tokrirkri

tokrirkri

Το 40% των ειδών εντόμων απειλείται με εξαφάνιση τις επόμενες δεκαετίες

Η βιοποικιλότητα των εντόμων απειλείται παγκοσμίως, με αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορα επίπεδα του παγκόσμιου οικοσυστήματος, σύμφωνα με νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων.

Οι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Σίδνεϋ και Κουίνσλαντ παρουσίασαν μια ανασκόπηση 73 ιστορικών ερευνών σχετικά με την πληθυσμιακή παρακμή των εντόμων παγκοσμίως και αξιολόγησαν συστηματικά τους υποκείμενους παράγοντες. Η έρευνα αποκάλυψε δραματικά ποσοστά παρακμής, που μπορεί να οδηγήσουν στην εξαφάνιση του 40% των ειδών των εντόμων παγκοσμίως κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Στα χερσαία οικοσυστήματα, τα λεπιδόπτερα, τα υμενόπτερα και τα κολεόπτερα είναι τα πιο ευάλωτα, ενώ τέσσερις μεγάλες υδρόβιες τάξεις, τα οδοντόγναθα, τα πλεκόπτερα, τα τριχόπτερα και τα εφημερόπτερα, έχουν ήδη χάσει ένα σημαντικό ποσοστό ειδών. Οι ομάδες εντόμων που επηρεάζονται δεν περιλαμβάνουν μόνο μικρά είδη που καταλαμβάνουν ιδιαίτερες οικολογικές θέσεις, αλλά και πολλά κοινά είδη. Ταυτόχρονα, η αφθονία ενός μικρού αριθμού ειδών αυξάνεται. Αυτά είναι ευπροσάρμοστα είδη που καταλαμβάνουν τις κενές θέσεις που αφήνουν τα είδη με φθίνοντα πληθυσμό.

Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στη μείωση των ειδών φαίνεται να είναι, κατά σειρά σημασίας, η απώλεια ενδιαιτημάτων λόγω εντατικής γεωργίας και αστικοποίησης, η ρύπανση, κυρίως από συνθετικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, διάφοροι βιολογικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων και των εισαχθέντων ειδών, και τέλος η κλιματική αλλαγή. Ο τελευταίος αυτός παράγοντας είναι ιδιαίτερα σημαντικός στις τροπικές περιοχές, αλλά επηρεάζει μόνο μια μειονότητα ειδών σε ψυχρότερα κλίματα και σε ορεινές τοποθεσίες εύκρατων ζωνών.

Οι ερευνητές προτείνουν την άμεση επανεξέταση των σημερινών γεωργικών πρακτικών, ιδίως τη σοβαρή μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και τη αντικατάστασή της με περισσότερο αειφόρες οικολογικές πρακτικές, προκειμένου να επιβραδυνθούν ή να αντιστραφούν οι τρέχουσες τάσεις, και να επιτραπεί η ανάκαμψη των πληθυσμών που βρίσκονται σε πτώση, διαφυλάσσοντας τις ζωτικές υπηρεσίες που παρέχουν στο οικοσύστημα. Επιπλέον, προτείνουν την εφαρμογή αποτελεσματικών τεχνολογιών αποκατάστασης για τον καθαρισμό της ρύπανσης των υδάτων, τόσο σε γεωργικό όσο και σε αστικό περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα

4 ή 11 Μαΐου; Το δίλημμα για την έναρξη της άρσης των περιορισμών

Μετά και το πέρας του Πάσχα, η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη λήψη και την ανακοίνωση των αποφάσεων για την άρση ορισμένων περιορισμών από την καραντίνα. Οι πρώτες συζητήσεις είναι πιθανόν να ξεκινήσουν ακόμα και σήμερα, οπότε και θα συζητηθούν τα πρώτα συμπεράσματα από τη συμπεριφορά των πολιτών[…]

Δείτε περισσότερα

Στην Κρήτη, κορυφαία ονόματα του ελληνικού και παγκόσμιου στίβου

Αφορμή το διεθνές μίτινγκ “Βενιζέλεια- Χανιά”, το οποίο θα γίνει στις 9 Ιουνίου στα Χανιά. Μια διοργάνωση που είναι ενταγμένη στην κατηγορία classic της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και ευελπιστεί από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής της να τραβήξει την προσοχή τόσο των αθλητών και αθλητριών, όσο και της ευρωπαϊκής κοινότητας του στίβου.[…]

Δείτε περισσότερα