tokrirkri

tokrirkri

ΠΙΝΑΚΕΣ “Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 1941 – 1945

Με το χρωστήρα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΘΟΥΛΑΚΗ  

13.      82 Χ 62    ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΜΑΗΣ 1941

Τα άνθη του κακού πλημμύρισαν από άκρη σε άκρη τους Κρητικούς ουρανούς. Οι άνθρωποι ζούσαν  πρωτόγνωρα γεγονότα. Ταρακουνιόταν  συθέμελα ο ουρανός από τις ασυνήθιστες εκρήξεις, με βροντές και αστραπές και τις  πύρινες γλώσσες από φωτιές που ακολουθούσαν και  κατάκαιγαν τα πάντα.  Στις ακρογιαλιές, στις αμμουδιές, στα πλατό και τα ξέφωτα,  ο κόσμος έτρεχε πατείς με, πατώ σε,  περιμένοντας τους εξ ουρανών απρόσκλητους επισκέπτες.  Πολλοί  έφεραν μαζί τους  παλιά ντουφέκια, γκράδες, σισανέδες, πατρόνες και άλλα.  Άλλοι δε χαχαλόβεργες, κατσούνες, μπαστούνια, κασμάδες, λιθάρια και ότι άλλο θα μπορούσε να καταφέρει πλήγμα στους οχθρούς.  Αν όχι κανένας,  ελάχιστοι από τους αλεξιπτωτιστές επέζησαν. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω  απόσπασμα από τα  Έμμετρα του Δημήτρη Ποθουλάκη :
«Δε θα βρεις τόπο να σταθείς κατακτητή, ούτε σπηλιά απ’ τους καιρούς να σε φωλιάσει. Ούτε νερό να πιεις. Στέρεψαν τα ποτάμια. Δέντρο, δε θα βρεις τη σκιά του να σου δώσει! Ειν’ εδικά μας και σ’ αυτή την ταραχή, συνταιριαστό κάνουν αγώνα πλάι – πλάι. Εδώ δεν στέκει ετούτη η βροχή! Και η σκλαβιά στην Κρήτη δεν περνάει»!                                                             

Στου Σταυρωμένου, καμιά 15ριά χιλιόμετρα έξω από το Ρέθεμνος , οι μάχες σώμα με σώμα ήταν από τις σκληρότερες. Τα νιάτα της περιοχής, όπως και όλης της Κρήτης,  πολεμούσαν στην Αλβανία, στρατευμένα κάτω από την ένδοξη σημαία της Μεραρχία Κρητών. Οι γέροντες, οι μαθητές της Σχολής Χωροφυλακής, οι ιερείς και οι γυναίκες πρωτοστατούσαν στον αγώνα αυτό και κράτησαν ψηλά  μέχρι εσχάτων την παντιέρα του χρέους και της τιμής. Όσοι δε από τους μαχητές επέζησαν εκτελέστηκαν άναντρα από τους Ούννους. 

Scan1329

 

15.     70 Χ 50    ΦΥΓΗ ΚΑΙ ΕΡΗΜΩΣΗ                                                                                                  
Τα νοικοκυριά και τους ανθρώπους τους χτυπούσαν οι ξενομπάτες, ενώ κούρσευαν και πυρπολούσαν τα υπάρχοντα τους. Γέροντες και  γυναικόπαιδα πήραν τα γνώριμα παλιά μονοπάτια για τσι σπηλιές και τα φαράγγια..

Scan1530

16.      54 Χ 44    Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ                                                                                                               
Οι γέροντες  δεν έδωσαν πιστικιές απαντήσεις στους Ούννους  και στήθηκαν αγέρωχοι, όρθιοι, αντρόπιαστοι απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα.

Scan1630

24.     76 Χ 55     ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ  «DIDO»                                                                
Συμμετείχε στον αγώνα της μάχης της Κρήτης και καταπόντισε πολλά σκάφη και υποβρύχια   των κατακτητών και κυρίως επιταγμένα φορτηγά.. Εισήλθε πολλές φορές στον κόλπο της Σούδας διασπώντας  τα γερμανικά «μπλόκα». Έπαιξε σημαντικό ρόλο στις θαλάσσιες αναμετρήσεις του Β’  παγκοσμίου πολέμου. Ήταν δε ο φόβος και ο τρόμος των μαυραγοριτών, μέσα στους οποίους και πολλοί Γερμανοί.

Scan2430

 

 

Σχετικά Άρθρα

  Εκδότες – Ιδιοκτήτες : Ξένια Ποθουλάκη και Δημήτρης Ποθουλάκης, Μέλη της επαγγελματικής οργάνωσης «ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ» και της Ευρωπαϊκής FIPP. Διευθυντής και υπεύθυνος σύμφωνα με το νόμο : Δημήτρης Ποθουλάκης Το ΚΡΙ ΚΡΙ, τριμηνιαία περιοδική έκδοση διάνυσε  27 έτη  κυκλοφορίας . Το περιοδικό έκανε την  παρουσία του[…]

Δείτε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση