tokrirkri

tokrirkri

Τι λέει ο Θοδωρής Παπαδουλάκης για τον “Αδελφό” που έγινε viral

Τις τελευταίες ώρες το βίντεο κοινοποιήθηκε εκατοντάδες χιλιάδες φορές και κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να συμπυκνώσει πολλές αδυναμίες του ελληνικού κράτους, ενώ δημιούργησε ποικίλα συναισθήματα.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτέλεσε την τέλεια αφορμή για τον Θοδωρή Παπαδουλάκη, σκηνοθέτη μεταξύ άλλων και της σειράς «Το νησί», ώστε να δημοσιοποιήσει τον «Αδερφό μου», ένα φιλμ που προβλήθηκε στο Chania Film Festival και ένα μήνα μετά έγινε το απόλυτο viral του ελληνικού διαδικτύου.

Ο ίδιος, αφού πρώτα έπλεξε το εγκώμιο της Αλεξάνδρας Μανουσάκη, μιας κοπέλας που έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της στις ΗΠΑ, για να μετακομίσει τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, μας μίλησε για το πολυσυζητημένο φιλμ. Η ιστορία του βίντεο ήταν η δική της ιστορία.

Όταν η αγαπημένη της αδερφή Taty, που κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι, ήρθε στα Χανιά για να παραστεί στο γάμο της, δεν μπόρεσε να περιηγηθεί στην πανέμορφη πόλη της Κρήτης και αυτό γιατί μέσα σε μία εβδομάδα τα λάστιχα από το αναπηρικό καροτσάκι είχαν σκάσει ήδη δύο φορές – και λόγω των εμποδίων που θα συναντήσει κανείς στο κέντρο των Χανίων. Όμως η Αλεξάνδρα δεν έμεινε άπραγη. Δημιούργησε το #RespectLife, μια διαδικτυακή καμπάνια με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών των Χανίων και όχι μόνο, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν κινητικά προβλήματα στις πόλεις, υποστηρίζοντάς τη με διάφορες δράσεις. Μία από αυτές ήταν και «Ο αδερφός μου». Ο σκηνοθέτης του, Θοδωρής Παπαδουλάκης, της IndigoView μίλησε για αυτό στην ATHENS VOICE.

Oι αρχικές σελίδες μας γέμισαν με δημοσιεύσεις του «Αδερφού μου». Περιμένατε εσείς  αυτή την τόσο μεγάλη επιτυχία;

Αν και διάφορες δουλειές μας στην IndigoView έχουν ξαναγίνει viral, σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε αυτό που έγινε με τον «Αδερφό μου». Μέσα σε 10 ώρες το βίντεο είχε ξεπεράσει τις 1.000.000 προβολές και είχε δημοσιοποιηθεί από χιλιάδες διαφορετικούς λογαριασμούς ή σελίδες. Φυσικά χαρήκαμε πάρα πολύ, όχι μόνο γιατί γίναμε viral, αλλά γιατί βάλαμε και εμείς το λιθαράκι μας, ώστε να φτάσει ένα τόσο σημαντικό μήνυμα σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Μέσα σε 4 λεπτά χωρέσατε τόσες αδυναμίες του ελληνικού κράτους. Η αυτοδικία και η δυσκολία των ατόμων με αναπηρία να κινηθούν στις πόλεις είναι μερικά από αυτά. Τι σας ενοχλεί περισσότερο;
Αρχικά, να τονίσω ότι πρόκειται για μια ταινία μυθοπλασίας. Θεώρησα ότι έπρεπε να ξεκινήσει τόσο βίαια, με τις συγκεκριμένες τάσεις και συμπεριφορές που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία, ακριβώς για να κερδίσει από την αρχή το ενδιαφέρον του θεατή. Φυσικά, δεν επικροτούμε τέτοιες δράσεις και καταδικάζουμε και αυτού του είδους τη βία. Απλά εξυπηρετούσε τη μυθοπλασία του βίντεο για το συγκεκριμένο μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε.

Εγώ ενοχλήθηκα πραγματικά για την κατάσταση γύρω μας, όταν πρόσφατα επισκέφθηκα το Μόναχο και κινήθηκα αρκετά στο κέντρο. Ζήλεψα, γιατί είδα ποδηλατόδρομους, ζήλεψα γιατί είδα υποδομές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και φυσικά πεζοδρόμια άδεια και τέλος ζήλεψα, γιατί όλα αυτά ήταν τόσο, μα τόσο δεδομένα. Εκεί ήταν που αναρωτήθηκα: Μα καλά εμείς στην Ευρώπη δεν ζούμε ρε γαμώτο; Κανονικά θα έπρεπε όλα αυτά να είναι αυτονόητα και εδώ. Να σεβόμαστε όλους τους συνάνθρωπούς μας στην πράξη!

Ποιο ήταν το στοιχείο εκείνο που έκανε το σποτάκι να ξεχωρίσει;
Σίγουρα η αρχή ήταν αυτή που καθήλωσε πολλούς, ώστε να δουν τη συνέχεια και να αντιληφθούν το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε. Ωστόσο, η ταινία μιλάει διαφορετικά στον καθένα. Εγώ έχω κρατήσει την τελευταία εικόνα με την οικογένεια να είναι αγκαλιασμένη, μέσα στη φυλακή. Είναι μια στιγμή, που ακόμη και τώρα τη σκέφτομαι και με συγκινεί.

My Brother from Indigoview on Vimeo.

Σχετικά Άρθρα

«Ο Ν. Καζαντζάκης και η Πολιτική» … σε όλη την Κρήτη!

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το Ηράκλειο την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 και συνεχίστηκαν στον Άγιο Νικόλαο στις 6 του ίδιου μήνα, ενώ στο Ρέθυμνο και τα Χανιά έγιναν στις 11 και 12 Ιουνίου 2019 Ολοκληρώθηκε την εβδομάδα που πέρασε η βιβλιοπαρουσίαση του συλλογικού τόμου «Ο Ν. Καζαντζάκης και η Πολιτική»[…]

Δείτε περισσότερα

Κώστας Χατζής – Μιχάλης Χατζηγιάννης στο Ηράκλειο

Στο Κηποθέατρο “Νίκος Καζατνζάκης” ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ Μια συνεργασία έκπληξη την Παρασκευή, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 στο κηποθέατρο «Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2019» Με ένα «άγγιγμα Ψυχής» η «αγάπη όλα τα υπομένει και όλα τα ελπίζει» και ο σημαντικότερος ίσως δημιουργός και ερμηνευτής της[…]

Δείτε περισσότερα