tokrirkri

tokrirkri

Τίμησαν την 76η Επέτειος του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων

Την 76η επέτειο του ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις 13 Αυγούστου 1944 τίμησαν σήμερα στα Ανώγεια πολιτικές, στρατιωτικές αρχές του νησιού, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας.

Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για το κορονοϊό, η δημοτική αρχή κάλεσε τους δημότες να τιμήσουν τη σημερινή επέτειο αλλά συνάμα να αποδείξουν όλοι ότι υπάρχει ο σεβασμός στις εντολές της επιστημονικής κοινότητας και της κυβέρνησης.

Η δοξολογία και η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, ενώ ακολουθήσε εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη, απόσπασμα από το τραγούδι της Ειρήνης Αναγνωστάκη «Ω, Παναγιά μου Ανωγειανή», κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στα διαχρονικά μηνύματα των αγωνιστών της Αντίστασης για Ενότητα, Αλληλεγγύη, Ελευθερία, Δημοκρατία, πρόοδο, αναφέρθηκε σε δήλωση του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. «Η Περιφέρεια Κρήτης», όπως ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, «τιμά την μνήμη των Πατριωτών Αγωνιστών οι οποίοι άφησαν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους».

 

Από τις εκδηλώσεις στα Ανώγεια

Ειδικότερα ο περιφερειάρχης για την Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων δήλωσε: «Αποτίουμε φόρο τιμής στην μνήμη των Ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, την Πατρίδα μας. Τα μηνύματα τους είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα για Ενότητα, Αλληλεγγύη, Δημοκρατία, πρόοδο, και αποτελούν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους. Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τη μνήμη όλων των Ανωγειανών που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα γράφοντας τα Μαρτυρικά Ανώγεια με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας. Παράλληλα κρίνουμε δίκαιο και υποστηρίζουμε το αίτημα διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων για το οποίο θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες  ενέργειες ώστε να δοθεί δίκαιη λύση στο όλο ζήτημα».

Από τις εκδηλώσεις στα Ανώγεια

Ο γραμματέας του Εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αριστομένης Συγγελάκης τόνισε πως «τις μέρες που ζούμε και βλέπουμε την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα να κλιμακώνεται, γίνεται κατανοητό ότι μόνο οι λαοί που έχουν τη δύναμη να υπερασπιστούν τα εθνικά τους δίκαια μόνο οι λαοί αυτοί έχουν το δικαίωμα να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον».

Στην ομιλία του ο πρεσβύτερος των Ανωγείων πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης είπε: «Πόσο λάθος είναι να πιστεύουν οι δυνατοί πως μέσα από την ολοκληρωτική καταστροφή και την πυρά, μπορεί η ψυχή, το σθένος, το πείσμα του αδύναμου να εξαϋλωθεί μια και για πάντα. Ας μάθουμε στα παιδιά μας πως μετά από κάθε ολοκαύτωμα μετά από κάθε σπορά θανάτου, η αναγέννηση, η ανάσταση είναι βεβαία, όπως άλλωστε η ιστορία στις σελίδες της, το έχει καταγράψει».

Σχετικά Άρθρα

Συντήρηση και ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Μονής Βλατάδων

Τη συντήρηση, αποκατάσταση βλαβών και ψηφιοποίηση μέρους του ιστορικού αρχείου χειρογράφων, μικροταινιών και μικρογραφιών του «Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων» προβλέπει προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Ιδρύματος, του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην επικείμενη συνεδρίασή της, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης[…]

Δείτε περισσότερα

Αντίστροφη μέτρηση για τη 2η Γιορτή Κρήτη – Ήθη – Έθιμα- Κρητική φιλοξενία

Στις 29-30 και 31 Αυγούστου σε Παλαιόχωρα και Σούγια  Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την 12η γιορτή ΚΡΗΤΗ-ΗΘΗ-ΕΘΙΜΑ-ΚΡΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ και ΟΤΑΝ Η ΚΡΗΤΗ ΧΟΡΕΥΕΙ που θα πραγματοποιηθεί και φέτος για 12η συνεχή χρονιά στις 29-30 και 31 Αυγούστου σε Παλαιόχωρα και Σούγια από την Χορευτική Ομάδα Σελίνου “Οι Σελινιώτες” με τη[…]

Δείτε περισσότερα