tokrirkri

tokrirkri

20 σημαντικοί ποιητές από 11 χώρες στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στην Κρήτη

Σκοπός του Φεστιβάλ η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού

Το 1o Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στην Κρήτη θα διαρκέσει τρεις ημέρες

Φέτος για πρώτη φορά διοργανώνουμε το 1o Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στην Κρήτη με κύριο στόχο να ιδρύσουν έναν θεσμό πολιτισμού και ποίησης στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό δίνοντας έμφαση στην τοπική πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης και να προάγει τον δημιουργικό και συνεχή διάλογο με την κουλτούρα άλλων χωρών προσκαλώντας κάθε Σεπτέμβρη διακεκριμένους ποιητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 20 σημαντικοί ποιητές από 11 χώρες: Gerhard Falkner (Γερμανία), Jochen Kelter (Ελβετία), Yu Jian (Κίνα), Fan Zhao (Κίνα), Gokce Celebioglu (Τουρκία), Selahattin Yolgiden (Τουρκία) Goran Djordjevic (Σερβία), Marco Pogacar (Κροατία), Lawrence Schimmmel (ΗΠΑ/Ισπανία), Rati Saxena (Ινδία), Hemant Divate (Ινδία), Guillaume Decourt (Γαλλία), Zingonia Zingone (Ιταλία), καθώς και οι Έλληνες ποιητές: ο Τίτος Πατρίκιος, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ο Αναστάσης Βιστωνίτης, η Αριστέα Παπαλεξάνδρου και ο Χρήστος Κούκης.

Το 1o Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στην Κρήτη θα διαρκέσει τρεις ημέρες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν ποιητικές αναγνώσεις, round tables, περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, χώρους τέχνης καθώς και επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους και σχολεία που θα συνδυαστούν με φιλολογικές ομιλίες και απαγγελίες. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων σύγχρονοι ποιητές από την Κρήτη θα παρουσιάσουν το έργο τους.

Η Open Poetry Society προσκαλεί όλους τους φίλους και λάτρεις της ποίησης στην εναρκτήρια εκδήλωση την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 13:00 στη Βικελαία Βιβλιοθήκη για να γνωρίσουμε και να αφουγκραστούμε το έργο των σύγχρονων ποιητών, να περιηγηθούμε στην κρητική παράδοση και να γιορτάσουμε μαζί τα εγκαίνια ενός μεγάλου θεσμού στο Ηράκλειο Κρήτης και το ίδιο βράδυ στο επίσημο Gala του Φεστιβάλ στις 21:00 όπου θα παρουσιαστούν και οι Κρητικοί ποιητές (Ηρακλή 90, Κορώνη Ηράκλειο).

Θα είναι χαρά μας και ιδιαίτερη τιμή να παρευρεθούν οι Κρητικοί ποιητές και να διαβάσουν τα ποιήματά τους (κατόπιν συνεννόησης με την διοργάνωση).

Το 1o Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στην Κρήτη αποτελεί μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Φεστιβάλ Ποίησης “World Poetry Movement” και συνεργάζεται με το μεγαλύτερο λογοτεχνικό κίνημα στην Ανατολή “Kritya Poetry Movement”.

Επισυνάπτουμε το Πρόγραμμα του φεστιβάλ και τους ποιητές που θα συμμετέχουν και σας περιμένουμε στις εκδηλώσεις μας να γνωριστούμε και να μιλήσουμε!

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Ποιητές του Φεστιβάλ

Τίτος Πατρίκιος (Ελλάδα)

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ (Ελλάδα)

Αναστάσης Βιστωνίτης (Ελλάδα)

Κούκης Χρήστος (Ελλάδα)

Αριστέα Παπαλεξάνδρου(Ελλάδα)

Gerhard Falkner(Γερμανία)

Jochen Kelter (Ελβετία)

Yu Jian ( Κίνα)

Fan Zhao ( Κίνα)

Gokce Celebioglu (Τουρκία)

Selahattin Yolgiden (Τουρκία)

Goran Djordjevic (Σερβία)

Marco Pogacar (Κροατία)

Lawrence Schimmmel (Η.Π.Α. -Ισπανία)

Rati Saxena ( Ινδία)

Hemant  Divate ( Ινδία)

Guillaume Decourt ( Γαλλία)

Zingonia Zingone (Ιταλία) 

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου

10:30: Έναρξη φεστιβάλ στην Κεντρική Αίθουσα της Βικελαίας Βιβλιοθήκη Ηρακλείου

Θα περιλαμβάνει παρουσίαση των Ελλήνων και ξένων ποιητών, ομιλίες και ξενάγηση στην Αίθουσα Σεφέρη και στο Αρχείο της Βιβλιοθήκης. θα προλογίσει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Αριστέα Πλεύρη.

(ελεύθερη είσοδος κοινού)

17:00-20:00 Επίσκεψη και ξενάγηση των ποιητών στην Κνωσό

(ιδιωτική ξενάγηση)

21:00-23:00 Επίσημο Gala του φεστιβάλ

Παρουσίαση των ποιητών του φεστιβάλ αλλά και των σύγχρονων ποιητών της Κρήτης.

Θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα.

(ελεύθερη είσοδος κοινού – Ηρακλή 90, Κορώνη Ηράκλειο)

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου

10:00 -11:00 Ξενάγηση των ποιητών του φεστιβάλ στην πόλη του Ηρακλείου

(ελεύθερη συμμετοχή του κοινού)

11:00-13:00 Επίσκεψη των ποιητών με αναγνώσεις και συζήτηση με τα παιδιά στο Ευρωπαϊκό σχολείο του Ηρακλείου και στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

(ελεύθερη συμμετοχή του κοινού και ιδιαιτέρως των εκπαιδευτικών)

16:30-19:30: Ξενάγηση των ποιητών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και στο κάστρο του Κούλε. (ιδιωτική ξενάγηση)

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου

09:30 – 12:00: Επίσκεψη και ξενάγηση των ποιητών του φεστιβάλ στο Μουσείο Καζαντζάκη.

Θα ακολουθήσουν αναγνώσεις ποιημάτων καθώς και απαγγελία μετά μουσικής του Ερωτόκριτου.

(ελεύθερη συμμετοχή κοινού)

13:30 – 18:30: Επίσκεψη των ποιητών του φεστιβάλ στα Ανώγεια.

Θα ακολουθήσουν αναγνώσεις ποιημάτων, τοπικό Κρητικό γλέντι με Κρητικά τραγούδια, επίσκεψη στο Δημαρχείο και στο σπίτι του Βοσκού.

(ελεύθερη συμμετοχή κοινού στις εκδηλώσεις και κατόπιν συνεννόησης στο Κρητικό γλέντι)

Σχετικά Άρθρα

Εγκαινιάστηκε η έκθεση Γλυπτών και Κεραμικών Αντιγράφων στο Μουσείο Αγίου Νικολάου (βίντεο)

Τα εγκαίνια μιας σημαντικής όσο και ξεχωριστής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου. Η Αναπλ. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου έκοψε την κορδέλα και εγκαινίασε την 1η Έκθεση Γλυπτών και Κεραμικών Αντιγράφων της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Περιόδου που υλοποιούν το[…]

Δείτε περισσότερα

Μαχητικά αεροσκάφη «έσκισαν» τον Κρητικό ουρανό

Εορτή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας σήμερα και μέχρι  την Κυριακή έχει προγραμματιστεί πλήθος εκδηλώσεων σε πολλές περιοχές ανά την επικράτεια. Συγκεκριμένα το πρωί στην πόλη του Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκαν πτήσεις αεροσκαφών ενώ για το κοινό, οι πύλες της 133 Σ.Μ θα είναι ανοιχτές και το Σαββατοκύριακο, για εκπαιδευτικές επισκέψεις.  […]

Δείτε περισσότερα