tokrirkri

tokrirkri

Folli Follie: Η επόμενη ημέρα των κυρώσεων-μαμούθ

Μια από τις μεγαλύτερες ποινές από ανεξάρτητη Αρχή στην Ελλάδα επέβαλλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Folli Follie Group, τη διοίκηση και σειρά στελεχών της με το αιτιολογικό της “χειραγώγησης της αγοράς μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων”.

Τρείς και πλέον μήνες μετά το σάλο που προκάλεσε το report της QCM για τη Folli Follie, οι χρηματικές ποινές που ανακοίνωσε η εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς ανέρχονται συνολικά σε 4,02 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες αφορούν τον πρόεδρο και CEO της εταιρείας, Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ενώ στις ποινές περιλαμβάνονται ο CFO της Folli Follie Group, Φραγκίσκος Γρατσώνης, ο διευθυντής του λογιστηρίου Γιώργος Αλαβάνος και ο Ιωάννης Μπεγιέτης, CFO της FF Group Sourcing που εδώ και χρόνια είχε συναναλάβει την επέκταση του ομίλου FFG στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας (APAC).

Ακόμη, τον Ζαχαρία Μαντζαβίνο πρώην μέλος του δ.σ., πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Folli Follie και πεθερό του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, τον Εμμανουήλ Ζαχαρίου (αναπληρωτή CEO), την Ειρήνη Νιώτη (της διεύθυνσης διαχείρισης διαθεσίμων) και την Καίρη Κουτσολιούτσου, αντιπρόεδρο της FFG. Αναφορικά με τον ορκωτό λογιστή Γιώργο Βαρθαλίτη της ECOVIS που υπέγραψε την έκθεση ελέγχου, αρμόδια να επιβάλει κυρώσεις για λάθη και παραλείψεις είναι η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Αν και η ζημία που έχει προκαλέσει η υπόθεση Folli Follie σε επενδυτές και ομολογιούχους είναι σημαντικά μεγαλύτερη, το ύψος των ποινών που επεβλήθησαν διαμορφώθηκε σε συνάντηση με όσα προβλέπει η νομοθεσία για το συγκεκριμένο αδίκημα. Για την ιστορία:

Προ 12ετίας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλλει πρόστιμο 2.470.000 ευρώ σε στελέχη της εταιρείας Τεχνική Ολυμπιακή για διάδοση ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις των ετών 1999 και 2000. Επίσης τον περασμένο Ιανουάριο η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 1,14 εκατ.ευρώ για υπόθεση του… 2000 που αφορούσε χειραγώγηση επί της μετοχής του Ιασώ.  Σημαντικά υψηλότερα πρόστιμα έχει επιβάλλει σε διάφορες περιπτώσεις η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως λ.χ. το 2010 στην Carrefour  – Μαρινόπουλος για περιορισμούς στον καθορισμό των τιμών.

Χειραγώγηση

Η Ε.Κ. διαπίστωσε πως η διοίκηση και τα στελέχη της Folli Follie στα οποία επεβλήθησαν τα πρόστιμα, προέβησαν σε χειραγώγηση της αγοράς καθώς δεν προσκόμισαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ποσό ύψους 242,5 εκατ. ευρώ περίπου που αφορούν στα ταμειακά διαθέσιμα των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της FFG για τη χρήση 2017. Επομένως, σύμφωνα με το αιτιολογικό της εποπτικής Αρχής, “μέσω των ως άνω οικονομικών καταστάσεων, τα πρόσωπα αυτά παρείχαν πληροφορίες, που έδωσαν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την τιμή της μετοχής της εταιρείας”.

Επί της ουσίας, οι ποινές επεβλήθησαν καθώς η εισηγμένη εταιρεία δεν προσκόμισε στοιχεία που να αποδεικνύουν την ορθότητα των οικονομικών της καταστάσεων για το 2017. Η Ε.Κ κάνει λόγο για απουσία στοιχείων που αφορά σε ποσό ύψους 242,5 εκατ. ευρώ (σ.σ. στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της FFG τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ανέρχονται συνολικά) σε 446 εκατ.ευρώ) που σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν στο ταμείο της θυγατρική της Ασίας, FF Sourcing Group, η οποία ενσωματώνει στις δραστηριότητες του ομίλου στην περιοχή. Τις λογιστικές καταστάσεις της FF Sourcing Group υπογράφουν ο Δ. Κουτσολιούτσος και ο Ι. Μπεγιέτης.

Τι θα γίνει με τα πρόστιμα

Ερώτημα επίσης αποτελεί ποια θα είναι η αντίδραση της εταιρείας και της διοίκησής της στην απόφαση αυτή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όπως εξηγούν κύκλοι της Επιτροπής, η εισηγμένη διαθέτει δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα θεραπείας όσον αφορά τα διοικητικά πρόστιμα που επέβαλε το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όπως ωστόσο, εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, αυτό πρακτικά σημαίνει πως η εταιρεία θα αποδείξει πως υπάρχουν τα λεφτά στο ταμείο της, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιήσει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά την ακρόαση της εταιρείας στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησε η εποπτικής αρχή και η οποία κατέληξε στην επιβολή προστίμου 4,02 εκατ.ευρώ, η Folli Follie κατέθεσε υπόμνημα το οποίο επί της ουσίας δεν παρείχε απαντήσεις στα ερωτήματα της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ένα από τα σημεία στο οποίο εστίαζε το υπόμνημα που κατέθεσε η FFG ήταν η… διαφωνία της εταιρείας για τις διατάξεις επί των οποίων εγκαλούνταν από την Επιτροπή. Η εισηγμένη ζητούσε να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις περί “κατάρτισης λανθασμένων οικονομικών καταστάσεων” που σαφέστατα επισείει μικρότερες ποινές έναντι της “χειραγώγησης της αγοράς μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων”, η οποία και δύνανται να ενεργοποιήσει κακουργηματικές ποινικές ευθύνες.

Σημειώνεται ότι για το μείζον θέμα των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας βρίσκεται σε εξέλιξη οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι ΕΥ και Alvarez & Marsal και οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν, εκτός απροόπτου, μέσα στον Αύγουστο. Ο ένας έλεγχος αφορά επί συγκεκριμένων στοιχείων του ισολογισμού (ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα, εμπορικές απαιτήσεις, εμπορικές και άλλες υποχρεώσεις και άλλα τρέχοντα στοιχεία ενεργητικού). Ο δεύτερος που υλοποιείται από την Alvarez & Marsal αφορά σε δικανική –εγκληματολογική αξιολόγηση (forensic evaluation). Μόλις ολοκληρωθούν, η ΕΥ θα αναλάβει μια πλήρη αξιολόγηση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του 2017, με τη βοήθεια των ευρημάτων αυτών των αρχικών εκθέσεων.

Παράλληλα, προχωρά και η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Folli Follie από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Δραγάτση. Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr επικαλούμενο δικαστικές πηγές, δεδομένου ότι η ακρίβεια των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας αποτελεί αντικείμενο παράλληλης έρευνας από ελεγκτικές εταιρείες, η έρευνα των εισαγγελικών λειτουργών και ανακριτών θα επικεντρωθεί σε θέματα καταστρατήγησης της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, inside information, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγής κ.λπ.

Πηγή: capital.gr

Σχετικά Άρθρα

Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης

Μια πρώτη ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης πραγματοποιήθηκε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, από εκπροσώπους των μισθωτριών εταιρειών Total – Exxon Mobil – Ελληνικά Πετρέλαια. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων αρμόδιος για τα θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Περιφέρειας Κρήτης Νίκος[…]

Δείτε περισσότερα

Διαγωνισμός για τη διοργάνωση των Cretan Taste Awards

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, προκηρύσσει συνοπτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής, κατά τα προβλεπόμενα στο Ν.4412/2016,  για το σύνολο των  παραδοτέων της υπηρεσίας: «:Διοργάνωση “Cretan Taste Awards”».  Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της υπηρεσίας ανέρχεται[…]

Δείτε περισσότερα