tokrirkri

tokrirkri

Το 1ο Γυμνάσιο Ελ.Βενιζέλου Χανίων για τα μαθήματα Αλβανικής γλώσσας

Το εκπαιδευτικό προσωπικό του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου Χανίων με ανακοίνωσή του θίγει τα δυσάρεστα γεγονότα που αφορούν στα μαθήματα της Αλβανικής γλώσσας στο εν λόγω σχολείο. Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Ως εκπαιδευτικοί λειτουργοί που εργαζόμαστε, αρκετοί από εμάς πολλά χρόνια, στο 1ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου Χανίων (Χρυσοπηγής), με αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης θέλουμε να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα για τα δυσάρεστα γεγονότα που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο σχολείο μας με αφορμή το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών μεταναστών 2ης και 3ης γενιάς από την Αλβανία να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα σε αίθουσες που παραχωρούνται γι’ αυτόν τον σκοπό από τους κατά τόπους Δήμους σ’ όλη τη χώρα.

Καταρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2017 είχε προταθεί από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων η συμμετοχή του σχολείου μας στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κάτι που είχε γίνει αποδεκτό από τον Διευθυντή του σχολείου μας. Απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων δεν είχε υποβληθεί αίτημα από τη Σχολική Κοινότητα στον Δήμο Χανίων για την παραχώρηση της αίθουσας, η οποία και δεν είχε συγκληθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Αντίθετα ο Σύλλογος Διδασκόντων μετά από μια πολύ σύντομη ενημέρωση από τον Διευθυντή του σχολείου που έγινε τον Οκτώβριο του 2017, χωρίς να συζητήσει το θέμα διεξοδικά και χωρίς να πάρει καμία απόφαση βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων, αφού δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για την επίσημη έναρξη των μαθημάτων την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018, στην οποία -παρεμπιπτόντως- δεν είχε καν κληθεί να παρευρίσκεται. Συνεπώς,  εκτός του ότι δεν τηρήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία για την υλοποίηση αυτής της δράσης, δε δόθηκε από παιδαγωγική σκοπιά και καμία δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς του σχολείου να προετοιμάσουν τα παιδιά, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία αυτού του προγράμματος γλωσσομάθειας που προβλέπεται από Διεθνείς Συνθήκες.

   Θέλουμε σ’ αυτό το σημείο να τονίσουμε πως ως εκπαιδευτικοί διδάσκουμε τις ανθρωπιστικές αξίες και υπερασπιζόμαστε τη δυνατότητα τα παιδιά των μεταναστών που ζουν στον τόπο μας να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα, όπως συμβαίνει και με το πλήθος των ελληνικών κοινοτήτων στο εξωτερικό που απολαμβάνουν αυτό το δικαίωμα. Γνωρίζουμε, όμως, από την πείρα μας ότι, για να στηριχτεί ένα τέτοιο πρόγραμμα και να λειτουργήσει με επιτυχία, απαιτείται η δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, η ολόπλευρη συμμετοχή του Συλλόγου των Διδασκόντων στην υλοποίησή του και ο δημοκρατικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της σχολικής κοινότητας, όπως είναι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και οι μαθητές/-τριες του σχολείου μας, κάτι που σε καμία περίπτωση δε συνέβη.

Ως εκπαιδευτικοί υπερασπιζόμαστε ένα ανοιχτό στη γνώση σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και αυτές τις αξίες μοχθούμε καθημερινά να μεταδώσουμε στους μαθητές και στις μαθήτριές μας.

 

Οι υπογράφοντες καθηγητές/-τριες

 

Ειρήνη Βιντζηλαίου

Γιώτα Γουργουλέτη

Κέλυ Κουλίζου

Γρηγόρης Μπούρας

Ιωάννα Καρδαμάκη

Βίκυ Παπαναγιώτου”

Σχετικά Άρθρα

Αρχίζουν οι προσφορές για έργα αναβάθμισης των δικτύων ηλεκτρισμού στην Κρήτη

Πρόκειται για έργα αρχικού προϋπολογισμού 9,95 εκατ. ευρώ Πέραν των στρατηγικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που θα άρουν την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης συνδέοντάς την με την ηπειρωτική χώρα, εξίσου σημαντικά είναι τα έργα που δρομολογούνται από τον ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση[…]

Δείτε περισσότερα

Το Αμερικάνικο αντιτορπιλικό Gonzalez στη Σούδα

Στο λιμάνι της Σούδας βρίσκεται από τη Δευτέρα 1 Απριλίου, το Αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Gonzalez κλάσης Arleigh Burke. Το πλήρωμα του Gonzalez, ήρθε στο λιμάνι της Σούδας για ανεφοδιασμό και εργασίες συντήρησης. Ο διοικητής του Gonzalez, Κρίστοφερ Σβαρτς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ομάδα είναι ενθουσιασμένη με την παραμονή της στο κόλπο της[…]

Δείτε περισσότερα