tokrirkri

tokrirkri

Χανιά: Παρουσιάζεται η πρόταση αυτοδιαχείρισης για τον λόφο Καστέλι

Εκδήλωση-παρουσίαση για την πρόταση αυτοδιαχείρισης του συγκροτήματος στον λόφο Καστέλι από την «Συνέλευση αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera» θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο στα Χανιά.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία της Σπλάτζιας, στο πλαίσιο της καμπάνιας επαναδιεκδίκησης του λόφου Καστέλι.

Στην ανακοίνωση κάλεσμά της η «Συνέλευση αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera» αναφέρει τα εξής:

«Στις 5 Απριλίου, η Συνέλευση Αλληλεγγύης στην Κατάληψη Rosa Nera επέστρεψε και ανασυγκροτήθηκε στον χώρο της: το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών (ΠΕΦ).

Η επιστροφή της συνέλευσης στον τόπο από όπου ξεκίνησε, σηματοδοτεί και επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο ένα πλαίσιο δράσεων και συζητήσεων για την επαναδιεκδίκηση των κτηρίων στο λόφο Καστέλι.

Παρόλο το δυσοίωνο επενδυτικό μέλλον της ξενοδοχοποίησης, καθώς η δημοτική ενότητα Χανίων υπερψήφισε τις κοινωφελείς και αμιγούς κατοικίας χρήσεις, η εταιρεία φαίνεται να μην αποχωρεί επισήμως. Παράλληλα, παρά την υποστήριξη του δημόσιου χαρακτήρα των κτηρίων και της αυλής από πλήθος εργατικών σωματείων, συλλογικών φορέων, συλλογικοτήτων και της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας, η παρουσία της αστυνομίας στο λόφο για την φύλαξη ιδιωτικών συμφερόντων παραμένει προκλητική για το δημόσιο αίσθημα.

Δεδομένου ότι τομείς όπως η εργασία, η υγεία, η παιδεία, η τέχνη και δομές κοινωνικής πρόνοιας συστηματικά απαξιώνονται, είναι εξωφρενικό και βαθιά αντικοινωνικό η φύλαξη ενός άδειου χώρου να γίνεται, απλόχερα, με δημοσία δαπάνη.

Στους δρόμους που βαδίσαμε τον τελευταίο χρόνο σ’ όλα τα κοινωνικά και ταξικά μέτωπα:

  • για την προάσπιση των δημόσιων και ελεύθερων χώρων με πορείες, παρεμβάσεις και καλλιτεχνικές δράσεις στη πόλη
  • την παρουσία μας στο κέντρο και στις γειτονιές των Χανίων εν μέσω lockdown για την ανάδειξη της ταξικής διαχείρισης της πανδημίας
  • την υποστήριξη των αιτημάτων των υγειονομικών
  • την συμμετοχή σε κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών
  • ενάντια στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων
  • ενάντια στις δολοφονίες και τον εγκλεισμό μεταναστών και προσφύγων.

Παρουσία στον δρόμο η οποία κατακτήθηκε παρά τις συλλήψεις, τα πρόστιμα (και τηλε-πρόστιμα) , την καταστολή διαδηλώσεων και εισβολές σε σπίτια ατόμων γνωστών για την συμμετοχή τους στα κινηματικά τεκταινόμενα της πόλης.

Η καμπάνια επαναδιεκδίκησης του λόφου Καστέλι θέτει στο επίκεντρο την πορεία στις 15/5 με το αίτημα για την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων και την ελεύθερη πρόσβαση για τις ανάγκες των εργαζομένων και των ανέργων, των καλλιτεχνών, της νεολαίας, των μειονοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσίαση της πρότασης σκοπεύει να ανοίξει την συζήτηση για την ελεύθερη πρόσβαση και τους αποκλεισμούς στον δημόσιο χώρο, την επιτέλεση των κοινών μέσα στον δημόσιο χώρο από τη σκοπιά της αυτοδιαχείρισης· την ανάδειξη των κοινωνικών αναγκών στο βαθμό της πραγμάτωσης τους μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όσο και το να εμπλακούν σε όλα τα παραπάνω οι πολιτικές δυνάμεις του τοπικού κινήματος ώστε να εκφραστούν τα συλλογικά φαντασιακά εν είδει ενός συμμετοχικού σχεδιασμού για τις μελλοντικές χρήσεις.

Όπως αναφέρεται και στο τεύχος: «Κι όμως, αυτή η συνάντηση δεν τελειώνει εδώ! Ό,τι κι αν γίνει, η Rosa Nera θα είναι, με τη δική μας συλλογική θέληση, κάτι ανοιχτό που η λειτουργία του θα βασίζεται στην παρουσία όλων μας. Το παρόν σχέδιο, λοιπόν, αλλά και το παραπάνω “λεύκωμα”, δεν είναι παρά ένας μετεωρισμός, ένα βήμα που μας καλεί σε μια μεγαλύτερη συνάντηση».

  • Εκδήλωση-παρουσίαση: “Πρόταση αυτοδιαχείρισης του συγκροτήματος στον λόφο Καστέλι” Σάββατο 17,4, στις 17.00, πλ. Σπλάντζιας
  • Επόμενη συνέλευση: Πάρκο Ειρήνης και φιλίας των λαών(ΠΕΦ) Δευτέρα 19/4, στις 17.00 (τηρώντας τα απαραίτητα μέσα αυτοπροστασίας)».

 

Σχετικά Άρθρα

Οι σταυροί των υποψηφίων στο δήμο Ηρακλείου

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα από τους σταυρούς προτίμησης στα 254 από τα συνολικά 263 ​εκλογικά κέντρα, Με την κατάσταση να ξεκαθαρίζει σε ό,τι αφορά στην σειρά κατάταξης των συνδυασμών στο Δήμο Ηρακλείου, το ενδιαφέρον στρέφεται στην σταυροδοσία των υποψηφίων Συμβούλων. Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα που δίνει το[…]

Δείτε περισσότερα

Εκλογές 2019: Μήνυμα νίκης έστειλε από τα Χανιά ο Σταύρος Αρναουτάκης

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των Χανιωτών κατά την ομιλία του υποψήφιου περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στέλνοντας παράλληλα ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον επικεφαλής του συνδυασμού «Κρήτη η Ζωή μας» για άνετη επικράτηση στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Ο Σταύρος Αρναουτάκης ενθουσιασμένος από την αθρόα προσέλευση του κόσμου έκλεισε[…]

Δείτε περισσότερα