tokrirkri

tokrirkri

Το Ρέθυμνο της δεκαετίας του ’80 (βίντεο)

Ένα νοσταλγικό βίντεο από το Ρέθυμνο στις αρχές της δεκαετίας του 1980 θυμίζει στους παλιούς τις περασμένες εποχές και «ταξιδεύει» τους νεότερους στη γραφική Κρητική πόλη 35 χρόνια πίσω.

Πρόκειται για ένα συλλεκτικό βίντεο – προσωπογραφία για τον Κρητικό μουσικοσυνθέτη, Μπάμπη Πραματευτάκη, με το βίντεο να πλαισιώνεται από τους ήχους της Μικτής Χορωδίας Ρεθύμνου.

«Βολτάρετε» στο ενετικό λιμάνι και την παραλία του Ρεθύμνου, «περιηγηθείτε» στην παλιά πόλη, «ξεναγηθείτε» στη Φορτέτζα και δείτε το εμπορικό λιμάνι της πόλης υπό… κατασκευή.

Μετά, «επισκεφτείτε» το Ωδείο Ρεθύμνου και παρακολουθήστε μία συναυλία, ενώ, οι παλιοί νοσταλγείστε τις αξέχαστες στιγμές εκείνες όταν οι συναυλίες μετατρέπονταν σε… γλέντι, με «πρωταγωνιστή» το μπουζούκι.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι Ρεθυμνιώτες, αυτό που τους έχει μείνει «χαραγμένο» στο νου είναι ότι σε αυτές τις συναυλίες πάντα είχε θέσεις για τα παιδιά μπροστά και όχι για τους επισήμους.

Το νοσταλγικό βίντεο είναι από την εκπομπή του Νίκου Λαγκαδινού στην ΕΡΤ και σε σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη, ενώ στο YouTube αναρτήθηκε από τη δημοσιογράφο Εύα Λαδιά.

Ποιος είναι ο Ρεθυμνιώτης μουσικοσυνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης;

Ο μουσικοσυνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης γεννήθηκε στο Σπήλι Ρεθύμνου το 1933.

Το 1956 δημιούργησε στο Ρέθυμνο μια μικρή συμφωνική ορχήστρα που έδρασε με διακοπές ώς τον Αύγουστο του 1962.

Το 1962 πήγε στη Γερμανία για να ακολουθήσει σπουδές στο Πολυτεχνείο, αλλά και ανώτερες μουσικές σπουδές.

Το 1965 ανέλαβε στη Βαυαρική Ραδιοφωνία τη μουσική ώρα για τους Έλληνες της Γερμανίας.

Όσο διήρκεσε η Δικτατορία των συνταγματαρχών, φρόντισε να δημιουργήσει μια ελεύθερη γωνιά έκφρασης των Ελλήνων, γράφοντας συγχρόνως και μουσική.

Τότε συνέθεσε το «Λάκα Σούλι» (έργο του Β. Βασιλικού), ενώ με τον αείμνηστο Π. Μπακογιάννη έγραψαν τραγούδια της Αντίστασης, όπως αυτά με τον τίτλο «Χαράματα χτυπούν την πόρτα». Μετά την πτώση της Δικτατορίας επέστρεψε στην Ελλάδα

το 1976 επέστρεψε στον Ρέθυμνο και ανέλαβε τη διεύθυνση της Χορωδίας Ρεθύμνου.

Έργο γνωστό στο ευρύ κοινό είναι η «Μάχη της Κρήτης» (1976) σε μουσική δική του και σε ποίηση του Δημήτρη Αετουδάκη, την αφήγηση κάνει ο Μάνος Κατράκης και στο τραγούδι βρίσκεται ο Ψαραντώνης.

Σχετικά Άρθρα

Στις 12 Μαΐου ο 10ος Γύρος Πόλης Ρεθύμνου 2019

Μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση είναι προ το πυλών από τον Δήμο Ρεθύμνου και το Τμήμα Αθλητισμού με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Ρεθύμνης και του ΣΥΝ ΠΟΛΙΣ. Ο 10ος ΓΥΡΟΣ ΠΟΛΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 στους δρόμους του Ρεθύμνου. Μία εκδήλωση που έχει[…]

Δείτε περισσότερα

Η Αθήνα αναζητεί ιδέες για τη νέα της ταυτότητα

Σε μια πόλη όπως η Αθήνα, όπου, κατά κανόνα, η αδιαφορία εναλλάσσεται μόνο με θυμό και σπανίως με δημιουργικότητα, όποιο πρόγραμμα ενεργοποίησης του πολίτη και της γειτονιάς κι αν εφαρμοστεί, μόνον καλό μπορεί να κάνει. Κάτι τέτοιο θα προσπαθήσει να κάνει το πιλοτικό πρόγραμμα «Πόλη2» (πόλη στο τετράγωνο) του Δήμου[…]

Δείτε περισσότερα