tokrirkri

tokrirkri

Mελέτη δείχνει ότι κάποια φώτα LED μπορούν να βλάψουν την άγρια φύση

Νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι τύποι φώτων LED μπορούν να είναι επιβλαβείς για μια μεγάλη ποικιλία άγριων ζώων, εφιστώντας την προσοχή στους πιθανούς κινδύνους της ταχείας επέκτασης της χρήσης φωτός LED.

Παρ’ όλο που τα LED αποτελούν το 9% της παγκόσμιας αγοράς το 2011, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο 69% μέχρι το 2020. Στη μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μπλε και λευκός φωτισμός LED είναι ο πλέον επιβλαβής για την άγρια ​​φύση, ιδιαίτερα για ζώα όπως οι θαλάσσιες χελώνες και τα έντομα, ενώ το πράσινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο είναι τα πιο ευνοϊκά.

Καθώς η αστικοποίηση του πλανήτη συνεχίζεται, είναι σημαντικό να κατανοηθούν τα πιθανά αποτελέσματα της δραματικής μεταβολής ενός χώρου από τη φυσική του κατάσταση. «Τα υπαίθρια περιβάλλοντα αλλάζουν ταχύτατα και με τρόπους που μπορούν να επηρεάσουν τα είδη άγριας φύσης», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, Τράβις Λόνγκοουρ. Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν υπάρχοντα οικολογικά δεδομένα στη μελέτη, καθώς η ομάδα εξέτασε τις επιπτώσεις διαφόρων ειδών φώτων LED σε ζώα όπως έντομα, θαλάσσιες χελώνες, σολομοί και θαλάσσια πτηνά.

Τα φώτα LED φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τα είδη με διαφορετικούς τρόπους. Οι θαλάσσιες χελώνες μπορούν να προσελκυστούν προς την ενδοχώρα από το τεχνητό φως και να απομακρυνθούν από τον ωκεανό, ενώ η έλξη των νεαρών σολομών στο φως καθώς μεταναστεύουν, μπορεί να τους αφήσει ευάλωτους στα αρπακτικά.

Για να ενημερώσει καλύτερα το κοινό σχετικά με τους κινδύνους των LED, η μελέτη περιλαμβάνει την πρώτη δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων που τεκμηριώνει πώς 24 διαφορετικά είδη φωτός μπορούν να επηρεάσουν την άγρια ​​φύση. «Εάν δεν παρέχουμε συμβουλές και πληροφορίες στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, τότε θα επιλέξουν απλά τον φθηνότερο φωτισμό, ή τον φωτισμό που εξυπηρετεί μόνο ένα ενδιαφέρον και δεν εξισορροπεί άλλα συμφέροντα», δήλωσε ο Λόνγκοουρ.

 

Σχετικά Άρθρα

ANEK LINES & CSI Institute για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Η ΑΝΕΚ LINES και το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI INSTITUTE)  συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, από τις 10.30 ως τις 12.30, στο Συνεδριακό Κέντρο  της ΑΝΕΚ την τρίτη Διαδραστική Ημερίδα με θέμα την “Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο”, που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας & Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομών Χανίων και Ρεθύμνου. Βασικός εισηγητής της δράσης είναι[…]

Δείτε περισσότερα

Κρήτη: Αυτό είναι το χωριό-φάντασμα που μας γυρνάει πίσω στο 1960

Καμιά φορά ο χρόνος σταματάει, παγώνει για πάντα, κι ενώ όλα τα άλλα γύρω προχωρούν, αυτός αποφασίζει να μείνεισ στάσιμος σε κάποιες τοποθεσίες. Όπως στο χωριό Ράφτης, στη νότια Κρήτη, που βρίσκεται στον δρόμο Ηρακλείου-Μοιρών, χτισμένο σε ένα λόφο για να αγναντεύει τον κάμπο της Μεσαράς -ένας οικισμός εγκαταλελειμμένος που[…]

Δείτε περισσότερα