tokrirkri

tokrirkri

Τράπεζας Εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα

Η παρουσία στην έκθεση είναι προϊόντα που παραπέμπουν στην εποχή του Ερωτόκριτου τον 17ο αιώνα.

Μελετώντας κάποια βιβλία βρήκανε ότι για γλυκίσματα είχανε τα κουλουράκια με την ζάχαρη, τα παστέλια μιας και η Κρήτη ήτανε παραγωγός σησαμιού, το ρυζόγαλο (καλλιεργούσανε ρύζι στην περιοχή του Μεσαρά)και το έφτιαχναν μόνο στην περίοδο της αποκριάς.

-Μουσταλευριά από τα σταφύλια μιας και υπήρχανε αμπέλια, γλυκό σταφύλι και σταφίδες γλυκό κυδώνι, πελτές (ο πελτές από κυδώνι γίνεται από τα κουκούτσια κυδωνιού). Δεν θα μπορούσανε να λείψουν τα εσπεριδοειδή γλυκά όπως το πορτοκάλι.

-Το αμυγδαλωτό ένα πάρα πολύ νόστιμο γλυκό ( ξεφλουδίζανε το αμύγδαλο το αλέθανε και κάνανε το γλυκό).

-Μελόπιτα, η γνωστή σε όλους μας κηρήθρα με το μέλι μέσα στις κυψέλες, πολύ διαδεδομένο την εποχή εκείνη και το μέλι με καρύδια (τώρα το τρώνε μόνο στους γάμους στην Κρήτη). Πετιμέζι, τσικουδιά.

-Οι άρτοι και τα πρόσφορα ήτανε μέρος της καθημερινότητας της νοικοκυράς, είχανε το επτάζυμο μια παρασκευή  με υψηλό βαθμό δυσκολίας που γίνεται με αλεσμένο ρεβίθι (χουνενός).

-Το Πάσχα επειδή υπήρχε πάρα πολύ γάλα φτιάχνανε το γαλατερό και το χριστόψωμο το οποίο το έκοβε ο άντρας εφόσον καθότανε όλη η οικογένεια στο τραπέζι και το μοίραζε σε όλη την οικογένεια.

-Παξιμάδια (κομάτα) εννοώντας ότι είναι ένα κομμάτι.

Οι κοχλιοί στην Κρήτη (τα λεγόμενα σαλιγκάρια για τους περισσότερους) ονομαζόντουσαν νερατζάτοι γιατί ήτανε πάρα πολύ μεγάλοι, ήτανε φαγητό το οποίο έτρωγαν μόνο οι εργάτες και τα χαμηλά οικονομικά στρώματά εκείνη την εποχή θεωρώντας τους υποβαθμισμένο φαγητό η υψηλή κοινωνία.

-Χοντρό αλάτι από την Σητεία πασπαλισμένο με μυρωδικά βότανά που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα όπως θυμάρι.

Στη έκθεση είδαμε το πώς διατηρούσανε στην άλμη αμπελόφυλλα, σύγκλινο, λαδοτύρι.

Το ξινόχοντρο το οποίο στεγνώνανε στον ήλιο και κάνανε σούπες και πολλά πολλά ακόμη .

Τα χαρούπια τον 17ο αιώνα τα μαζεύανε και τα δίνανε μονάχα στα ζώα.

Το μεράκι και η αγάπη σε αυτό που κάνουνε οδήγησε στην δημιουργία ενός βιβλίου, με διακριτές τις εποχές. Οι συνταγές συνοδεύονται από κάποιες ιστορίες, υπάρχει οδηγός μέτρησης εποχής και σεβασμό και καταγραφή της ντοπιολαλιάς (η τοπική διάλεκτος για το κάθε τι)τα έσοδά του (14.000€)διατεθήκανε στην παιδαγωγική κλινική του Ηρακλείου.

Ντοπιολαλιά:

-Εσύ που ξέρεις τα πολλά και ο νους σου κατεβάζει ένα καντάρι λάχανα πόσους ντολμάδες βγάζει;

– Μια ολιά (λίγο, ίσα-ίσα)

– Μια χαχαλιά (μια χούφτα)

Σχετικά Άρθρα

Αλλαγή ωραρίου στους αρχαιολογικούς χώρους

Κατά την ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία θα λειτουργήσουν με το κανονικό θερινό ωράριο Με διαφορετικό ωράριο σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες θα λειτουργήσουν συγκεκριμένοι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 7 Ιουλίου ενόψει[…]

Δείτε περισσότερα

Η Μετόπη του Παρθενώνα από το Λούβρο στην Ακρόπολη

Ο Μακρόν είπε το «ναι» στην πρόταση Μητσοτάκη Την απόλυτη ικανοποίησή της για τις επαφές του Παρισιού εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας τόσο τη δημόσια δήλωση Μακρόν για την αλληλεγγύη στην Κύπρο, όσο και για την αποδοχή από τον Πρόεδρο της Γαλλίας της πρότασης να εκτεθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα[…]

Δείτε περισσότερα