tokrirkri

tokrirkri

Χωρίς ναυαγοσώστες πολυσύχναστες παραλίες της Κρήτης

Στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί το Προεδρικό Διάταγμα 31/2018, εξαιτίας του οποίου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ναυαγοσώστες πολυσύχναστες παραλίες του νησιού αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Την ίδια ώρα “η Κρήτη τα τελευταία χρόνια κατέχει το θλιβερό ρεκόρ στους πνιγμούς, σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο” .

Το Ε.Κ.Η καλεί τα αρμόδια Υπουργεία “να εξετάσουν σοβαρά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη ναυαγοσωστών στις παραλίες, προτού θρηνήσουμε περισσότερα θύματα. Η Κρήτη αποτελεί την ναυαρχίδα του τουρισμού και είναι δυσφήμιση το γεγονός ότι οι κρητικές θάλασσες μετατρέπονται κάθε χρόνο, σε υγρό τάφο για δεκάδες τουρίστες”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου, συγχαίρει τον ναυαγοσώστη και συνδικαλιστικό στέλεχος του ΕΚΗ, Γιώργο Μακρυδάκη, χάρη στην άμεση επέμβαση του οποίου σώθηκε ένας ηλικιωμένος τουρίστας,  που έχασε τις αισθήσεις του στην παραλία του Μπαλί, στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό, που το μεσημέρι κινητοποίησε το ΕΚΑΒ και τις Λιμενικές Αρχές του  νησιού και το οποίο έρχεται να αναδείξει την αναγκαιότητα παρουσίας ναυαγοσώστη στις παραλίες.

Λόγω των σοβαρών προβλημάτων και των δυσλειτουργιών, που προκαλεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα 31/2018, το οποίο αφορά στην εφαρμογή νέων ναυαγοσωστικών μέτρων στις παραλίες για την φετινή περίοδο, σε αρκετές παραλίες του νησιού δεν διασφαλίζεται η άρτια ναυαγοσωστική κάλυψη  εκ μέρους των Δήμων. Συγκεκριμένα με το νέο Π.Δ., επιβάλλονται μια σειρά από πρόσθετες υποχρεώσεις στους Δήμους της χώρας, τις οποίες δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά.

Επιπλέον,  αν και το 2018, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο ΠΔ, αυξήθηκαν οι μήνες κατά τους οποίους κρίνεται αναγκαία η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, κατά έναν μήνα, δηλαδή από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβρη, είναι αμφίβολο, αν οι ναυαγοσώστες μπορούν να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας, καθώς αδυνατούν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ακόμα και τα άτομα, που έχουν βγάλει Σχολές Ναυαγοσωστικής, αρνούνται να εργαστούν αφού δεν υπάρχουν τα κίνητρα, ως ναυαγοσώστες. Το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο αποτρέπει τους ενδιαφερόμενους από τη διαδικασία της εκπαίδευσης και πιστοποίησης, που μάλιστα κοστίζει αρκετά, καθώς η κάλυψη των παραλιών με ναυαγοσώστες αφορά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και ο τουρισμός στην Κρήτη ξεκινάει από τον Απρίλιο και συνεχίζεται ως και το φθινόπωρο.

Λόγω της έλλειψης ναυαγοσωστών στις παραλίες της Κρήτης, ο ναυαγοσώστης αναγκάζεται να εργάζεται καθημερινά καθ΄ όλη την διάρκεια της ναυαγοσωστικής περιόδου, χωρίς ρεπό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την σωματική ασφάλεια, τόσο του ιδίου, όσο και των λουόμενων”.

Σχετικά Άρθρα

Πόλο: «Χάλκινες» οι Νεάνιδες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Το βράδυ της Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου ήταν επικό για το ελληνικό πόλο, αφού σε διάστημα λίγης ώρας τα εθνικά χρώματα πανηγύρισαν δύο μετάλλια, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Μετά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μινσκ από την Εθνική Νέων Ανδρών, ακολούθησε το χάλκινο των Νεανίδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του[…]

Δείτε περισσότερα

Επιστημονική αποκάλυψη: Το lockdown μπορεί να προκαλέσει… υπέρταση – Στοιχεία από την Κρήτη

Μια ανατρεπτική επιστημονική παρατήρηση του επιμελητή Α’ του Κ.Υ. Μοιρών, Μανόλη Μερμαβελιωτάκη έφερε μια ιατρική αποκάλυψη στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» στην ΚΡΗΤΗ TV όσον αφορά τις συνέπειες που προκαλεί το lockdown στους πολίτες πέρα από τα ψυχικά νοσήματα. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία από την συνταγοφράφησή του στη[…]

Δείτε περισσότερα