη εις τας ακτίνας του τηλαυγούς φωτός του ασβέστου Φαναρίου, το οποίον φωτίζει αυτήν, ως άλλωστε και άπασαν την Οικουμένην! Η Εκκλησία της Κρήτης εκφράζει, δια μίαν εισέτι φοράν, ευγνώμονας ευχαριστίας δια την διεξαγωγήν εν Κρήτη, της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και εν ταυτώ δηλώνει την γλυκείαν προσμονήν δια την ευλογητήν έλευσιν της Υμετέρας Θεοτιμήτου Παναγιότητος, κατά τον προσεχή Οκτώβριον, δια τους εορτασμούς της συμπληρώσεως πεντήκοντα ετών της μαρτυρίας και προσφοράς του ευφήμως γνωστού Πνευματικού Καθιδρύματος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

Επίσης, επί τη ευκαιρία της παρουσίας ημών ενταύθα, θερμάς υποβάλλομεν ευχαριστίας δια την, κατόπιν της Υμετέρας σοφής προκρίσεως και προβολής, πρόσφατον εκλογήν εις Μητροπολίτην Νέας Ζηλανδίας του άχρι πρότινος Ιεροκήρυκος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Αρχιμ. Μύρωνος Κτιστάκη. Δια την Εκκλησίαν της Κρήτης περιποιεί τιμήν και χαράν να αποτελή δια την Μητέρα Εκκλησίαν εφαλτήριον αναδείξεως καταλλήλων προσώπων δια τας ανάγκας της διαποιμάνσεως του λογικού ποιμνίου του Χριστού, πέραν τοπικών ορίων και εν επιγνώσει της διακονίας του θελήματος του Θεού.

Παναγιώτατε, ευχαριστούντες πάντοτε και υπέρ πάντων δια τας ευεργεσίας και την πατρικήν στοργήν της Υμετέρας Σεπτής Κορυφής, δεόμεθα του Κυρίου δια την ενίσχυσιν Αυτής, προς πολυετή συνέχισιν της φωτεινής Πατριαρχίας Αυτής, εις έπαινον της Μητρός ημών Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, εύκλειαν του ευσεβούς ημών Γένους και χαράν πάντων ημών, των αφοσιωμένων τέκνων του φιλτάτου Πατρός και Πατριάρχου ημών.

Είησαν τα έτη Υμών, Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, πλείστα όσα και ευφρόσυνα!»

Σχετικά Άρθρα

Ενταφιάζονται στην Κλεισούρα 573 Έλληνες πεσόντες στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο

Μετά από 70 χρόνια, 573 Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο, αναμένονται να ενταφιαστούν στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «οι Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο δικαιώνονται και θα βρουν[…]

Δείτε περισσότερα

COVID-19: Η διατροφή και ο ήλιος, τα όπλα της Κρήτης

Γράφει η Κατερίνα Αντωνίου     Το σώμα σας βομβαρδίζεται συνεχώς από παθογόνους παράγοντες – τα βακτηρίδια, τους μύκητες και τους ιούς – που μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε. Ένα ανθρώπινο σώμα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν αυτοί οι οργανισμοί, παρέχοντας ένα ωραίο ζεστό[…]

Δείτε περισσότερα