tokrirkri

tokrirkri

Τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού θα «ταξιδέψουν» στο Κέιμπριτζ

Τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού θα «ταξιδέψουν» στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, ο γλωσσολόγος δρ. Γκάρεθ Όουενς, ειδικός σε θέματα μινωικής γραφής, θα απευθύνει ομιλία με τίτλο «From Linear B to the Phaistos Disk» (Από τη Γραμμική Β στον Δίσκο της Φαιστού).

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, στη διάλεξή του θα κάνει μια συνεκτική σύνοψη των αποτελεσμάτων της δεκαετούς έρευνας που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τον Καθηγητή Φωνητικής στην Οξφόρδη, Τζον Κόουλμαν. Οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να «διαβάσουν» το 99% των επιγραφών του περίφημου Δίσκου, αποκαλύπτοντας έτσι τα μυστικά του. Μάλιστα, τα συμπεράσματά τους παρουσιάστηκαν πέρυσι τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, κατά την ομιλία του κ. Όουενς στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Σύμφωνα με τα σχετικά αποτελέσματα, «ο Δίσκος της Φαιστού Α΄ και Β΄ πλευρά απαρτίζεται από εξήντα μία (61) λέξεις, σε δεκαοχτώ στίχους με ρίμα. Έξι λέξεις από αυτές αναφέρονται στο Φως, ενώ άλλες έξι στη Δύση του Φωτός. Τρεις λέξεις είναι αφιερωμένες στην Έγκυο Θεότητα και δέκα στη Θεότητα που χαρακτηρίζεται με διαφορετικά επίθετα.

Η όψη Α του δίσκου

Η Α΄ πλευρά του Δίσκου της Φαιστού κάνει λόγο για την Έγκυο Θεότητα που λάμπει ενώ στη Β΄ πλευρά ξεχωρίζει μία πρόταση με στίχους, ρίμα, σονέτα με ποιητική παρήχηση που είναι αφιερωμένη στη Θεότητα που δύει, ίσως τη Δύση της Αστάρτης, της Αφροδίτης, της Αφαίας (Θεότητα της Γέννας) και Δικτύννας, στην Πάφο, Φαιστό και Φαλάσαρνα, δηλαδή στον αστερισμό VENUS, το πρωινό και βραδινό αστέρι (QED).

Το περιεχόμενο του Δίσκου της Φαιστού είναι ένας μινωικός λυρικός ύμνος προς τη Θεότητα, ένα βαθύ μήνυμα από την εποχή του Χαλκού, πριν από 37 αιώνες».

Η δεύτερη όψη του δίσκου

Ο Δίσκος της Φαιστού ανακαλύφθηκε το 1908 κατά τη διάρκεια ιταλικών ανασκαφών και χρονολογείται γύρω στο 1700 π.Χ. Είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες επιγραφές στην ιστορία της ανθρωπότητας, για την αποκρυπτογράφηση της οποίας έχουν γίνει έως τώρα πολλές προσπάθειες. Ο γλωσσολόγος Δρ. Γκάρεθ Όουενς, εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, ζει στην Κρήτη. Εργάζεται στο ΤΕΙ Κρήτης ως συντονιστής του προγράμματος Erasmus+.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Εντυπωσιακές καταδύσεις στη μαγευτική λίμνη του Αγίου Νικολάου

Επικίνδυνες βουτιές, πυροτεχνήματα, μουσική στο Cliff Diving στον Άγιο Νικόλαο Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το μεγάλο αθλητικό σόου του καλοκαιριού στην Κρήτη είναι το Agios Nikolaos Cliff Diving με εντυπωσιακές καταδύσεις από τα βράχια της λίμνης του Αγίου Νικολάου και από βατήρα 20 μέτρων. Ρυθμός και ένταση με 19 διακεκριμένους αθλητές απ’[…]

Δείτε περισσότερα

“Τέχνη κάτω από τ’ αστέρια” στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Κήπος”

Από 1η Ιουνίου ξεκινά ο Δημοτικός Κινηματογράφος “Κήπος”, σύμφωνα με το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, που ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, στις 28 Απριλίου 2020, στο πλαίσιο του 5ου σταδίου, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις προδιαγραφές υγιεινής. Οι κινηματογραφικές προβολές μέχρι τις 14 Ιουνίου θα είναι δωρεάν,[…]

Δείτε περισσότερα