tokrirkri

tokrirkri

Folli Follie: “Μαγειρεμένους” ισολογισμούς από το 2007 δείχνει το βούλευμα δέσμευσης λογαριασμών

Αθέμιτες πρακτικές από το 2001 και προσπάθειες τουλάχιστον από το 2007 “χτισίματος” της αλλοιωμένης οικονομικής εικόνας της Folli Follie εμφανίζονται να εντοπίζουν οι αρχές, όπως αναφέρεται στο βούλευμα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων. Πρόκειται για το βούλευμα 4632/18 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το οποίο στάλθηκε σε όλες τις τράπεζες, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις χρηματιστηριακές εταιρείες και με το οποίο διατάσσεται η δέσμευση των λογαριασμών, των θυρίδων και των τίτλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου (3 προσώπων)  και άλλων τεσσάρων μελών του ΔΣ την επίμαχη περίοδο (24 Απριλίου 2018).

Όσα αναφέρονται στο βούλευμα (το οποίο αποκάλυψε στο σύνολό του η ιστοσελίδα fimotro.gr) αποτελούν μια πρώτη εικόνα στην οποία κατέληξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, για να στοιχειοθετήσει τη πρόταση του για τη δέσμευση των λογαριασμών:

“Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι πρόκειται για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρείας προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση.

Επομένως με βάση το μέχρι σήμερα διαθέσιμο υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης, το οποίο προέρχεται αφενός από την εποπτική αρχή των εισηγμένων εταιρειών αφετέρου από το προσωρινό έστω πόρισμα τρίτης ανεξάρτητης ελεγκτικής εταιρείας υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρεία όχι μόνο για το 2017 αλλά με μεγάλη βεβαιότητα επί σειρά ετών δηλαδή κατ΄εξακολούθηση δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεων της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα δημιουργώντας συστηματικά μάλιστα στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές μια παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι από τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των μελών του ΔΣ προκύπτει ότι στις 5/9/17 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρίας Folli Follie  συνολικής αξίας 23 εκατ. ευρώ, ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ”.

Folli Follie: "Μαγειρεμένους" ισολογισμούς από το 2007 δείχνει το βούλευμα δέσμευσης λογαριασμών

pin

Η διευθύντρια

Είναι ενδεικτικό επίσης ότι ο εισαγγελέας περιλαμβάνει στην πρότασή του – η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο – την κατάθεση της  Ιλιάννας Κούρκαφα, η οποία προΐσταται της Διεύθυνσης Εισηγμένων Εταιριών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όπως αναφέρει από αυτή προκύπτει ότι “υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η εταιρεία “έκτιζε” από το 2007 και πιθανότατα και προγενέστερα ψευδείς ισολογισμούς μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμιακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα”.

Η μάρτυρας αναφέρει ότι με βάση το πόρισμα της  Alvarez & Marsal ήδη η Κεφαλαιαγορά ξεκίνησε έρευνα και για χρήσεις προ του 2016.

Όπως λέει:

“Σύμφωνα με την “Α&Μ” οι ανωτέρω ουσιώδεις ανακρίβειες προέκυψαν διότι τουλάχιστον από τη χρήση 2007 (και κατά πάσα πιθανότητα πριν από αυτή) κάποιες εταιρείες της FF ASIA (σ.σ. δλδ τις δραστηριότητες της FFG στην περιοχή Asia, Pacific, China) είχαν καταχωρήσει σημαντικό όγκο και αξία εικονικών αγορών και πωλήσεων εμπορευμάτων…. Η Α&Μ εντόπισε 3 περιόδους και μεθόδους καταχώρησης εικονικών συναλλαγών. Η πρώτη την περίοδο 2015-17 η οποία αναφέρεται ως “άμεσες εικονικές συναλλαγές”, η δεύτερη αφορά την περίοδο 2007-15 η οποία αναφέρεται ως “Έμμεσες εικονικές συναλλαγές” και η τρίτη πιστεύεται ότι αποτελεί πρακτική που υιοθετήθηκε μεταξύ του 2001-2015 (στην οποία υπάλληλοι του FF GROUP ASIA αναφέρονταν ως “Merry-Go-Round” (Γύρω Γύρω Όλοι). Η Α&Μ σημειώνει ότι η παλιότερη αναφορά σε αυτή την πρακτική ήταν το 2001 αλλά δεν αποκλείει να συνέβαινε και παλαιότερα.

Ερώτηση: Για πόσα περίπου χρόνια κατά την αξιολόγησή σας “κτιζόταν” ο ενοποιημένος ισολογισμός της FFG (με ψευδή στοιχεία για αδιανέμητα κέρδη, ταμιακά διαθέσιμα, πωλήσεις και αποθέματα);

Απάντηση: Με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία όπως αυτά αποτυπώνονται στην έκθεση της Α&Μ  ουσιώδεις ανακρίβειες προέκυψαν διότι τουλάχιστον από τη χρήση του 2007 (και κατά πάσα πιθανότητα πριν από αυτή) κάποιες εταιρείες της FFG ASIA είχαν καταχωρήσει σημαντικό όγκο και αξία εικονικών αγορών και πωλήσεων. Επίσης η Α&Μ στην έκθεσή της σημειώνει ότι τα λογιστικά στοιχεία που της παρασχέθηκαν χρονολογούνται από το 2007 και ως εκ τούτου αναφέρει ότι δεν ήταν σε θέση να εντοπίσει συναλλαγές με ελεγχόμενες εταιρείες καθώς και εικονικές πωλήσεις ή αγορές πριν το έτος 2007. Επίσης η Α&Μ διαπιστώνει ότι η πρακτική του “Merry-Go-Round” χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το 2001 έως το 2015. Τέλος αναφέρεται ότι σύμφωνα με την Α&Μ από τη χρήση 2001 τουλάχιστον διαπιστώθηκε σύσταση ελεγχόμενης εταιρείας. Η αξιολόγηση των ευρημάτων της Α&Μ  εκτιμώ ότι θα οδηγήσει, από εποπτική άποψη, στη διαπίστωση ότι οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για σειρά ετών δεν ήταν ορθές, αλλά αντιθέτως ψευδείς και παραπλανητικές”.

Πηγή: capital.gr

Σχετικά Άρθρα

Ούριος άνεμος στην αιολική βιομηχανία

Με νέες, πολύ μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες υπό ανάπτυξη, η υπεράκτια αιολική βιομηχανία εξετάζει τρόπους βελτίωσης των διαδικασιών παραγωγής και περαιτέρω μείωση του κόστους μέσω της τυποποίησης. Στην πρόσφατη παγκόσμια διάσκεψη κορυφής αιολικής ενέργειας ανέμου στο Αμβούργο τον Σεπτέμβριο, οι ηγέτες της βιομηχανίας περιέγραψαν την ανάπτυξη ανεμογεννητριών που θα μπορούσαν σύντομα να[…]

Δείτε περισσότερα

Προβληματίζει τους Ευρωπαίους η αυξανόμενη κινεζική επιρροή

Προβληματισμό προκαλεί στα υψηλά κλιμάκια της Κομισιόν, αλλά και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως στο Παρίσι και στο Βερολίνο, η επιρροή της Κίνας σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό κρατών-μελών της Ε.Ε., μέσω της οικονομικής διείσδυσης, η οποία κατ’ επέκταση γίνεται και πολιτική. Το παραπάνω επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα,[…]

Δείτε περισσότερα