tokrirkri

tokrirkri

Τον Άγιο Τίτο και τη μνήμη των σφαγιασθέντων της 25ης Αυγούστου του 1898 τίμησε το Ηράκλειο

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, στον αύλιο χώρο του ναού, για τους σφαγιασθέντες την 25η Αυγούστου του 1898. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων .

Τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης γιόρτασε το Σάββατο 25 Αυγούστου, το Ηράκλειο.  Ο όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον ιστορικό Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου στο κέντρο της πόλης, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, του Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος και του Μητροπολίτης  Κυδωνίας και Αποκορώνου  κ. Δαμασκηνού.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, στον αύλιο χώρο του ναού, για τους σφαγιασθέντες την 25η Αυγούστου του 1898. Ακολούθησε  κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τον Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, τους Βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Σπύρο Δανέλλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, εκπροσώπου της Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, εκπρόσωπο του Ανωτέρου Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, εκπρόσωπο της Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, εκπροσώπους των Νομαρχιακών Οργανώσεων Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής,  εκπρόσωπο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλεβιζίου «Αγία Μαρίνα».

Στην τελετή μνήμης για τα γεγονότα της 25ης Αυγούστου 1898, στην πόλη του Ηρακλείου, τα οποία αποτελούν ορόσημο στην νεώτερη Ιστορία της Κρήτης, παρευρέθησαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης, οι Αντιδήμαρχοι Ηρακλείου Στέλα Αρχοντάκη, Μαρία Καναβάκη, Γιώργος Καραντινός, Κώστας Βαρδαβάς, Πέτρος Ινιωτάκης, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Μαρίνος Παττακός και Νίκος Φακουρέλης, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Νίκος Αγγελάκης, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Μανώλης Χαιρέτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κωνσταντίνος Φασουλάκης και πλήθος κόσμου.

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Επέτειο της 25ης Αυγούστου 1898

Η 25η Αυγούστου 1898, αποτελεί την τελευταία πράξη μιας ζοφερής ιστορικής περιόδου για τον τόπο μας. Οι ωμότητες των Τούρκων, που συνεχίζονταν καθ’ όλους τους αιώνες της σκλαβιάς, δεν είχαν σταματήσει, ούτε κατά το διάστημα που διαφαίνονταν κάποιες αλλαγές στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς μεταξύ των «Μεγάλων Δυνάμεων»  και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Την ημέρα εκείνη, τμήμα του Αγγλικού στρατού, εφαρμόζοντας εκ μέρους των «Μεγάλων Δυνάμεων» (Ρωσίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Αυστρίας, Ιταλίας) τις διαδικασίες μετάβασης από το σουλτανικό διοικητικό σύστημα προς ένα καθεστώς ειδικής Αυτονομίας, προσπάθησε να εγκαταστήσει χριστιανούς φορολογικούς υπαλλήλους στο λιμάνι του Ηρακλείου. Ο εξαγριωμένος τουρκικός όχλος, παρακινημένος από τις τουρκικές στρατιωτικές και διοικητικές αρχές, κινήθηκε σε μια ανελέητη σφαγή του άμαχου πληθυσμού της πόλεώς μας, σε θανάτωση Άγγλων στρατιωτών, και σε εκτεταμένη καταστροφή κτιρίων και περιουσιών.

Οι σφαγές και οι καταστροφές αυτές θα επισπεύσουν τις εξελίξεις. Η άφιξη κατά το ίδιο έτος (με παρέμβαση των «Μεγάλων Δυνάμεων»), του Ύπατου Αρμοστή, Πρίγκηπος Γεωργίου, από κοινού με την δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου και των επαναστατημένων συμπατριωτών μας, οδήγησαν, λίγα χρόνια αργότερα, στην πλήρη αποκατάσταση της Ελευθερίας στο νησί μας.

Ο μαρτυρικός θάνατος εκατοντάδων συμπολιτών μας, την 25η Αυγούστου 1898, δεν έκαμψε το αγωνιστικό φρόνημα των Κρητών, που συνέχισαν με το ίδιο θάρρος την πορεία των δύσκολων επομένων ετών, έως την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό, στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Ιστορικό ντοκουμέντο: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος βιντεοσκοπεί ομιλία του στα αγγλικά

Ένα ιστορικό βίντεο με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης της Χάγης, να κινηματογραφεί έναν λόγο στα αγγλικά, είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από τα social media. Το βίντεο βρίσκεται στις συλλογές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και το έκανε γνωστό ο Πάνος Σωτηρίου, αναρτώντας το στην σελίδα[…]

Δείτε περισσότερα

Διαδικτυακή εκδήλωση για τα Πλωτά αιολικά πάρκα-Η περίπτωση της Κρήτης

«Η παράκτια ζώνη και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για τη χωροθέτηση και ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και στην Κρήτη» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης την πρώτη ημέρα της τετραήμερης διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώνεται από[…]

Δείτε περισσότερα