tokrirkri

tokrirkri

Συνεχίζεται το ρεσιτάλ παροχολογίας της κυβέρνησης

Ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν πρόωρη μια τη συζήτηση αναφορικά με το εάν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου

Bήμα βήμα δομεί η κυβέρνηση το μεταμνημονιακό της αφήγημα με το οποίο θα πορευτεί έως τις εκλογές. Το πακέτο των παροχών αναμένεται να παρουσιάσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στο επίκεντρο των παροχών, οι συντάξεις. Ωστόσο ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν πρόωρη μια τη συζήτηση αναφορικά με το εάν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου, όπως είχε ψηφίσει η κυβέρνηση μετά τον συμβιβασμό της Μάλτας τον Απρίλιο του 2017, παραπέμποντας στον Οκτώβριο για τις τελικές αποφάσεις.

Μετά την – τουλάχιστον – ατυχή διατύπωση της Υπουργικής Απόφασης από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον διορισμό πυρόπληκτων στο Δημόσιο (σ.σ. αναφέρεται ότι η αίτηση για τον διορισμό πυρόπληκτου συνεπάγεται την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζόμενους από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος από την ημερομηνία διορισμού) η κυβέρνηση – αφού έριξε το φταίξιμο στα ΜΜΕ –  συνέχισε το μπαράζ παροχολογίας.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό οι υποσχέσεις δίνουν και παίρνουν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ «αντικειμενικά, μη αναγκαία τα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου» με το σκεπτικό ότι και χωρίς την ενεργοποίησή τους ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί. Απέφυγε όμως να προδιαγράψει τις τελικές αποφάσεις λέγοντας πως «από εκεί και πέρα, το τι θα γίνει ή δεν θα γίνει νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά το οικονομικό επιτελείο, την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και πάρα πολύ σύντομα θα έχετε την απάντηση που θέλετε».

Από το υπουργείο Οικονομικών τηρείται σιγή ιχθύος. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες τις διακοπές του και αναμένεται από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να συγκαλέσει συσκέψεις προκειμένου, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις των συναδέλφων του στο Υπουργικό, να υποβάλει στον Πρωθυπουργό την έκθεση με τις προτεινόμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις της επόμενης τριετίας. Η έκθεση αυτή επρόκειτο να παραδοθεί τον Ιούλιο, όμως οι σχεδιασμοί ακυρώθηκαν μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης πάντως, με δημόσιες τοποθετήσεις τους τις τελευταίες ημέρες επιδίδονται σε πλειοδοσία παροχών με «επαναστατική» διάθεση σε ορισμένες περιπτώσεις. «Είμαστε σε μία μάχη με τους δανειστές, δεν είμαστε απλώς τα καλά παιδιά που εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα» είπε (Θέμα fm) ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, προαναγγέλλοντας μονομερείς ενέργειες εάν χρειαστεί. «Δεν πρέπει αυτό να γίνει μονομερώς, γιατί θα δώσει μια λάθος εικόνα στο διεθνές ακροατήριο» δήλωσε (Real fm) από την πλευρά του ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

 

Σχετικά Άρθρα

Σε διαδικασία δημοπράτησης το έργο συντήρησης του παλιού εθνικού δικτύου στον Πλατανιά ύψους 2,3 εκ. ευρώ

Σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκεται το έργο «Συντήρηση καταστρώματος ΠΕΟ 94 στα διοικητικά όρια των Δήμων Χανίων – Πλατανιά», που αφορά βελτίωση του δρόμου στην παλιά εθνικό οδό στον Πλατανιά, σε τρία τμήματα, συνολικό μήκος 6.800 μέτρα και προϋπολογισμό 2,3 εκ. ευρώ. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει επιμεληθεί τη μελέτη για το[…]

Δείτε περισσότερα

430 χιλ ευρώ σε δύο Δήμους της Κρήτης για έργα υποδομών

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μετά από αιτήματα που υπέβαλαν δήμοι της χώρας, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ποσού ύψους 1.520.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν στις υποδομές των δήμων από θεομηνίες και, για έργα υποδομών με σκοπό την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Ειδικότερα, με χρέωση του[…]

Δείτε περισσότερα