tokrirkri

tokrirkri

Τα Εμμετρα του Δημητρη Ποθουλακη

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ (Δεκέμβριος 2012)
 
ΚΡΙΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ
 
«Θέλησα να παραστήσω με λυρισμό και συναίσθημα, με μέτρο και ρυθμό, τις συναισθηματικές πτυχές των αναφορών μου, για τα συναπαντήματα του χθες, του σήμερα και του αύριο, σε τούτο το ανεξήγητο οδοιπορικό της ζωής.

 

 
Και ακόμη να αποδώσω σωστά τις εξιστορήσεις μου, ώστε να μεταφέρω καταληπτά στον αναγνώστη τα γραφόμενα μου, με το χαρακτηριστικό τίτλο τα πάλαι ποτέ «ΚΡΙΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ» δομημένα στις ενότητες: (πληροφορίες 6932 876929)
 
Α) ΡΕΘΕΜΝΙΑΝΑ ΦΕΓΓΑΡΟΓΝΕΜΑΤΑ : Ένα νοσταλγικό οδοιπορικό του λογισμού, σε βιώματα, καταστάσεις και γεγονότα του χθες, στο γενέθλιο τόπο και τους ανθρώπους του. Παιχνιδίσματα δηλαδή του νου, σε ώρες περισυλλογής, με φόντο νερένια φεγγαροκαθρεφτίσματα ! Στο βενετσιάνικο Ρεθεμνιανό λιμανάκι, το παλιό.
Μ’ ένα ολόγεμο φεγγάρι, κατακόκκινο σαν αίμα, να αναδύεται απ’ της Σκαλέτας τη μεριά.
 
Β) ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ : Το απίθανο μεθύσι του συναισθήματος, μέσα στο όνειρο και τη φαντασία του χθες.
 
Γ) ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : Τις εμπειρίες και τα βιώματα από τον κοινωνικό σου περίγυρο. Και ακόμα τη γνωριμία και τη σύνδεση σου με την πραγματικότητα της κοινωνίας και τους ανθρώπους της.
 
Δ) ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ : Το ομφάλιο δέσιμο με τη φυλή, τη σειρά, τις ρίζες σου και την ιστορία. Τα Όσια και Ιερά! Που σου κατευθύνουν τα πιστεύω και τα ιδανικά σου. Την αντίληψη σου! Τα θησαυρίσματα δηλαδή εκείνα που διαμορφώνουν και συγκροτούν την προσωπικότητα σου και χαράσσουν τις αρχές σου.
 
Ε) ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΡΙΜΕΣ: Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα κρητικής αστικής γραφής τραγουδιών και μαντινάδας, όπως ακριβώς εκφράζονταν, με τη φιλοσοφία τους και με το δικό τους ποιητικό λόγο, στο γενέθλιο μου τόπο τη Ρεθεμνιώτικη Πολιτεία.
 
ΣΤ) ΤΑ ΑΝΑΓΥΡΙΣΤΙΚΑ (Αλληγορική Σάτιρα) : Η σατιρική και πολλές φορές αλληγορική ή και παραβολική αντίληψη, στα στραβά και τα ανάποδα, τα παράδοξα δηλαδή που διαρκώς συναντάμε στους καιρούς μας. Όπως τα είδα, με διάθεση πνεύματος και χιούμορ και όπως προσπάθησα να τα παραστήσω από την πλευρά του ξεχωριστού, προκειμένου να τα καταδείξω, ακόμη και με δηκτικότητα, χωρίς όμως να ξεφύγω από τις αρχές της κοσμιότητας».
 
Δημήτρης Ποθουλάκης
 

Σχετικά Άρθρα

Επέτειος 17 Νοέμβρη: Η μαρτυρία Κρητικού «πρωταγωνιστή» για τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο

Η τοποθέτηση της οικογένειάς μου ήταν στη δημοκρατική-προοδευτική παράταξη. Ο πατέρας μου δημόσιος υπάλληλος, που όμως έκρυβε τη συμμετοχή του στην Αντίσταση (και μάλιστα ως στέλεχος του παράνομου μηχανισμού) στα Χανιά. Με τον μεγάλο του αδερφό να εκτελείται από τους Γερμανούς στο αμπέλι της οικογένειάς μας στα Κεραμειά, μετά την[…]

Δείτε περισσότερα

Οι «Σύγχρονοι Μινωίτες» (Contemporary Minoans) ταξιδεύουν από την Κρήτη στο Λονδίνο

Διακεκριμένοι Ευρωπαίοι ακαδημαϊκοί, δημιουργοί και δημοσιογράφοι συναντώνται στο Λονδίνο για να αναδείξουν τη διαχρονική επιρροή του Μινωικού πολιτισμού στη σύγχρονη δημιουργία (μόδα, γαστρονομία, μουσική, τέχνη). Από τους πρωτοποριακούς χορούς του Sergei Diaghilev (Ballets Russes) στον Ted Shaw, από τον Μινώταυρο του William Blake στα πρωτοποριακά έργα τέχνης του Pablo Picasso,[…]

Δείτε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση