tokrirkri

tokrirkri

Την στήριξη του κλάδου των ανθέων ζητούν αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης

Επιστολή προς τους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη ζητώντας τη στήριξη του κλάδου των Δρεπτών Ανθέων, απέστειλαν οι διοικήσεις των αγροτικών Συλλόγων Σελίνου Χανίων, Τυμπακίου, Σητείας και Ιεράπετρας.

Στην επιστολή αναφέρεται η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, ειδικά μετά το lockdown, το οποίο, όπως τονίζεται, αποδείχθηκε καταστροφικό για όλους τους παραγωγούς.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο κλάδος των Δρεπτών Ανθέων είναι στην κορυφή των ευπαθών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και τα σημεία πώλησης τους ουδέποτε δημιουργούσαν προϋποθέσεις συνωστισμού πολιτών.

Σύμφωνα με τους αγροτικούς συλλόγους, τα περισσότερα προϊόντα τους καταλήγουν στα σκουπίδια, σημειώνοντας πως οι πωλήσεις των προϊόντων τους αναμένονται να συνεχίσουν να είναι μηδενικές και τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Κύριε Γεωργιάδη,

Έπειτα από 20 μέρες υποχρεωτικού και αναγκαστικού κλεισίματος της Ελληνικής κοινωνίας, σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να σας εκπέμψουμε το τελευταίο σήμα κινδύνου για τον κλάδο των Κομμένων Ανθέων, πριν τον τελικό αφανισμό του από τον παραγωγικό χάρτη της χώρας μας.

Η απόφασή σας να κλείσουν όλα τα βασικά σημεία πώλησης (ανθοπωλεία – λαϊκές αγορές) αποδείχθηκε καταστρεπτική για όλους τους παραγωγούς και η διαταραχή που έχει προκληθεί είναι μη αναστρέψιμη.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ο κλάδος των Δρεπτών Ανθέων είναι στην κορυφή των ευπαθών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και τα σημεία πώλησης τους ουδέποτε δημιουργούσαν προϋποθέσεις συνωστισμού πολιτών.

Δυστυχώς, με αυτές τις αποφάσεις, έχετε καταδικάσει τα Κομμένα Λουλούδια ως το μοναδικό αγροτικό προϊόν που το σύνολο της παραγωγής, καταλήγει στα σκουπίδια, άμεσα, με κυβερνητική εντολή.

Αν εξακολουθείτε να υποστηρίζετε ότι, είτε μέσω e-shop είτε μέσω μεγάλων αλυσίδων super market ( τα οποία πωλούν κυρίως Ολλανδικής προέλευσης λουλούδια) συνεχίζεται η εμπορική δραστηριότητα τους ,τότε αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Κύριε Βορίδη,

σας καλούμε να αναδείξετε άμεσα πως η κατάσταση στον παραγωγικό κλάδο των Κομμένων Άνθών είναι πλέον μη διαχειρίσιμη. Τον περασμένο Μάρτιο οι παραγωγοί δέχτηκαν το πρώτο μεγάλο πλήγμα και έπειτα από διαβεβαιώσεις τις ελληνικής κυβέρνησης για ορθή αντιμετώπιση της κρίσης, έκαναν τον προγραμματισμό τους, ώστε να ξεκινήσουν από το απόλυτο ΜΗΔΕΝ την παραγωγική διαδικασία. 

Τα λουλούδια δεν αποτελούν είδος πολυτελείας αλλά μια διέξοδο για την ψυχική ισορροπία όλων μας. Σε αυτή την δύσκολη συγκύρια για την χώρα μας, είναι ίσως περισσότερο από ποτέ αναγκαία η προώθηση τους και όχι ο αποκλεισμός τους. 

Από τα παραπάνω ζητάμε άμεσα, οικονομική στήριξη των παραγώγων Δρεπτών Ανθέων καθώς οι πωλήσεις των προϊόντων τους αναμένονται να συνεχίσουν να είναι ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ στους επόμενους μήνες. Η στήριξη αυτή αναφέρεται ξεκάθαρα ΜΟΝΟ στην προσπάθεια τους να συντηρήσουν τις καλλιέργειες, με την ελπίδα ο κλάδος των Κομμένων Ανθέων να συνεχίσει να υφίσταται στο τέλος της κρίσης.

Αν παρ όλα αυτά , δεν έχετε την ίδια βούληση με τους παραγωγούς Κομμένων Λουλουδιών , απλά ενημερώστε για τις προθέσεις σας, ώστε να εγκαταλείψουν την προσπάθεια αυτή και αναζητήσουν άλλους διεξόδους για να συντηρήσουν τις οικογενείας τους. Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα είναι ο αφανισμός αυτού του κλάδου και αυτό δεν θα οφείλεται στους παραγωγούς .

Ευελπιστούμε στην θετική και άμεση παρέμβασης σας».

Σχετικά Άρθρα

Αναπαραγωγή και βελτίωση ανθεκτικών μελισσιών στην Κρήτη

Πρωτοπορώντας σε επίπεδο χώρας, η Περιφέρεια Κρήτης προχωρεί με συντονισμένο τρόπο στην υποστήριξη των μελισσοκόμων του νησιού, μέσα από προγραμματική σύμβαση με τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, με στόχο την «Αναπαραγωγή και Βελτίωση Ανθεκτικών Μελισσιών στην Κρήτη». Την σύμβαση υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης ενώ παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα,[…]

Δείτε περισσότερα

Πρόσκληση επιχειρήσεων για πρακτική άσκηση ωφελουμένων από το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-Περιφέρειας Κρήτης

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης– Περιφέρειας Κρήτης (Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-Περιφέρειας Κρήτης) καλεί φορείς του Ιδιωτικού τομέα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την απασχόληση ωφελουμένων στο πλαίσιο υλοποίησης πρακτικής άσκησης των παρακάτω δράσεων:1. ΔΡΑΣΗ «Προώθηση στην Απασχόληση Άνεργων νέων 25 έως 29 ετών πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης, μέσω κατάρτισης στον[…]

Δείτε περισσότερα