tokrirkri

tokrirkri

e- Κτηματολόγιο: Όλα τα βήματα για την υποβολή της δήλωσης

Μπήκε σε λειτουργία η νέα εφαρμογή για την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέσω της οποίας οι δικαιούχοι μπορούν να καταχωρίσουν όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δήλωση ιδιοκτησίας. Αυτά είναι  τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του ακινήτου, των δικαιωμάτων που διαθέτουν, των συνυποβαλλόμενων στη δήλωση εγγράφων και ο εντοπισμός του ακινήτου τους στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του Ελληνικού Κτηματολογίου. Οι χρήστες εισέρχονται στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr στην ειδική εφαρμογή «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» μέσω των κωδικών του TAXIS κι εκεί ακολουθούν τις οδηγίες για την συμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης. Η εφαρμογή αποτελείται από πέντε βήματα:

Επιλογή Νομού – ΟΤΑ
Στοιχεία Δικαιούχου
Επιλογή Ακινήτου
Επισύναψη Εγγράφων
Έλεγχος πληρότητας της δήλωσης πριν την πληρωμή του παγίου τέλους κτηματογράφησης

Ποια έγγραφα ή και στοιχεία συνυποβάλλονται με το έντυπο της δήλωσης

Εκτός από το έντυπο της δήλωσης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που υποβάλλονται είναι:

• Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου, που τεκμηριώνει το δικαίωμα σε ακίνητο (π.χ. συμβόλαιο). Εάν κάποιος έχει αποκτήσει δικαίωμα (π.χ. κυριότητα) σε ένα ακίνητο με περισσότερους από έναν τίτλους (π.χ. το 25% με δωρεά, το 30% με γονική παροχή και το 45% με αγορά), τότε θα πρέπει να υποβάλει αντίγραφα όλων των τίτλων.

• Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής / εγγραφής του τίτλου στο

Υποθηκοφυλακείο

• Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου

• Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του δικαιούχου

• Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. απόσπασμα από

εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό <ΕΗ).

Το ποσό του παγίου τέλους κτηµατογράφησης ανέρχεται σε:

• τριάντα πέντε (35) ευρώ ανά δικαίωµα σε κύριο χώρο (διαµέρισµα, κατάστηµα, οικόπεδο κλπ),

• είκοσι (20) ευρώ ανά δικαίωµα σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώρους στάθµευσης) που αποτελούν αυτοτελείς διηρηµένες ιδιοκτησίες (που έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήµατα).

Σε λίγες μέρες εν τω μεταξύ πρόκειται  να λειτουργήσουν γραφεία κτηματογράφησης ετεροδημοτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το γραφείο της Αθήνας θα λειτουργήσει στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (επί της Λεωφόρου Βεΐκου 137) και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιόνιων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βόρειου και Νότιου Αιγαίου και Κρήτης. Το γραφείο της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει στο κέντρο της πόλης, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, στο εμπορικό κέντρο Porto Center. Θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας. Τα γραφεία αυτά θα λειτουργήσουν τουλάχιστον για έξι μήνες. Κι αν δοθεί παράταση για τη συλλογή δηλώσεων, θα παραταθεί και η λειτουργία των γραφείων.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες κτηματογράφησης σε 35 Περιφερειακές ενότητες της χώρας ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συλλογής δηλώσεων ακινήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ,την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Αμέσως μετά σειρά θα πάρουν οι: Μαγνησία , Σποράδες, Μεσσηνία, Λήμνος ,Λέσβος και η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και Νήσων.

 

Σχετικά Άρθρα

Πώς διαμορφώνεται σήμερα η πυραμίδα του παγκόσμιου πλούτου

Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;  Σχεδόν 47 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη το έχουν πετύχει και αυτοί έχουν στα χέρια τους σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Credit Suisse, Global Wealth Report, η οποία αποκαλύπτει ότι παρά τους εμπορικούς πολέμους, τις γεωπολιτικές εντάσεις και αβεβαιότητες[…]

Δείτε περισσότερα

Bloomberg: Η Ελλάδα παραμένει πέμπτη πιο μίζερη οικονομία στον κόσμο

Η παραμονή της Ελλάδας στην πρώτη πεντάδα είναι «γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ζόρι στην οικονομία και μικρή πρόοδος στην επιστροφή των ανθρώπων στην εργασία» Αμετακίνητη από την 5η θέση στη λίστα με τις πιο μίζερες οικονομίες του κόσμου βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τον δείκτη Misery Index του Bloomberg παρά το γεγονός ότι η[…]

Δείτε περισσότερα