tokrirkri

tokrirkri

Τα Έμμετρα

«Θέλησα να παραστήσω με λυρισμό και ευαισθησία, με μέτρο και ρυθμό, τις συναισθηματικές πτυχές των αναφορών μου, για τα συναπαντήματα του χθες, του σήμερα και του αύριο, σε τούτο το ανεξήγητο οδοιπορικό της ζωής.
Και ακόμη να αποδώσω λιτά τις εξιστορήσεις μου, ώστε να μεταφέρω καταληπτά στον αναγνώστη τα γραφόμενα μου, με το χαρακτηριστικό τίτλο τα πάλαι ποτέ «ΚΡΙΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ» δομημένα στις ενότητες:
Α) ΡΕΘΕΜΝΙΑΝΑ ΦΕΓΓΑΡΟΓΝΕΜΑΤΑ : Ένα νοσταλγικό οδοιπορικό του λογισμού, σε βιώματα, καταστάσεις και γεγονότα του χθες, στο γενέθλιο τόπο και τους ανθρώπους του. Παιχνιδίσματα δηλαδή του νου, σε ώρες περισυλλογής, με φόντο νερένια φεγγαροκαθρεφτίσματα ! Στο βενετσιάνικο Ρεθεμνιανό λιμανάκι, το παλιό.
Μ’ ένα ολόγεμο φεγγάρι, κατακόκκινο σαν αίμα, να αναδύεται απ’ της Σκαλέτας τη μεριά.
Β) ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ : Το απίθανο μεθύσι του συναισθήματος, μέσα στο όνειρο και τη φαντασία του χθες.
Γ) ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : Τις εμπειρίες και τα βιώματα από τον κοινωνικό σου περίγυρο. Και ακόμα τη γνωριμία και τη σύνδεση σου με την πραγματικότητα της κοινωνίας και τους ανθρώπους της.
Δ) ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ : Το ομφάλιο δέσιμο με τη φυλή, τη σειρά, τις ρίζες σου και την ιστορία. Τα Όσια και Ιερά! Που σου κατευθύνουν τα πιστεύω και τα ιδανικά σου. Την αντίληψη σου! Τα θησαυρίσματα δηλαδή εκείνα που διαμορφώνουν και συγκροτούν την προσωπικότητα σου και χαράσσουν τις αρχές σου.
Ε) ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΡΙΜΕΣ: Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα κρητικής αστικής γραφής τραγουδιών και μαντινάδας, όπως ακριβώς εκφράζονταν, με τη φιλοσοφία τους και με το δικό τους ποιητικό λόγο, στο γενέθλιο μου τόπο τη Ρεθεμνιώτικη Πολιτεία.
ΣΤ) ΤΑ ΑΝΑΓΥΡΙΣΤΙΚΑ (Αλληγορική Σάτιρα) : Η σατιρική και πολλές φορές αλληγορική ή και παραβολική αντίληψη, στα στραβά και τα ανάποδα, τα παράδοξα δηλαδή που διαρκώς συναντάμε στους καιρούς μας. Όπως τα είδα, με διάθεση πνεύματος και χιούμορ και όπως προσπάθησα να τα παραστήσω από την πλευρά του ξεχωριστού, προκειμένου να τα καταδείξω, ακόμη και με δηκτικότητα, χωρίς όμως να ξεφύγω από τις αρχές της κοσμιότητας».
Δημήτρης Ποθουλάκης
(Πληροφορίες 210 3303989 και 6932 876 929)

Σχετικά Άρθρα

Τα Ριζίτικα

« ΤΑ ΡΙΖΙΤΙΚΑ » Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΘΟΥΛΑΚΗ Η Μοναδική έκδοση, φιλοτεχνημένη στο σύνολο των σελίδων της, με σχέδια και σκίτσα της Κρητικής Παράδοσης. Τα ριζίτικα τραγούδια, όπως είναι γνωστό, αποτελούν την κρητική δημοτική ποίηση, όπως δημιουργήθηκε και καθιερώθηκε στους οικισμούς και στα χωριά που βρίσκονται στις ρίζες (πρόποδες) του ορεινού[…]

Δείτε περισσότερα

ΤΟ ΡΕΘΕΜΝΟΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ

ΤΟ ΡΕΘΕΜΝΟΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΘΟΥΛΑΚΗ Το βιβλίο στηρίζεται σε προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα, σε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες παλιών Ρεθεμνιωτών. Αποτελεί δε κατά κάποιο τρόπο, χρονικό της περιόδου από την απελευθέρωση μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1960 στο Ρέθεμνος. Περιλαμβάνει δε τις ενότητες: Η πολιτεία[…]

Δείτε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση