tokrirkri

tokrirkri

Το “Κουμ Καπί” του Ηρακλείου … επιστρέφει

Για τους “παλιούς” Ηρακλειώτες η πλαζ στο Δερματά θα είναι … dejavu, καθώς ως και πριν τη δεκαετία του ’60, οι Ηρακλειώτες έκαναν τα μπάνια τους στην περιοχή που τότε ονομαζόταν Κουμ Καπί. Σύμφωνα, όμως με το φιλόδοξο σχέδιο του δήμου Ηρακλείου – το οποίο έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ – την ευκαιρία να απολαύσουν στιγμές δροσιάς, μια “ανάσα” από το κέντρο του Ηρακλείου, θα έχουν ξανά οι κάτοικοι της πόλης. “Αν η παραλία διαμορφωθεί όπως έχει σχεδιαστεί, θα υπάρχουν δυνατότητες για αναψυχή” – εξηγεί στο Cretalive, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αναστασάκης.

Το "Κουμ Καπί" του Ηρακλείου ... επιστρέφει!

Ωστόσο ο σχεδιασμός ξεκίνησε για ένα λόγο σοβαρότερο από τη διασκέδαση, που δεν είναι άλλος από την ασφάλεια. “Η πρώτη φάση του σχεδιασμού για την περιοχή. με ζητούμενο την ασφάλεια της παραλιακή οδού, ολοκληρώθηκε. Η αποκατάσταση έγινε με την επανακατασκευή του πρανούς, εκεί όπου είχε καταρρεύσει και ένα δοκάρι” – υπενθυμίζει ο αντιδήμαρχος.

Σε συνεργασία με το ΙΤΕ μάλιστα έχει εκπονηθεί μελέτη για την περαιτέρω αντιδιαβρωτική προστασία μέσω αναπλήρωσης άμμου και την τελική διαμόρφωση του χώρου, και με αυτό το “όπλο” πρόκειται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της παρέμβασης, μόλις υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Το "Κουμ Καπί" του Ηρακλείου ... επιστρέφει!
Το "Κουμ Καπί" του Ηρακλείου ... επιστρέφει!

“Το δεύτερος σκέλος, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, αφορά στην άρση του κινδύνου που εξακολουθεί να υφίσταται, αναφορικά με τηδιάβρωση του κόλπου του Δερματά, όπως έδειξε η έρευνα του ΙΤΕ. Προβλέπεται η αναπλήρωση της ακτής και η δημιουργία αμμώδους παραλίας” – αναφέρει ο κ.Αναστασάκης, διευκρινίζοντας ότι “το όφελος θα είναι διπλό: και άρση της διάβρωσης καθώς θα απορροφάται καλύτερα ο κυματισμός, και θα έχουμε μια παραλία μέσα στην πόλη”.

Κι αν … τα παλιά χρόνια, οι Ηρακλειώτες αμφισβητούσαν την καθαρότητα των νερών στη συγκεκριμένη περιοχή, οι τακτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι των υδάτων έρχονται να καταρρίψουν κάθε ανησυχία. Η ποιότητα των υδάτων είναι άριστη. Λαμβάνονται δείγματα συχνά και αποδεικνύεται ότι τα νερά είναι κατάλληλα” – λέει ο Γ.Αναστασάκης, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κάποιοι που και σήμερα κολυμπούν στη θάλασσα, μπροστά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα, ο διαγωνισμός είναι στη φάση της κατακύρωσης και η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο υπολογίζεται μέσα στο καλοκαίρι,. Το σύνολο των απαιτητικών εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους και … ίσως το καλοκαίρι του 2019 να μας βρει να κάνουμε ηλιοθεραπεία στο … “Κουμ Καπί” του Ηρακλείου!

Το "Κουμ Καπί" του Ηρακλείου ... επιστρέφει!
Πηγή: cretalive.gr

Σχετικά Άρθρα

Χορήγηση αδειών για νέες φυτεύσεις οινάμπελων

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου  ενημερώνει όλους τους παραγωγούς ότι ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για χορήγηση Αδειών Νέας Φύτευσης Οινοποιήσιμων Ποικιλιών Αμπέλου για το έτος 2020.       Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι από την 10η Απριλίου μέχρι και την 10η Μαΐου 2020.        Oι Άδειες Νέας[…]

Δείτε περισσότερα

Ο Όμιλος ξενοδοχείων Mitsis Hotels βραβεύθηκε με 5 Γαλάζιες Σημαίες

Πέντε Γαλάζιες Σημαίες κυματίζουν πλέον στα ξενοδοχεία του Ομίλου MITSIS HOTELS! Ο Όμιλος ξενοδοχείων MITSIS απέσπασε 5 Γαλάζιες Σημαίες, το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού τα τελευταία 30 χρόνια. Με την Ελλάδα να κατακτά τη 2η θέση παγκοσμίως με πεντακόσιες δέκα εννέα (519)[…]

Δείτε περισσότερα