tokrirkri

tokrirkri

Τα κρητικά βότανα έχουν ευεργετική δράση στο αναπνευστικό σύστημα

Μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με την αντιοξειδωτική δράση των αρωματικών βοτάνων της Κρήτης δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους βιοϊατρικό περιοδικό Lancet και διαπίστωσε την ευεργετική δράση επιλεγμένων αρωματικών βοτάνων στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και οδήγησε τους ερευνητές στο επόμενο βήμα.

Μέσα από πολυετείς δοκιμές, η έρευνα ανέδειξε ένα συνδυασμό αιθέριων ελαίων από 3 αρωματικά βότανα, Coridοthymus Capitatus, Salvia Fruticosa και Origanum Dictamnus, σε συγκεκριμένες αναλογίες, μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,  που λειτουργεί συνεργικά.

Ακολούθησε κλινική δοκιμή σε ασθενείς με συμπτώματα ιώσεων του αναπνευστικού, με ευεργετικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Ethnopharmacology (2015).

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της μελέτης τους τα μέλη της επιστημονικής ομάδας τόνισαν ότι ο καρπός της πολυετούς αυτής έρευνας που μετουσίωσε την αυτόχθονη γνώση σε ουσιαστική γνώση, κυκλοφορεί πλέον στα ελληνικά φαρμακεία  ως Cretan IAMA και διαθέτει παγκόσμια πατέντα.

Ο κ. Χρήστος Λιονής Καθηγητής Γενικής Ιατρικής σημειώνει ότι η κλινική παρατήρηση και η ανθρωπολογική ανάκτηση της αυτόχθονης γνώσης οδήγησε στη διατύπωση εξαιρετικών υποθέσεων, για τη θεραπευτική χρήση των αρωματικών βοτάνων της Κρήτης όπως είναι η δημιουργία του Ιάματος.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας κ. Στέλιος Πυρίντσος παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες που έχουν τα φυτά της Κρήτης σε σχέση με τα φυτά της υπόλοιπης Ελλάδας και εξήγησε το πώς τελικά, η ερευνητική ομάδα οδηγήθηκε σ’ ένα συνδυασμό ουσιών και όχι σε μία ουσία. Η χρήση των τριών αρωματικών βοτάνων, όπως είπε ο κ Πυρίντσος, εμφανίζει στοιχεία όχι απλά αθροιστικής δράσης, αλλά πραγματική συνέργεια, με άλλα λόγια δράση σημαντικά μεγαλύτερη από το άθροισμα των δράσεων των απλών συστατικών. Παρουσίασε επίσης τις προσπάθειες που γίνονται από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, με την υποστήριξη του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης για την καλλιέργεια των συγκεκριμένων βοτάνων ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την τοπική κοινωνία. Τελειώνοντας, ο κ Πυρίντσος τόνισε το στοιχείο της διασφάλισης ποιότητος των βοτάνων, με την παροχή συγκεκριμένου φυτού στους καλλιεργητές και την γενετική ανάλυση των φυτικού υλικού με DNA-Barcoding, δεδομένης της διαφορετικής τους περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια.

Ο κ. Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας τόνισε ότι στο πλαίσιο των μελετών του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πραγματοποιήθηκε εργαστηριακός έλεγχος του εκχυλίσματος των βοτάνων από την Κρήτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος έναντι ιογενών λοιμώξεων, μειώνοντας δραματικά το ιικό φορτίο και τις κυτταρολογικές αλλοιώσεις προκαλούμενες από ιούς. Η αντιική δράση του εκχυλίσματος επιβεβαιώνεται τόσο σε πειραματικά μοντέλα, όσο και σε κλινικές δοκιμές.  Τέλος, ο κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας σημείωσε ότι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των μελετών της επιστημονικής ομάδας, είναι η ενσωμάτωση της εθνοβοτανολογικής γνώσης στη σύγχρονη πειραματική έρευνα και την Παραγωγική  διαδικασία, ενώ το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο της εξέλιξης του Ιάματος είναι η αρμονική, μακροχρόνια, εποικοδομητική παραγωγική και συμπληρωματική συνεργασία του πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικού τομέα.

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία «Πηνελόπη»: Πάνω από 16.200 κεραυνοί σε έξι ημέρες

Έντονη ήταν στη διάρκεια της τελευταίας κακοκαιρίας, της «Πηνελόπης», η κεραυνική δραστηριότητα στη χώρα. Συγκεκριμένα, όπως καταγράφηκε από το Σύστημα Εντοπισμού Κεραυνικής Δραστηριότητας «ΖΕΥΣ», που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε διάστημα έξι ημερών, από την Κυριακή 25 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, στην Ελλάδα έπεσαν περισσότεροι από 16.200 κεραυνοί.[…]

Δείτε περισσότερα

Κρητική διατροφή: Το «όπλο» κατά του κορωνοϊού

Η κρητική διατροφή (μεσογειακή δίαιτα τη χαρακτηρίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας) είναι ένα μεγάλο “όπλο” όλων μας κατά του κορωνοϊού την περίοδο αυτή που βρισκόμαστε στο σπίτι μας λόγω καραντίνας. Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης, «είναι μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας[…]

Δείτε περισσότερα