tokrirkri

tokrirkri

Υπερυπολογιστές του μέλλοντος από το ΙΤΕ

Τον πρώτο υπερυπολογιστή με τεχνολογία σε επίπεδο exascale, δηλαδή σε ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, δημιούργησε το έργο ExaNeSt (2016-2019), με 12 εταίρους από 7 χώρες υπό την ηγεσία του ΙΤΕ (Ινστιτούτο Πληροφορικής). Είναι έργο χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» και καταβλήθηκαν 8,4 εκατομμύρια Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τα οποία 2,2 εκατ. προς το ΙΤΕ.

Έχοντας υιοθετήσει μιαν ολιστική  προσέγγιση, το ExaNeSt σχεδίασε το υλικό και το λογισμικό ώστε να λειτουργήσει το πρωτότυπο σε πραγματικές συνθήκες.

Το πρωτότυπο αυτό λειτουργεί με επιτυχία και δείχνει πώς μπορεί να επιτευχθεί χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση σε υπολογιστές υψηλής απόδοσης (HPC). 

Η κατανάλωση ενέργειας για την επίλυση ενός προβλήματος σε αυτή τη νέα πλατφόρμα είναι τρεις έως δέκα φορές χαμηλότερη από αυτή των παραδοσιακών επεξεργαστών HPC της ίδιας γενιάς. Το σημαντικό αυτό πρωτότυπο έχει επικυρωθεί μέσω της εκτέλεσης πλήρων εφαρμογών HPC, από την επιστήμη των υλικών, τη μετεωρολογία, την υπολογιστική υδροδυναμική, την αστροφυσική και τη νευροεπιστήμη.

Το ExaNeSt αντιμετώπισε βασικά ζητήματα όπως η χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση μέσω της χρήσης επεξεργαστών ARM, η ελάττωση της απόστασης μεταφοράς δεδομένων, και η αποφυγή περιττών αντιγραφών δεδομένων. Παράλληλα, με τη χρήση της υγρόψυξης επιτεύχθηκε υψηλή απόδοση σε συνδυασμό με σιωπηλή λειτουργία. Το ρόλο των δίσκων παίζουν μνήμες non-volatile (flash) που όμως βρίσκονται δίπλα στους επεξεργαστές, μαζί με καινοτόμες γρήγορες διασυνδέσεις, ενώ βασικό ζητούμενο είναι και η αποφυγή συμφόρησης.

Παράλληλα, το ExaNest δημιούργησε και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, συμβάλλοντας στην καθιέρωση μιας νέας γενιάς ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών. Η πρόοδός του αναφορικά με την απόδοση και την ταχύτητα, θα επιτρέψει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την τεχνολογία HPC, καθώς και δεδομένα μεγάλου όγκου, συνδυάζοντας τη χρηστικότητα με την οικονομία. 

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η τεχνολογία αυτή να εφαρμοστεί και σε συστήματα υπολογιστών του εμπορίου, γεγονός που θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. 

Επίσης, το ExaNeSt έχει ήδη εκπαιδεύσει πολλούς νέους μηχανικούς, γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της βιομηχανίας, αναφορικά με τις υψηλές δεξιότητες. 

Σχετικά Άρθρα

Αγνοεί την απόφαση της Πρυτανείας για τις εξετάσεις το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης

Σε εξέταση εξ αποστάσεως οδηγούνται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, ύστερα από απόφαση της πρυτανείας του ιδρύματος, ωστόσο το Φυσικό Τμήμα επιμένει σε φυσική παρουσία των φοιτητών μέχρι 8 άτομα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από σήμερα και στο Ηράκλειο, οι επαναληπτικές εξετάσεις δεν θα[…]

Δείτε περισσότερα

Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία στην Κρήτη – Ο καιρός την Τσικνοπέμπτη

Ο καιρός στην Κρήτη για τις επόμενες τρεις ημέρες Μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη τις περασμένες μέρες, ο καιρός εμφανίζει επιτέλους σημάδια βελτίωσης. Παρά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης και αναμένονται τόσο το μεσημέρι της ίδιας μέρας όσο και μέχρι το μεσημέρι[…]

Δείτε περισσότερα