tokrirkri

tokrirkri

Χανιώτες κρεοπώλες σε διεθνή διαγωνισμό

“Αντίπαλοί” τους …μισό μοσχάρι, μισό χοιρινό, ένα αρνί, 5 κοτόπουλα και άλλες 11 ομάδες κρεοπωλών από όλον τον κόσμο! Η “Μeating Greece”, η ομάδα που θα συμμετέχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας στις 21 Μαρτίου έχει ως βάση τον Πλατανιά Χανίων, αφού ο αρχηγός και πέντε από τα μέλη της βασικής και της υποστηρικτικής ομάδας προέρχονται από το κρεοπωλείο του Λεωνίδα Μαθιουδάκη.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η ομάδα προπονείται κανονικά καθώς στο διαγωνισμό θα χρειαστεί μέσα σε 3 ώρες και 15 λεπτά να δουλέψει πάνω σε μισό μοσχάρι, μισό χοιρινό, 1 αρνί, 5 κοτόπουλα!

«Θα κριθούμε όπως και οι υπόλοιπες ομάδες στην ταχύτητα, την ποιότητα της δουλειάς, την καθαριότητα,  το στήσιμο του προϊόντος ώστε να του δώσεις υπεραξία» μας εξηγεί ο Λεωνίδας που από το 2011 παρακολουθεί το συγκεκριμένο διαγωνισμό και αποφάσισε να συμμετέχει με μια πολύ δυναμική ομάδα.
«Αυτό που μας χαρακτηρίζει όλους όσους συμμετέχουμε είναι η αγάπη για τη δουλειά μας» αναφέρει ο Λεωνίδας, ενώ ο Γιάννης Καζάς ειδικός στο food stylist συμπληρώνει πως «δεν γνωρίζουμε καν ποιο θα είναι το έπαθλο! Συμμετέχουμε κυρίως για την εμπειρία ».
Η ομάδα προπονείται εντατικά καθώς οι μέρες του διαγωνισμού πλησιάζουν και θέλει να είναι πανέτοιμη για την πρόκληση της Ιρλανδίας. Και όταν λέμε προπόνηση επεξηγούμε πως αυτό αφορά κόψιμο, επεξεργασία, στήσιμο του κρέατος.

«Ανταλλάσουμε ιδέες, κουβεντιάζουμε, θα “χαλάσουμε” 10 γουρούνια για να δούμε τι θα φτιάξουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταλήξει στο 80% περίπου του τι θα παρουσιάσουμε αλλά μέχρι και την τελευταία ημέρα θα προσθέτουμε και θα αφαιρούμε πράγματα» δηλώνει ο Sidrit Burrja (Σήφης όπως τον λένε οι υπόλοιποι).

Ο Ευθύμης Σκαράκης εξηγεί πως «καταλήγουμε στο να εφαρμόσουμε την ιδέα που διαπιστώνουμε ότι είναι η καλύτερη, η πιο δημιουργική και η πιο ανταγωνιστική».
Οσον αφορά στη μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής, η ομάδα δεν προβληματίζεται για κάτι ιδιαίτερα. «Ισως αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι ότι τα δικά μας κρέατα στα οποία προπονούμαστε είναι διαφορετικά από αυτά που θα διαγωνιστούμε στην Ιρλανδία π.χ. ένα κατσίκι εδώ είναι 15 κιλά εκεί φτάνει στα 20 κιλά. Ομως δεν απογοητευόμαστε προσπαθούμε ακόμα περισσότερο» τονίζει ο Ευθύμης που όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αφιερώνουν πολύ προσωπικό χρόνο για τις ανάγκες του διαγωνισμού.

«Είμαι 25χρόνια σε αυτή τη δουλειά, παππούς και πατέρας κρεοπώλες και κάθε μέρα μαθαίνω πράγματα, κάθε μέρα είναι κάτι το διαφορετικό» καταλήγει  ο Λεωνίδας.
Το κόστος της συμμετοχής στο διαγωνισμό (καθόλου μικρό) το επωμίζεται η ίδια η ομάδα καθώς παρά τις προσπάθειες για κάποια στήριξη δυστυχώς μέχρι και τώρα δεν έχουν δει κάτι ουσιαστικό.

Η Κυπαρισσία Αντωναρά από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το περασμένο τριήμερο στα Χανιά προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα στην προετοιμασία για το διαγωνισμό συμβάλλοντας και αυτή με τις ιδέες και τη δουλειά της.

«Πλέον δεν υπάρχουν ταμπού και στερεότυπα ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να είναι και κρεοπώλης. Το   σημαντικό είναι να   αγαπάς αυτό που κάνεις. Αν το αγαπάς δεν υπάρχουν ούτε αντρικές ούτε γυναικείες δουλειές» λέει στα  “Χ.Ν.” Στο διαγωνισμό αρκετές ομάδες έχουν γυναίκες στη διαγωνιστική τους ομάδα.

H oμάδα του Meating Greece
• Λεωνίδας Μαθιουλάκης (αρχηγός)
• Γιάννης Καζάς
• Νίκος Βρεττός
• Ευθύμης Σκαράκης
• Sidrit Burrja
• Παναγιώτης Μαριόλης
• Κυπαρισσία Αντωνάρα
• Δέσποινα Φραντζεσκάκη

Σχετικά Άρθρα

Ευρωβαρόμετρο: Όλοι σχεδόν οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την απώλεια βιοποικιλότητας

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την κατάσταση της φύσης και του περιβάλλοντος. Σχεδόν όλοι (96%) από τους άνω των 27 000 πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τη φύση, καθώς αποτελεί βασική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.[…]

Δείτε περισσότερα

Στην Ινδία οι επτά από τις δέκα πόλεις με την υψηλότερη ρύπανση στον κόσμο

Η Ινδία διαθέτει επτά από τις δέκα πόλεις του κόσμου με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με νέα έκθεση, με τις κινεζικές πόλεις αντιθέτως να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη βελτίωση. Το Γκούρουγκραμ, ένα προάστιο της ινδικής πρωτεύουσας Νέο Δελχί, είναι η πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου, σύμφωνα με την Greenpeace και την[…]

Δείτε περισσότερα