tokrirkri

tokrirkri

Τράπεζας Εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα

Η παρουσία στην έκθεση είναι προϊόντα που παραπέμπουν στην εποχή του Ερωτόκριτου τον 17ο αιώνα.

Μελετώντας κάποια βιβλία βρήκανε ότι για γλυκίσματα είχανε τα κουλουράκια με την ζάχαρη, τα παστέλια μιας και η Κρήτη ήτανε παραγωγός σησαμιού, το ρυζόγαλο (καλλιεργούσανε ρύζι στην περιοχή του Μεσαρά)και το έφτιαχναν μόνο στην περίοδο της αποκριάς.

-Μουσταλευριά από τα σταφύλια μιας και υπήρχανε αμπέλια, γλυκό σταφύλι και σταφίδες γλυκό κυδώνι, πελτές (ο πελτές από κυδώνι γίνεται από τα κουκούτσια κυδωνιού). Δεν θα μπορούσανε να λείψουν τα εσπεριδοειδή γλυκά όπως το πορτοκάλι.

-Το αμυγδαλωτό ένα πάρα πολύ νόστιμο γλυκό ( ξεφλουδίζανε το αμύγδαλο το αλέθανε και κάνανε το γλυκό).

-Μελόπιτα, η γνωστή σε όλους μας κηρήθρα με το μέλι μέσα στις κυψέλες, πολύ διαδεδομένο την εποχή εκείνη και το μέλι με καρύδια (τώρα το τρώνε μόνο στους γάμους στην Κρήτη). Πετιμέζι, τσικουδιά.

-Οι άρτοι και τα πρόσφορα ήτανε μέρος της καθημερινότητας της νοικοκυράς, είχανε το επτάζυμο μια παρασκευή  με υψηλό βαθμό δυσκολίας που γίνεται με αλεσμένο ρεβίθι (χουνενός).

-Το Πάσχα επειδή υπήρχε πάρα πολύ γάλα φτιάχνανε το γαλατερό και το χριστόψωμο το οποίο το έκοβε ο άντρας εφόσον καθότανε όλη η οικογένεια στο τραπέζι και το μοίραζε σε όλη την οικογένεια.

-Παξιμάδια (κομάτα) εννοώντας ότι είναι ένα κομμάτι.

Οι κοχλιοί στην Κρήτη (τα λεγόμενα σαλιγκάρια για τους περισσότερους) ονομαζόντουσαν νερατζάτοι γιατί ήτανε πάρα πολύ μεγάλοι, ήτανε φαγητό το οποίο έτρωγαν μόνο οι εργάτες και τα χαμηλά οικονομικά στρώματά εκείνη την εποχή θεωρώντας τους υποβαθμισμένο φαγητό η υψηλή κοινωνία.

-Χοντρό αλάτι από την Σητεία πασπαλισμένο με μυρωδικά βότανά που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα όπως θυμάρι.

Στη έκθεση είδαμε το πώς διατηρούσανε στην άλμη αμπελόφυλλα, σύγκλινο, λαδοτύρι.

Το ξινόχοντρο το οποίο στεγνώνανε στον ήλιο και κάνανε σούπες και πολλά πολλά ακόμη .

Τα χαρούπια τον 17ο αιώνα τα μαζεύανε και τα δίνανε μονάχα στα ζώα.

Το μεράκι και η αγάπη σε αυτό που κάνουνε οδήγησε στην δημιουργία ενός βιβλίου, με διακριτές τις εποχές. Οι συνταγές συνοδεύονται από κάποιες ιστορίες, υπάρχει οδηγός μέτρησης εποχής και σεβασμό και καταγραφή της ντοπιολαλιάς (η τοπική διάλεκτος για το κάθε τι)τα έσοδά του (14.000€)διατεθήκανε στην παιδαγωγική κλινική του Ηρακλείου.

Ντοπιολαλιά:

-Εσύ που ξέρεις τα πολλά και ο νους σου κατεβάζει ένα καντάρι λάχανα πόσους ντολμάδες βγάζει;

– Μια ολιά (λίγο, ίσα-ίσα)

– Μια χαχαλιά (μια χούφτα)

Σχετικά Άρθρα

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης: Το τελευταίο Παραμύθι της Κυριακής

Κυριακή, 19 Μαΐου 2019, 11:00 πμ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Καθώς η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ολοκληρώνει τη δράση του «το παραμύθι της Κυριακής» και ευχαριστεί όλους τους μικρούς και μεγάλους φίλους του που αγκάλιασαν τη δράση συμμετέχοντας στις διαδραστικές αφηγήσεις της Ελένης Μπετεινάκη[…]

Δείτε περισσότερα

Γλυπτό του Τουταγχαμών βγαίνει στο «σφυρί»

Την ακύρωση της δημοπρασίας ζητά η Αίγυπτος Μια γλυπτή κεφαλή του νεαρού φαραώ Τουταγχαμών δημοπρατείται την Πέμπτη στο Λονδίνο, παρά την αντίθεση του Καΐρου που ζήτησε ματαίως να ακυρωθεί η πώληση και να επιστραφεί το έργο στην Αίγυπτο. Η κεφαλή, από καφέ χαλαζίτη, ηλικίας άνω των 3.000 ετών και ύψους[…]

Δείτε περισσότερα