tokrirkri

tokrirkri

Φραγκίσκος Κουτεντάκης: Κρητικής καταγωγής ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Από Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, ο λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κρήτης τώρα εγκρίθηκε με 7 ψήφους υπέρ, έναντι 2 κατά και τρία «παρών» ο διορισμός του στη θέση του Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε τον κ. Κουτεντάκη «νέο, έμπειρο και με άποψη», σημειώνοντας παράλληλα ότι η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία κρίνονται στην πράξη.

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Κουτεντάκη, ο οποίος αντικαθιστά τον Παναγιώτη Λιαργκόβα η θητεία του οποίου έληξε, τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. ΝΔ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι δήλωσαν «παρών».

Από την ψηφοφορία αποχώρησε ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θόδωρος Παπαθεοδώρου, καταγγέλλοντας τη διαδικασία καθώς, όπως υποστήριξε, «δεν έγινε δεκτή η πρόταση του για αναβολή της ψηφοφορίας ώστε τα μέλη της Επιτροπής να έχουν γνώση και των άλλων 9 υποψηφίων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση κατά τη δημόσια προκήρυξη».

Όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, στο φάκελο με την πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τον διορισμό του κ. Κουτεντάκη στη θέση του Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού, υπήρχε ένα συνοπτικό σημείωμα μιάμιση σελίδας που άφηνε τεράστια κενά και αδικούσε και τον ίδιο τον υποψήφιο.

Ο Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι «σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής που τηρήθηκε με απόλυτη ευλάβεια, η ψηφοφορία γίνεται επί της πρότασης του προέδρου της Βουλής». Όπως τόνισε, η διαδικασία δεν έχει σχέση με μοριοδότηση ή ακρόαση, ενώ σημείωσε ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση στα βιογραφικά των υπόλοιπων υποψηφίων, διευκρινίζοντας ότι δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα καθώς θα ήταν άδικο για μια διαδικασία που δεν έχει τον αντικειμενικό συγκριτικό χαρακτήρα για να γίνει τέτοια συζήτηση.

 

Αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλής προκάλεσαν οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, ότι «η ΝΔ όχι μόνο δεν αποδέχεται αυτούς του κομματικούς διορισμούς, αλλά θα αποκαταστήσει την αξιοκρατία και τη νομιμότητα των επομένη των εκλογών». «Μένω κατάπληκτος. Ποιος απειλεί ποιον και ποιος απειλείται; Δεν περίμενα μια τέτοια δήλωση εκτός θεσμικής συγκρότησης από παρατάξεις που δεν επέδειξαν θεσμική προσήλωση και οι επιλογές προσώπων ήταν κατ ανάθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «το σημερινό προεδρείο της Βουλής, χωρίς να θεωρεί ότι κάνει χάρη σε κανέναν, δεν έθεσε ποτέ ζήτημα απομάκρυνσης του Παναγιώτη Λιαργκόβα παρά τις κατά καιρούς αντίθετες απόψεις που εξέφραζε επί των εκθέσεων του κρατικού προϋπολογισμού».

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Κρήτη: Εξαγγελίες για έργα 152 εκατομμυρίων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Την ένταξη 49 έργων στην Κρήτη μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού προϋπολογισμού 152 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε από το Ηράκλειο ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Σε εκδήλωση που οργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «η Κρήτη θα[…]

Δείτε περισσότερα

“Τσουνάμι” φόρων μέσα στο καλοκαίρι: Τι πρέπει να πληρώσουμε

Το διάλειμμα πληρωμής άμεσων φόρων στο κράτος πλησιάζει στο τέλος του. Από τα τέλη Ιουλίου και μετά ξεκινά ένα ιδιαίτερα θερμό εξάμηνο κατά το οποίο οι φορολογούμενοι πρέπει να καταβάλουν περί τα 3,5 δις ευρώ σε φόρους που θα τους καταλογιστούν από την εκκαθάριση των δηλώσεων και 3,4 δις ευρώ[…]

Δείτε περισσότερα