tokrirkri

tokrirkri

200 χορευτές από επτά χώρες θα χορέψουν στο Φεστιβάλ Χορού στο δήμο Αγίου Νικολάου

Ως μια εκδήλωση που θα απλωθεί σε ένα μεγάλο τμήμα της περιφέρειας του Δήμου Αγίου Νικολάου σχεδιάστηκε και προγραμματίστηκε εξ αρχής, το «1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού – Χορεύοντας στο Μεραμπέλλο», που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 20 έως και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου.Είναι μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει φέτος ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ Λευτέρης Ραφαϊλάκης.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ περίπου 200 χορευτές και χορεύτριες από χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, θα παρουσιάσουν το τετραήμερο αυτό παραδοσιακούς χορούς από επτά διαφορετικές χώρες – τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία κ.α.

Η πρόταση για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ ήταν του μέλους του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΝ Μαρίας Τσαγκαράκη, η οποία είχε παρακολουθήσει αντίστοιχο φεστιβάλ στη Χαλκιδική, την πρότεινε και έγινε αποδεκτή. Η διοργάνωση βρήκε επίσης στήριξη από πλευράς του εξωτερικού συνεργάτη του ΠΑΟΔΑΝ Θανάση Ταμιωλάκη και οριστικοποιήθηκε μετά από τις συνεννοήσεις  που έκανε ο ΠΑΟΔΑΝ με το διοργανωτή του φεστιβάλ χορού και σε άλλα μέρη της Ελλάδος, τον κ. Αργύρη Τριανταφύλλου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ εξήγησε ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον να έλθουν χορευτικά συγκροτήματα και από άλλες χώρες (Ρωσία, Ουγγαρία), αλλά δυστυχώς, δεν ήταν εφικτή η φιλοξενία άλλων, μιας και τη συγκεκριμένη περίοδο δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί η διαμονή τους, μιας και δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία της περιοχής του Αγίου Νικολάου!

Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός προσφέρει δωρεάν διαμονή και διατροφή  στα συγκροτήματα (τα έξοδα μεταφοράς τα καλύπτουν εκείνοι).

Το πρόγραμμα των παραστάσεων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει παραστάσεις, στις 20 Σεπτεμβρίου στο Σίσι και στην Κριτσά, στις 21 Σεπτεμβρίου στην Ελούντα και στο Καλό Χωριό, στις 22 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Νικόλαο και στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νεάπολη.

Το πρόγραμμα θα ανοίξει με κρητικούς χορούς, στον Άγιο Νικόλαο από συγκρότημα του Θανάση Ταμιωλάκη και στη Νεάπολη από συγκρότημα της Αδριανής Γαλανού. Στον Άγιο Νικόλαο και στη Νεάπολη θα προηγηθεί παρέλαση των συγκροτημάτων, φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους.

Είναι ένα φεστιβάλ που για πρώτη φορά καλύπτει έξι διαφορετικά σημεία του Δήμου Αγίου Νικολάου και αυτός ήταν ένας στόχος που επιτεύχθηκε με το πρόγραμμα των εμφανίσεων που θα κάνουν τα χορευτικά συγκροτήματα, είπε ο κ. Ραφαϊλάκης, επισημαίνοντας την αξία της άμεσης επαφής και γνωριμίας με τη χορευτική παράδοση των Βαλκανίων και του ευρύτερου βαλκανικού – σλαβικού χώρου.

Σχετικά Άρθρα

Στο «φως» σπάνιος ξύλινος ανεμόμυλος

Ένα σπουδαίο εύρημα ‘ήρθε στο «φως» στο Οροπέδιο Λασιθίου! Ξύλινος αντλητικός Ανεμόμυλος από το … 1890, πιθανότατα από τα χέρια του ίδιου του Εμμανουήλ Παπαδάκη του επονομαζόμενου «Σπιρτοκούτη», εντοπίστηκε και διασώθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου προκειμένου να διατηρηθεί ως μοναδικό «στοιχείο»-«δείγμα» πολιτιστικής κληρονομιάς! Ο εντοπισμός του σπάνιου[…]

Δείτε περισσότερα

Ρέθυμνο: «Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού» για το 2018

Για πρώτη φορά μία ελληνική πόλη χρίζεται «Ευρωπαϊκή πόλη κρασιού» και για το 2018 αυτή θα είναι το Ρέθυμνο. Αυτή η ευθύνη ανατέθηκε στο νόμο της Κρήτης μετά από αίτημα που κατέθεσε ο δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου και για όλο το έτος είναι επιφορτισμένο[…]

Δείτε περισσότερα