tokrirkri

tokrirkri

Στο στόχαστρο αναλυτών και επενδυτών η τουρκική οικονομία

Η επιμονή Ερντογάν σε μία πολιτική, που φουσκώνει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και οδηγεί σε υπερθέρμανση την τουρκική οικονομία, οι πιέσεις προς την κεντρική τράπεζα να μην αυξήσει τα επιτόκια και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι θα ήθελε να έχει περισσότερο έλεγχο επί της νομισματικής πολιτικής, έχουν θέσει το τουρκικό ενεργητικό στο στόχαστρο. Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν μάλιστα τα δημοσιεύματα, που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία της γειτονικής χώρας.

Σε ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι είναι η η πρώτη φορά που οι επενδυτές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από την προοπτική μιας ακόμη εκλογικής νίκης του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογαν, επικαλούμενο την αύξηση των ρευστοποιήσεων στο τουρκικό χρηματιστήριο, το διαρκή κατήφορο της λίρας και την ανοδική τροχιά στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων.

«Οι διαβεβαιώσεις περί του πραγματισμού του Ερντογαν στα οικονομικά ζητήματα έχουν αντικατασταθεί από φόβους ότι η εμμονή του στην ανάπτυξη καθηλώνει την οικονομία. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν υποχωρεί από την εφαρμογή λαϊκιστικών πολιτικών. Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα της κινεζικής το 2017, παρά τις προειδοποιήσεις αναλυτών ότι οι ρυθμοί αυτοί δεν είναι ούτε υγιείς, ούτε βιώσιμοι» σχολιάζει το πρακτορείο και προσθέτει ότι τα μέτρα δημοσιονομικών κινήτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ήρθαν να εντείνουν τις ανησυχίες.

Το πρακτορείο σημειώνει ακόμη πως η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς Δυτικούς συμμάχους της, παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και ο αυταρχισμός του προέδρου τον αποξενώνει από την Γερμανία και τις ΗΠΑ. «Για ορισμένους, η μόνη ελπίδα είναι να αλλάξει πορεία η κυβέρνηση του Ερντογαν» καταλήγει.

Την ίδια ώρα σε ρεπορτάζ της αυστριακής εφημερίδας Neue Zurcher Zeitung ο οικονομολόγος Ρούσελ Ναπίερ προειδοποιεί ότι η διαδικασία χρεοκοπίας της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει.

«O Eρντογάν δεν θα αργήσει να επιβάλει capital controls και να επιδιώξει ανάπτυξη με χαμηλά επιτόκια, πράγμα που σημαίνει de facto χρεοκοπία» σχολιάζει ο οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία και θα πρέπει να προστατευτούν.

Είχε προηγηθεί χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο υπογράμμιζε ότι οι διεθνείς επενδυτές αντιμετωπίζουν με σοκ και δυσπιστία τις τελευταίες φραστικές παρεμβάσεις του Ερντογάν, περί περισσότερου ελέγχου επί της οικονομίας, οι οποίες είχαν υποτίθεται ως στόχο να καθησυχάσουν τις αγορές.

Οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων βαίνουν αυξανόμενες, με του δεκαετούς να αγγίζει το 15%, η λίρα δέχεται διαρκείς πιέσεις (γεγονός που πυροδότησε σήμερα την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας), ενώ στο τουρκικό χρηματιστήριο τα blue chips εμφανίζουν απώλειες 25% από τις αρχές του έτους σε όρους δολαρίου.

 

Σχετικά Άρθρα

Άνοιξε η πλατφόρμα «e-katanalotis»: Σε πραγματικό χρόνο οι τιμές σε super market

Τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα με την οποία καταναλωτές και θεσμικοί φορείς της αγοράς θα μπορούν να ενημερώνονται για τις τιμές βασικών αγαθών στα super markets παρουσίασε η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η πλατφόρμα «e-katanalotis», που θα αντικαθιστά το παρατηρητήριο τιμών (e-prices), θα λειτουργεί και μέσω εφαρμογής για smartphone[…]

Δείτε περισσότερα

Οι 7 μεγάλες αλλαγές για τις συντάξεις

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, καταβολή των νέων συντάξεων χηρείας και μείωση των εισφορών Επαναφορά του πλαφόν σε όλες τις συντάξεις, προώθηση των εκκρεμών συντάξεων, δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους συνταξιούχους, ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των συντάξεων, καταβολή των νέων συντάξεων χηρείας και μείωση των ασφαλιστικών[…]

Δείτε περισσότερα