tokrirkri

tokrirkri

EBRD: Επένδυση 70 εκατ. σε Ελλάδα, Τουρκία, Κροατία στον τομέα του τουρισμού

Στη μεγαλύτερη της επένδυση μετοχικού κεφαλαίου στον τομέα του τουρισμού μέχρι σήμερα, η EBRD υπέγραψε επενδυτικές συμφωνίες για να γίνει μέτοχος στην D Marinas B.V., την εταιρεία διαχείρισης ενός δικτύου αποτελούμενου από 10 μαρίνες στην Κροατία, την Ελλάδα και την Τουρκία, που λειτουργεί υπό την επωνυμία D-Marin.

Η EBRD επενδύει 70 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά μεριδίου περίπου 25%. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών σχεδίων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης δραστηριοτήτων διαχείρισης μαρινών, περαιτέρω εξαγορών και απομόχλευσης.

Η D Marinas B.V. είναι το μεγαλύτερο και μοναδικό διεθνές δίκτυο με μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας περίπου 8.000 θέσεις ελλιμενισμού. Ο τελικός δικαιούχος της εταιρείας είναι η Dogus Holding A.S., ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας και μακροχρόνιος εταίρος της EBRD.

Η επέκταση της εταιρείας θα στηρίξει την ανέλιξη του τοπικού τουριστικού τομέα, θα προωθήσει την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Τα κεφάλαια τεχνικής συνεργασίας που παρέχονται από το ειδικό κεφάλαιο μετοχών της EBRD θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης και ευκαιριών μάθησης για νέους και γυναίκες.

Η επένδυση εντάσσεται στο νέο Πλαίσιο Τουρισμού της EBRD για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο στοχεύει να βοηθήσει τον τοπικό τουρισμό να αναπτυχθεί και να αναβαθμιστεί μέσω επενδύσεων σε ξενοδοχεία και παρόχους τουρισμού.

Ο α΄ αντιπρόεδρος της EBRD, Jurgen Rigterink, δήλωσε σήμερα κατά την υπογραφή της επένδυσης στο Ζάγκρεμπ: “Με την επένδυση αυτή, η EBRD αποδεικνύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας της Κροατίας. Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για τη χώρα και αναμένουμε ότι αυτή η επένδυση θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις και θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας. Η αρχή της τουριστικής περιόδου είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπογραφεί μια τόσο σημαντική επένδυση, όπου η EBRD μπορεί να προσφέρει το απαραίτητο κεφάλαιο για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την Κροατία, την Ελλάδα και την Τουρκία”.

Ο Ferit F. Sahenk, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Dogus, δήλωσε ότι η σχέση της εταιρείας με την EBRD υποστηρίζει τις επιτυχείς προσπάθειες της να καθιερωθεί ως μία παγκοσμίου φήμης εταιρεία, και μεταξύ άλλων προσέθεσε: “Είμαστε υπερήφανοι που η μακροπρόθεσμη στρατηγική του Ομίλου Dogus για επενδύσεις στον τουρισμό και συγκεκριμένα στη διαχείριση μαρίνας έχει αναγνωριστεί από έναν τόσο σημαντικό οργανισμό όπως η EBRD. Η συμφωνία αυτή αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας της D Marinas, ιδίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η δυναμική του τουρισμού εξακολουθεί να αυξάνεται και ως εκ τούτου η στρατηγική μας είναι να επεκταθούμε περαιτέρω στην περιοχή. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να αναζητούμε άλλες πολύτιμες επενδύσεις με την EBRD στην Τουρκία και την γύρω περιοχή”.

Η EBRD υπέγραψε το πρώτο της έργο στην Κροατία το 1994 και από τότε έχει επενδύσει πάνω από 3,6 δισ. ευρώ σε 198 έργα στη χώρα. Οι δραστηριότητες της Τράπεζας καλύπτουν όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά είναι ιδιαίτερα ισχυρές στους τομείς των υποδομών, των επιχειρήσεων, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της ενέργειας. Η EBRD συμμετέχει επίσης στον πολιτικό διάλογο, στην ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και στη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου.

Σχετικά Άρθρα

ESM: Πράσινο φως στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ

Το πράσινο φως στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα άναψε το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κατόπιν της απογευματινής του συνεδρίασης. Το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο αποτελεί το τελευταίο μέρος της τέταρτης δόσης του προγράμματος βοήθειας, θα χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρωση στην αποπληρωμή των[…]

Δείτε περισσότερα

Ρέθυμνο: Spec για τις ανάγκες Πάρκου Χριστουγέννων

Ο δήμος Ρεθύμνου προκηρύσσει διαγωνισμό με αντικείμενο τις «Υπηρεσίες για την λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου Πάρκου Παιχνιδοχώρα 2019 – 2020» συνολικού προϋπολογισμού 45.012 ευρώ. Η σύμβαση περιλαμβάνει τις υπηρεσίες εξωτερικού συνεργάτη για την οργάνωση εκδηλώσεων, τη συντήρηση και επισκευή επίπλων και λοιπού εξοπλισμού, τα έξοδα ενημέρωσης και προβολής δραστηριοτήτων και διάφορες[…]

Δείτε περισσότερα