tokrirkri

tokrirkri

Φορολογικές δηλώσεις και Τεκμήρια: Τι πρέπει να προσέξετε

Το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων για 6 εκατομμύρια φορολογούμενους. Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν εξαρτάται από το συνολικό εισόδημα που έχουν από διάφορες πηγές και από το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και τις δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

Οι δαπάνες διαβίωσης υπολογίζονται με αυτά που κατέχουμε ως περιουσιακά στοιχεία δηλαδή κύριες κατοικίες, εξοχικές κατοικίες, αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη. Επιπρόσθετα οι φορολογικές αρχές συνυπολογίζουν τυχόν δαπάνες για ιδιωτικά σχολεία και οικιακό προσωπικό. Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη για άγαμους, ή διαζευγμένους ή συζύγους που επιθυμούν να κάνουν χωριστή φορολογική δήλωση είναι 3.000 ευρώ και 5.000 ευρώ είναι γα τους παντρεμένους που υποβάλουν κοινή δήλωση.

Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, ως εξής :

– μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
– από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.

– από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
– από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
– από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, ισχύει «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.

Για τα ΙΧ τα τεκμήρια διαβίωσης υπολογίζονται με βάση τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα. Συγκεκριμένα:

– Για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά σε 4.000 ευρώ.

– Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά,

– Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά και

– Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Πως μπορούν οι φορολογούμενοι να αποφύγουν τις παγίδες των τεκμηρίων ώστε να μην πληρώσουν επιπρόσθετο φόρο;

1.Ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών

Είναι μια μέθοδος με την οποία μπορεί να καλυφθεί να καλυφθεί η διαφορά του πρόσθετου φορολογητέου εισοδήματος που ενδεχομένως προκύψει με την εφαρμογή των τεκμηρίων. Είναι ίσως ο βασικότερος τρόπος άμυνας των φορολογούμενων μας λέει ο φοροτεχνικός κύριος Ηλίας Χατζηγεωργίου πρέπει όμως να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό για να δουν αν υπάρχει κεφάλαιο το οποίο μπορούν να επικαλεστούν. Θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν πίνακα στον οποίο θα συμπληρώσουν όλα τα εισοδήματα τα οποία έχουν αποκτήσει στο παρελθόν από οποιαδήποτε πηγή, καθώς επίσης και όλες τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τις τεκμαρτές, όπως ορίζονταν την κάθε χρονιά στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Η διαφορά των θετικών στοιχείων από αυτή των αρνητικών είναι το κεφάλαιο που μπορούν να επικαλεστούν προς ανάλωση. Δεν υπάρχει περιορισμός στα έτη που μπορεί να επικαλεστεί κάποιος φορολογούμενος μέσω της μελέτης, αλλά σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις που θα επικαλεστούν πρέπει να είναι συνεχόμενες και να φτάνουν μέχρι το φορολογικό έτος 2017, την προηγούμενη δήλωση δηλαδή.

2.Υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων παρελθόντων ετών

Στην περίπτωση που το κεφάλαιο προς ανάλωση δεν επαρκεί, δεδομένου ότι μπορεί να έχει μηδενιστεί μέσω των τεκμηρίων των τελευταίων 8 ετών, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλλει συμπληρωματικές δηλώσεις, περιλαμβάνοντας τα εισοδήματα που είχε στο παρελθόν και δεν είχε αναφέρει στις δηλώσεις του, γιατί δεν ήταν υποχρεωτικό από τον νόμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι οι τόκοι καταθέσεων που μέχρι τη χρήση 2012 δεν ήταν υποχρεωτικό να αναφερθούν στη δήλωση. Σε αυτήν την περίπτωση η συμπληρωματική δήλωση γίνεται στο τελευταίο έτος που δεν έχει παραγραφεί, το οικονομικό έτος 2014 δηλαδή, με την εισφορά αλληλεγγύης να εφαρμόζεται μόνο στα έτη που προκύπτει από τον νόμο. Βέβαια, ο φορολογούμενος θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι τα εισοδήματα αυτά δεν είχαν δηλωθεί στο παρελθόν.

3.Υποβολή κοινής δήλωσης από έγγαμους κι όχι χωριστής

Η επίκληση όλων των οικογενειακών εισοδημάτων της χρήσης 2018, αλλά και του παρελθόντος, μπορεί να γίνει μόνο σε κοινή δήλωση του ζευγαριού, καλό θα είναι να επιλέγεται η υποβολή κοινής δήλωσης κι όχι χωριστής.

Πέραν αυτών οι φορολογούμενοι σύμφωνα με τον κύριο Χατζηγεωργίου μπορούν να κάνουν κάποιες ενέργειες μέσα στο φορολογικό έτος για να διορθώσουν τη φορολογική τους εικόνα σε ότι αφορά τα τεκμήρια.

Τέτοιες ενέργειες μπορεί να είναι:

– Οι εκατέρωθεν μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των μελών της οικογένειας.

– Οι δωρεές χρημάτων από τον γονέα προς το τέκνο και ανάποδα.

– Η δήλωση ακινησίας του αυτοκινήτου με την κατάθεση των πινακίδων στην αρμόδια   Δ.Ο.Υ..

– Η διακοπή παροχής ρεύματος σε κάποιο ακίνητο, ώστε να μπορεί να δηλωθεί κενό για  κάποιο διάστημα

 

Σχετικά Άρθρα

Vodafone: Μείωση εσόδων στο τρίμηνο

Η Vodafone Group PLC επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της χρήσης παρά την υποχώρηση των εσόδων το γ΄ τρίμηνο, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. Ειδικότερα, ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι τα έσοδα ανήλθαν σε 11,00 δισ. ευρώ στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου από 11,80 δισ. ευρώ ένα χρόνο[…]

Δείτε περισσότερα

Συνάντηση για θέματα Τουρισμού

Θέματα που αφορούν την γενικότερη πορεία του τουρισμού στην Κρήτη συζήτησαν εκπρόσωποι των ξενοδόχων με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης  Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης και ο Διευθυντής της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Φουντουλάκης.

Δείτε περισσότερα