tokrirkri

tokrirkri

Τα πρώτα μεταμνημονιακά «μέτωπα» για την Αθήνα

Μέσα Σεπτεμβρίου αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών. Περικοπή συντάξεων και κατώτατος μισθός θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις. Οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στις 10 Σεπτεμβρίου αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 14 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη και η κάθοδος των επικεφαλής στο πλαίσιο διεξαγωγής της πρώτης «διαπραγμάτευσης» της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Σε πρώτο πλάνο, στις συζητήσεις οι οποίες εκτιμάται να διαρκέσουν 3-4 μέρες σύμφωνα με ελληνικές πηγές αναμένεται να βρεθούν η περικοπή ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, η αύξηση ή μη του κατώτατου μισθού και η πορεία υλοποίησης μιας σειράς εκκρεμών μνημονιακών υποχρεώσεων όπως η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Στα δύο τελευταία μέτωπα, καταγράφονται νέες καθυστερήσεις και όπως αναγνωρίζει κυβερνητική πηγή θεωρείται δεδομένο ότι όλες οι δεσμεύσεις οι οποίες σχετίζονται με την επένδυση στο Ελληνικό δεν θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Τους προβολείς βέβαια αναμένεται να μονοπωλήσουν συντάξεις και κατώτατος μισθός.

Ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί,  άφησε χθες ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με αφορμή την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, δήλωσε ερωτηθείς σχετικά πως «οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να γίνουν σεβαστές». Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, η Ελλάδα είναι μια «κανονική» χώρα και στις 16 Οκτωβρίου, όταν ο ελληνικός προϋπολογισμός του επομένου έτους θα εξεταστεί από την Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου «θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να ληφθούν οι αποφάσεις».

Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η δημοσιονομική επίπτωση από την προβλεπόμενη στο Μεσοπρόθεσμο περικοπή των συντάξεων θα περιληφθεί κανονικά στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, ώστε να μην υπάρξει αρνητικό σήμα στις αγορές.

Στη συνέχεια, όταν θα υπάρξει καλύτερη εικόνα για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και το 2019, με την κατάθεση του προϋπολογισμού του επομένου έτους τον Νοέμβριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Χθες πάντως, τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός ΟικονομίαςΓιάννης Δραγασάκης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι οι συντάξεις δεν πρόκειται να κοπούν.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μάλιστα προανήγγειλε και αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2018, προοπτική η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εγείρει ήδη ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών. Κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι για τον κατώτατο μισθό «θα παίξουμε μποξ».

Η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2018 ή από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ο νόμος όμως προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία και χρονοδιαγράμματα που εκκινούν στις αρχές κάθε έτους και καταλήγουν στη διατύπωση εισηγήσεων το καλοκαίρι για τις όποιες αυξήσεις της επόμενης χρονιάς με οδηγό την αύξηση της παραγωγικότητας.

Εστίες γκρίνιας αναμένεται να προκύψουν και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων καθώς τα χρονοδιαγράμματα και η έως τώρα πρόοδος υποδεικνύουν νέες καθυστερήσεις. Καθυστερήσεις αναμένονται και στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να ρίξει όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα στην πραγματική οικονομία ώστε να τονωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Εκτιμάται ότι στο τέλος του 2018 δεν θα έχει επιτευχθεί μηδενισμός τους.

Πηγή: euro2day.gr

Σχετικά Άρθρα

“Φρένο” στην επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες

Κόπωση στην επιστροφή καταθέσεων διαπιστώνουν οι τράπεζες από την αρχή του έτους, γεγονός που προβληματίζει για την επίτευξη των προσδοκιών για αύξηση των καταθέσεων κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ φέτος. Το 2018 οι συνολικές καταθέσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 14,9 δισ. ευρώ, προερχόμενη κατά το ήμισυ σχεδόν από τον ιδιωτικό τομέα[…]

Δείτε περισσότερα

Στη Βουλή “εκτάκτως” ο Κ. Μητσοτάκης – Τι θα ανακοινώσει

Την πλήρη άρση των capitals controls αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Προηγήθηκε η συνεδρίαση στο υπουργείο Οικονομικών του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας (Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ελληνική Ένωση Τραπεζών κ.ά.).[…]

Δείτε περισσότερα