tokrirkri

tokrirkri

«Συζητάμε για την Υγεία …με αφορμή μια ταινία»

Το ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ), σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Νεανικό Πλάνο στηρίζουν τα παιδιά και τους νέους (αλλά και όλη την οικογένεια) σε αυτές τις δύσκολες μέρες του περιορισμού τους στις κατοικίες τους, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αξιοποιώντας για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς τη μοναδική Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου.

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την Τέχνη ως καινοτόμο μέσο, προκειμένου τα παιδιά και οι νέοι:

1. Να ασχοληθούν στον ελεύθερο τους χρόνο με τον κινηματογράφο, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση.
2. Να παρακολουθήσουν (έστω και από τους υπολογιστές τους) μια πολυβραβευμένη ταινία.
3. Να εξωτερικεύσουν τα αισθήματά τους για το παγκόσμιο θέμα αυτής της περιόδου.

– – – – – – – – – –

Αναλυτικότερα:

Ξεκινάμε με την πολυβραβευμένη ταινία «Supa Modo» του Likarion Wainaina (Μυθοπλασία, 74 λεπτά, Κένυα – Γερμανία, 2018), η οποία πραγματεύεται το επίκαιρο ζήτημα της νόσου και της υγείας και του ρόλου της κοινότητας στο ξεπέρασμα του στίγματος και του πένθους.

Η ταινία έλαβε πάνω από 50 διεθνή βραβεία, μεταξύ αυτών το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για παιδιά και νέους του 2018, ενώ ήταν η υποψηφιότητα της Κένυας για τα Όσκαρ Ξένης Ταινίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Απευθύνεται κυρίως στις ηλικίες 9-18 ετών και σε όλη την οικογένεια, θίγοντας μια πληθώρα θεμάτων, όπως η οικογένεια, η υγεία, η διαφορετικότητα, τα δικαιώματα του παιδιού, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια, η αλληλεγγύη και η κοινότητα, η παιδική φιλία, η κοινωνική χρησιμότητα του κινηματογράφου.

Σύνοψη ταινίας: Η 9χρονη Τζο λατρεύει τις ταινίες δράσης και ονειρεύεται να γίνει υπερηρωίδα. Η μεγαλύτερή της επιθυμία είναι να γυρίσει μια ταινία και να πρωταγωνιστήσει σ’ αυτήν. Στη φαντασία της ξεχνάει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς της. Όταν η αδερφή της αγανακτεί, βλέποντας το εύθυμο κορίτσι να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του απομένει ξαπλωμένο στο κρεβάτι, ενθαρρύνει την Τζο να πιστέψει στις μαγικές της δυνάμεις και πείθει όλους τους συγχωριανούς να την βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

Trailer ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=G7ToKioHCoU

– – – – – – – – – –

Η δράση περιλαμβάνει τρία στάδια (σε διαφορετικές ημέρες):

1. Βιντεοκλήση γνωριμίας των παιδιών/νέων με τη συντονίστρια, κ. Σοφία Περακάκη, Κοινωνική Λειτουργό ΚΕΣΑΝ – Κέντρου Πρόληψης Ηρακλείου.
2. Παρακολούθηση της ταινίας «Supa Modo».
3. Βιντεοκλήση συζήτησης των παιδιών/νέων με τη συντονίστρια.

Σημείωση: Για τη βιντεοκλήση και την παρακολούθηση της ταινίας δε χρειάζεται η εγκατάσταση κάποιου ειδικού προγράμματος.

– – – – – – – – – –

Βήματα/Διαδικασία συμμετοχής στη δράση:

1. Ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει την ειδική φόρμα – αίτηση συμμετοχής για το παιδί του, έως την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020, στις 9:00 το βράδυ.
2. Η συντονίστρια σχηματίζει μικρές ομάδες (των 10 ατόμων περίπου), με βάση τις ηλικίες των παιδιών/νέων.
3. Η συντονίστρια στέλνει e-mail την Τρίτη 24 Μαρτίου 2020 στο γονέα/κηδεμόνα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την ακριβή ημερομηνία, ώρα και τρόπο της πρώτης βιντεοκλήσης των μελών της μικρής ομάδας που συμμετέχει το παιδί του. (Η ημερομηνία και ώρα της βιντεοκλήσης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτήσεων συμμετοχής και τις ομάδες που θα σχηματιστούν.)
4. Τα μέλη της ομάδας συνδέονται μέσω βιντεοκλήσης με τη συντονίστρια, προκειμένου να γνωριστούν μεταξύ τους και να ενημερωθούν για τη δράση και την ταινία.
5. Κάθε παιδί της ομάδας βλέπει την ταινία στον υπολογιστή του, σε χρόνο που το εξυπηρετεί προσωπικά.
4. Αφού δουν όλα τα παιδιά της ομάδας την ταινία, συνδέονται ξανά μέσω βιντεοκλήσης με τη συντονίστρια της δράσης (έχει συμφωνηθεί ο χρόνος από την πρώτη βιντεοκλήση), προκειμένου να ανταλλάξουν σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμούς γύρω από την ταινία, η οποία συνδέεται και με το παγκόσμιο θέμα αυτής της περιόδου.

– – – – – – – – – –

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στη δράση, συμπληρώστε την ειδική φόρμα – αίτηση συμμετοχής για το παιδί σας: https://forms.gle/WEa93s4W3yd8SsEx6 

Σχετικά Άρθρα

Ο Καραγκιόζης και η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Στο Θέατρο Σκιών Κρήτης ο Καραγκιόζης και η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές, το Θέατρο Σκιών και ο Άθως Δανέλλης, παρουσιάζουν την κωμωδία «Οι Δημαρχιακές Εκλογές». Όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν το Σάββατο στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου και να παρακολουθήσουν την παράταση με[…]

Δείτε περισσότερα

Εγκαίνια στο πάρκο “Καραμανλή”

Βασίλης Λαμπρινός: «Απαραίτητοι περισσότεροι χώροι πρασίνου στις γειτονιές» Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 12 Ιουλίου τα εγκαίνια του Πάρκου Καραμανλή, στην περιοχή του Δειλινού, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, Αντιδημάρχων, μελών της Δημοτικής Αρχής και πολλών κατοίκων της περιοχής. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο Πάρκο που ανάπλασε και αναβάθμισε[…]

Δείτε περισσότερα