tokrirkri

tokrirkri

Τόκιο 2020: Προβληματισμός για τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Με λιγότερο από δύο χρόνια πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο του 2020, το πρωτοφανές κύμα καύσωνα τον Ιούλιο έχει προβληματίσει τους διοργανωτές όσον αφορά την προστασία των αθλητών, των εργαζομένων και των θεατών από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τα καλοκαίρια στο Τόκιο είναι ζεστά και υγρά, αλλά φέτος έσπασαν ρεκόρ, με την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ, 41,1 βαθμούς Κελσίου, να καταγράφεται λίγο έξω από το Τόκιο στις 23 Ιουλίου.

Οι ακραίες συνθήκες σε όλη τη χώρα προκάλεσαν το χαμό πάνω από 80 ανθρώπων, και έστειλαν δεκάδες χιλιάδες στο νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας, κυρίως ηλικιωμένους και μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ο Ιαπωνικός Μετεωρολογικός Οργανισμός χαρακτήρισε τον καύσωνα ως απειλή για τη ζωή και φυσική καταστροφή.

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Οργανωτικής Επιτροπής του Τόκιο, Γιοσίρο Μόρι, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, για να συζητήσει τη δυνατότητα καθιέρωσης θερινής ώρας κατά τη διάρκεια των Αγώνων του 2020, ως μέτρο αντιμετώπισης των ακραίων θερμοκρασιών.

Η συζήτηση ακολούθησε μια απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτραπεί η διοργάνωση του μαραθωνίου στις 7 π.μ., ώστε να μειωθεί η πιθανότητα των δρομέων να αγωνιστούν υπό θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου.

Ο Μόρι, ο οποίος μάλιστα επίσης υπηρέτησε ως πρωθυπουργός μεταξύ 2000-2001, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι ο Άμπε συμφώνησε ότι η μετακίνηση της ώρας κατά μία ή δύο ώρες προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια των αγώνων, «μπορεί να είναι μία λύση».

Ο Τοσίρο Μούτο, διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής, δήλωσε ότι η υπερβολική θερμότητα δεν είχε ληφθεί υπ’ όψιν στο σχεδιασμό.

«Εργαζόμασταν υπό την προϋπόθεση ότι οι θερμοκρασίες δεν θα υπερβαίνουν τους 40 βαθμούς. Τώρα έχουμε αναγνωρίσει πόσο σοβαρό είναι αυτό», δήλωσε. «Εάν αυτό μας ωθήσει να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, τότε αυτό θα αποτελέσει μία σημαντική κληρονομιά της διοργάνωσης», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Βόμβα FT: Ο Τσίπρας δέχεται νέους πρόσφυγες στην Ελλάδα για να στηρίξει Μέρκελ

Βοήθεια στην «πολιορκημένη» καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δίνει ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας «έτοιμος να συνάψει συμφωνία μαζί της για την επιστροφή αιτούντων άσυλο, στη Γερμανία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντάς την με αυτό τον τρόπο ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μεταναστευτικό», αναφέρουν[…]

Δείτε περισσότερα

Αρναουτάκης: Έργο πνοής για Μεσαρά και νότιο Ρέθυμνο η αξιοποίηση του Πλατύ ποταμού

Στα έργα υποδομής και ανάπτυξης της Μεσαράς με έμφαση στο κορυφαίο έργο πνοής του Πλατύ Ποταμού που θα λύσει ανάγκες άρδευσης μεγάλων παραγωγικών περιοχών του Δήμου Φαιστού Ηρακλείου και νότια του Ρεθύμνου, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και θεσμικοί φορείς, μιλώντας στο Τυμπάκι στην εκδήλωση κοπής της πίτας που[…]

Δείτε περισσότερα