tokrirkri

tokrirkri

200 χορευτές από επτά χώρες θα χορέψουν στο Φεστιβάλ Χορού στο δήμο Αγίου Νικολάου

Ως μια εκδήλωση που θα απλωθεί σε ένα μεγάλο τμήμα της περιφέρειας του Δήμου Αγίου Νικολάου σχεδιάστηκε και προγραμματίστηκε εξ αρχής, το «1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού – Χορεύοντας στο Μεραμπέλλο», που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 20 έως και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου.Είναι μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει φέτος ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ Λευτέρης Ραφαϊλάκης.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ περίπου 200 χορευτές και χορεύτριες από χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, θα παρουσιάσουν το τετραήμερο αυτό παραδοσιακούς χορούς από επτά διαφορετικές χώρες – τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία κ.α.

Η πρόταση για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ ήταν του μέλους του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΝ Μαρίας Τσαγκαράκη, η οποία είχε παρακολουθήσει αντίστοιχο φεστιβάλ στη Χαλκιδική, την πρότεινε και έγινε αποδεκτή. Η διοργάνωση βρήκε επίσης στήριξη από πλευράς του εξωτερικού συνεργάτη του ΠΑΟΔΑΝ Θανάση Ταμιωλάκη και οριστικοποιήθηκε μετά από τις συνεννοήσεις  που έκανε ο ΠΑΟΔΑΝ με το διοργανωτή του φεστιβάλ χορού και σε άλλα μέρη της Ελλάδος, τον κ. Αργύρη Τριανταφύλλου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ εξήγησε ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον να έλθουν χορευτικά συγκροτήματα και από άλλες χώρες (Ρωσία, Ουγγαρία), αλλά δυστυχώς, δεν ήταν εφικτή η φιλοξενία άλλων, μιας και τη συγκεκριμένη περίοδο δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί η διαμονή τους, μιας και δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία της περιοχής του Αγίου Νικολάου!

Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός προσφέρει δωρεάν διαμονή και διατροφή  στα συγκροτήματα (τα έξοδα μεταφοράς τα καλύπτουν εκείνοι).

Το πρόγραμμα των παραστάσεων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει παραστάσεις, στις 20 Σεπτεμβρίου στο Σίσι και στην Κριτσά, στις 21 Σεπτεμβρίου στην Ελούντα και στο Καλό Χωριό, στις 22 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Νικόλαο και στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νεάπολη.

Το πρόγραμμα θα ανοίξει με κρητικούς χορούς, στον Άγιο Νικόλαο από συγκρότημα του Θανάση Ταμιωλάκη και στη Νεάπολη από συγκρότημα της Αδριανής Γαλανού. Στον Άγιο Νικόλαο και στη Νεάπολη θα προηγηθεί παρέλαση των συγκροτημάτων, φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους.

Είναι ένα φεστιβάλ που για πρώτη φορά καλύπτει έξι διαφορετικά σημεία του Δήμου Αγίου Νικολάου και αυτός ήταν ένας στόχος που επιτεύχθηκε με το πρόγραμμα των εμφανίσεων που θα κάνουν τα χορευτικά συγκροτήματα, είπε ο κ. Ραφαϊλάκης, επισημαίνοντας την αξία της άμεσης επαφής και γνωριμίας με τη χορευτική παράδοση των Βαλκανίων και του ευρύτερου βαλκανικού – σλαβικού χώρου.

Σχετικά Άρθρα

Ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης στο «Μονόγραμμα»

Ο Αντώνης Φωστιέρης, Έλληνας ποιητής, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Γενιάς του ’70, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα. Γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά η καταγωγή του είναι από την Αμοργό και πήρε το όνομα του καπετάνιου παππού του. Η Αμοργός θεωρεί ότι ίσως έπαιξε ρόλο στη ροπή του προς την ποίηση. Πατρίδα του[…]

Δείτε περισσότερα

Ο Μπαμπινιώτης απαντά για την «Μακεδονική» γλώσσα

Με ένα άρθρο περίπου 700 λέξεων ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Γιώργος Μπαμπινιώτης απαντά για την «Μακεδονική» γλώσσα. «Γράφαμε, εξηγούσαμε, τεκμηριώναμε, επιχειρηματολογούσαμε και νομίζαμε ότι κάποιος από τους ιθύνοντες που διαπραγματεύονται και λαμβάνουν τις αποφάσεις για το σκοπιανό θέμα θα μας ακούσει», γράφει ο Γιώργος Μπαμπινιώτης στο άρθρο[…]

Δείτε περισσότερα