tokrirkri

tokrirkri

Χανιώτες κρεοπώλες σε διεθνή διαγωνισμό

“Αντίπαλοί” τους …μισό μοσχάρι, μισό χοιρινό, ένα αρνί, 5 κοτόπουλα και άλλες 11 ομάδες κρεοπωλών από όλον τον κόσμο! Η “Μeating Greece”, η ομάδα που θα συμμετέχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας στις 21 Μαρτίου έχει ως βάση τον Πλατανιά Χανίων, αφού ο αρχηγός και πέντε από τα μέλη της βασικής και της υποστηρικτικής ομάδας προέρχονται από το κρεοπωλείο του Λεωνίδα Μαθιουδάκη.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η ομάδα προπονείται κανονικά καθώς στο διαγωνισμό θα χρειαστεί μέσα σε 3 ώρες και 15 λεπτά να δουλέψει πάνω σε μισό μοσχάρι, μισό χοιρινό, 1 αρνί, 5 κοτόπουλα!

«Θα κριθούμε όπως και οι υπόλοιπες ομάδες στην ταχύτητα, την ποιότητα της δουλειάς, την καθαριότητα,  το στήσιμο του προϊόντος ώστε να του δώσεις υπεραξία» μας εξηγεί ο Λεωνίδας που από το 2011 παρακολουθεί το συγκεκριμένο διαγωνισμό και αποφάσισε να συμμετέχει με μια πολύ δυναμική ομάδα.
«Αυτό που μας χαρακτηρίζει όλους όσους συμμετέχουμε είναι η αγάπη για τη δουλειά μας» αναφέρει ο Λεωνίδας, ενώ ο Γιάννης Καζάς ειδικός στο food stylist συμπληρώνει πως «δεν γνωρίζουμε καν ποιο θα είναι το έπαθλο! Συμμετέχουμε κυρίως για την εμπειρία ».
Η ομάδα προπονείται εντατικά καθώς οι μέρες του διαγωνισμού πλησιάζουν και θέλει να είναι πανέτοιμη για την πρόκληση της Ιρλανδίας. Και όταν λέμε προπόνηση επεξηγούμε πως αυτό αφορά κόψιμο, επεξεργασία, στήσιμο του κρέατος.

«Ανταλλάσουμε ιδέες, κουβεντιάζουμε, θα “χαλάσουμε” 10 γουρούνια για να δούμε τι θα φτιάξουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταλήξει στο 80% περίπου του τι θα παρουσιάσουμε αλλά μέχρι και την τελευταία ημέρα θα προσθέτουμε και θα αφαιρούμε πράγματα» δηλώνει ο Sidrit Burrja (Σήφης όπως τον λένε οι υπόλοιποι).

Ο Ευθύμης Σκαράκης εξηγεί πως «καταλήγουμε στο να εφαρμόσουμε την ιδέα που διαπιστώνουμε ότι είναι η καλύτερη, η πιο δημιουργική και η πιο ανταγωνιστική».
Οσον αφορά στη μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής, η ομάδα δεν προβληματίζεται για κάτι ιδιαίτερα. «Ισως αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι ότι τα δικά μας κρέατα στα οποία προπονούμαστε είναι διαφορετικά από αυτά που θα διαγωνιστούμε στην Ιρλανδία π.χ. ένα κατσίκι εδώ είναι 15 κιλά εκεί φτάνει στα 20 κιλά. Ομως δεν απογοητευόμαστε προσπαθούμε ακόμα περισσότερο» τονίζει ο Ευθύμης που όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αφιερώνουν πολύ προσωπικό χρόνο για τις ανάγκες του διαγωνισμού.

«Είμαι 25χρόνια σε αυτή τη δουλειά, παππούς και πατέρας κρεοπώλες και κάθε μέρα μαθαίνω πράγματα, κάθε μέρα είναι κάτι το διαφορετικό» καταλήγει  ο Λεωνίδας.
Το κόστος της συμμετοχής στο διαγωνισμό (καθόλου μικρό) το επωμίζεται η ίδια η ομάδα καθώς παρά τις προσπάθειες για κάποια στήριξη δυστυχώς μέχρι και τώρα δεν έχουν δει κάτι ουσιαστικό.

Η Κυπαρισσία Αντωναρά από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το περασμένο τριήμερο στα Χανιά προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα στην προετοιμασία για το διαγωνισμό συμβάλλοντας και αυτή με τις ιδέες και τη δουλειά της.

«Πλέον δεν υπάρχουν ταμπού και στερεότυπα ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να είναι και κρεοπώλης. Το   σημαντικό είναι να   αγαπάς αυτό που κάνεις. Αν το αγαπάς δεν υπάρχουν ούτε αντρικές ούτε γυναικείες δουλειές» λέει στα  “Χ.Ν.” Στο διαγωνισμό αρκετές ομάδες έχουν γυναίκες στη διαγωνιστική τους ομάδα.

H oμάδα του Meating Greece
• Λεωνίδας Μαθιουλάκης (αρχηγός)
• Γιάννης Καζάς
• Νίκος Βρεττός
• Ευθύμης Σκαράκης
• Sidrit Burrja
• Παναγιώτης Μαριόλης
• Κυπαρισσία Αντωνάρα
• Δέσποινα Φραντζεσκάκη

Σχετικά Άρθρα

38η Παγκρήτια ορειβατική συνάντηση στο Λιμνάκαρο του Οροπεδίου Λασιθίου

Το Σάββατο  8 Σεπτεμβρίου 2018  και ώρα 19:00 ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου οργανώνει την 38η Παγκρήτια ορειβατική συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο Καταφύγιο Στροβίλι, στο Λιμνάκαρο του Οροπεδίου Λασιθίου με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. « ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΖΑΛΑ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΤΩΝ (ΚΑΡΦΙ – ΚΡΟΝΙΟ –ΔΙΚΤΑΙΟ)» ΣΑΒΒΑΤΟ  8 Σεπτεμβρίου 2018[…]

Δείτε περισσότερα

Εργασίες ασφαλτόστρωσης επί του ΒΟΑΚ στην περιοχή του κόμβου Κνωσού προς Αγ. Νικόλαο

Στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ» πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες  ασφαλτόστρωσης επί του ΒΟΑΚ στην περιοχή του κόμβου Κνωσού στο ρεύμα προς Αγ. Νικόλαο. Συγκεκριμένα την Δευτέρα 07–12-2020 από ώρα 14.00 έως ώρα 18.00  θα είναι κλειστή η έξοδος από τη Λεωφόρο Κνωσού προς τον ΒΟΑΚ προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες ασφαλτόστρωσης  επί του ΒΟΑΚ. Η[…]

Δείτε περισσότερα