tokrirkri

tokrirkri

Τηλεοπτική παρουσίαση Ειρηναίος

ΕΚΤΑΚΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ
Ο φωτισμένος ιεράρχης, δεσπόζουσα μορφή της Ορθοδοξίας, της εκκλησίας της Κρήτης, της Ελλάδας, της Ευρώπης, ολόκληρης της οικουμένης.
Άξιος πνευματικός ηγέτης, ενσάρκωση του αληθινού χριστιανικού πνεύματος. Κήρυξε με τα μηνύματά του την επανάσταση των συνειδήσεων, με λάβαρό του τις πατροπαράδοτες αξίες του ελληνισμού.

Βιβλική φυσιογνωμία, γαλήνια μορφή, οξύτατο πνεύμα, ζέστανε τις καρδιές των απλών ανθρώπων με τα γεμάτα ειλικρίνεια, απλότητα, θάρρος και ηθική λόγια και έργα του.

 

Κατά κόσμον, Ειρηναίος Γαλανάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1911, σπούδασε στο ιεροδιδασκαλείο Κρήτης στην Αγία Τριάδα στο Ακρωτήρι, μετά στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές θεολογίας και κοινωνιολογίας στη Γαλλία, στα καθολικά Πανεπιστήμια της Λιλ και του Παρισιού.

 

Εξελέγη Επίσκοπος το 1957 και εξεδιώχθη από τη δικτατορία το 1971, όμως το Πατριαρχείο τον εξέλεξε Μητροπολίτη της νεοσύστατης ελληνοορθόδοξης Μητρόπολης Γερμανίας, όπου δημιούργησε έργο μοναδικό.

 

Το 1980 – 81 με πρωτοφανή λαϊκή εξέγερση ο λαός της Κρήτης απαίτησε την επαναφορά του στη Μητρόπολη Κισάμου – Σελίνου και η φωνή του λαού ακούστηκε και μέσα σε συγκλονιστικές σκηνές ενθουσιασμού τον υποδέχθηκε στο Καστέλι.

 

Από τη θέση του Μητροπολίτη παραιτήθηκε για λόγους υγείας το 2006 κι αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο του πνεύματος και της αντίληψης του σπουδαίου ιεράρχη.

 

Η αυτοβιογραφική ταινία του άγιου Ειρηναίου γυρίστηκε το 1982, με την οποία ξεκίνησαν οι προβολές του «Μονογράμματος». Είναι η πρώτη που προβλήθηκε το 1982.
Προλογίζει ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Κώστας Κουτσομύτης.
 
 

Σχετικά Άρθρα

Ενοικίαση ξενοδοχείων για τη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη

Σε δράσεις με σκοπό την άμεση στέγαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο, που σήμερα ζουν σε καταυλισμούς και ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες και μπορεί να πληγούν άμεσα από την πανδημία του κορωνοϊού covid 19, προχωρά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.    Με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Μετανάστευσης και[…]

Δείτε περισσότερα

ΙΣΑ: Πάνω από 17.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό

Περισσότεροι από 17.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους έφυγαν από τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στο London School of Economics με θέμα τον τουρισμό υγείας της Ελλάδας. Στην ημερίδα, η οποία διοργανώθηκε στις 23 Νοεμβρίου από  το Διεθνές[…]

Δείτε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση