tokrirkri

tokrirkri

ΣΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ

Λίγο πριν κλείσει  ο απελθών  χρόνος, εκδήμησε  εις Κύριον,   από τον κόσμο αυτό τον προσωρινό που ζούμε, στον κόσμο των μακάρων,  της αιωνίας γαλήνης και ανάπαυσης, ο καλά καλός  φίλος και άνθρωπος, καταξιωμένος Ρεθεμνιώτης και  πνευματικός  συγγενής,  ο  ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ.

Ο σπουδαίος  αυτός  άνθρωπος, γνωστός και δημοφιλής και πέρα των Κρητικών συνόρων. Ένας όντως  ευπατρίδης  Ρεθεμνιώτης, αγαπητός σε όλο το φάσμα του κοινωνικού κύκλου που κινούνταν. Η οικογένεια του Γιάννη Ζαχαριουδάκη δραστηριοποιούνταν  από προπολεμικά  με την επιχειρηματικότητα στο Ρέθεμνος .

Ο πατέρας του, ο Κώστας Ζαχαριουδάκης, από τους ακουστούς κρητικούς επιχειρηματίες, υπήρξε από τους στενούς προσωπικούς φίλους του Ελευθερίου Βενιζέλου. Για την ιστορία οι σημαντικότερες ομιλίες του Ελευθερίου Βενιζέλου, πανελλαδικού χαρακτήρα, έχουν εκφωνηθεί προπολεμικά, από το μπαλκόνι του σπιτιού του Κώστα Ζαχαριουδάκη, στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτου στο Ρέθεμνος.   Για τον Γιάννη Ζαχαριουδάκη,  όσα και να γραφούν θα είναι  λίγα, προκειμένου  να καταγράψουν  την προσωπικότητα, τις δραστηριότητες, τη συμβολή του γενικώς στην ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας, καθώς και στην ανεκτίμητη   προσφορά του στην αγαπημένη του πολιτεία, το Ρέθεμνος και τους ανθρώπους του. 

Ήταν εκ πεποιθήσεως ενεργός πολίτης, χωρίς εφέ και καμώματα προβολής. Ο Γιάννης Ζαχαριουδάκης με υψηλή πανεπιστημιακή μόρφωση συνέβαλε  αποφασιστικά στην οικογενειακή επιχειρηματικότητα που δραστηριοποιούνταν  κυρίως με την εμπορία και την επεξεργασία ελαιολάδου, την εκμετάλλευση  σαπωνοεργοστασίου και την αντιπροσωπεία και διακίνηση αγαθών και προϊόντων, διατηρών για τον σκοπό αυτό καταστήματα και εγκαταστάσεις στο Ρέθυμνο. Παράλληλα αναπτύσσονταν   επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταποιητικού  και εμπορικού χαρακτήρα  και πέρα της Κρήτης.  Ανεπιφύλακτα  ο Ζαχαριούδης, όπως ακουγόταν ο Γιάννης Ζαχαριουδάκης, είχε βαθιές γνώσεις   στους  περισσότερους τομείς και κλάδους της οικονομίας.         

Επί πολλά χρόνια η διαμονή του μοιραζόταν μεταξύ Ρεθύμνου και Αθήνας, προκειμένου να καλύψει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και ανάγκες.      Η Κρητική παροικία των Αθηνών, της οποίας υπήρξε πολύτιμο μέλος σεμνύνεται  για την προσφορά του Ζαχαριουδάκη, ο οποίος στήριξε το πολιτιστικό κίνημα ανεπιφύλακτα.  Ο Ζαχαριουδάκης ήταν όντως ενεργός πολίτης στην πράξη και είχε άποψη για τα περισσότερα θέματα που άπτονται του γενικότερου ενδιαφέροντος.  Με την προσωπικότητα, τις αρχές και την προσφορά  του,  στον τόπο και την κοινωνία συμπλήρωνε και λάμπρυνε  το Ρέθεμνος της αρχοντιάς και της πρεπιάς, το  Ρέθεμνος  των ευπατρίδων. Η συμβολή του στην Ρεθεμνιώτικη ζωή και  βεβαίως στην ανάπτυξη της πολιτείας υπήρξε μοναδική.

Ανήκει μαζί και με άλλους  Ρεθεμνιώτες,  σε αυτούς που συμβάλανε  αποφασιστικά στην ανασύσταση  της πολιτείας του Ρεθέμνους από τα χαλάσματα και τα συντρίμμια  της γερμανικής κατοχής και στην ανάπτυξη εν συνεχεία  της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ζωής της, για να φτάσει το «παντέρμο»   Ρέθεμνος εκεί που είναι σήμερα. Και βεβαίως ανήκει στην ομάδα των λίγων Ρεθεμνιωτών,  μετρούμενων στα δάκτυλα του ενός χεριού, που βάλλανε τις βάσεις του τουρισμού στο Ρέθυμνο αμέσως μετά  τη μεταπολίτευση και μάλιστα με ίδια κεφάλαια.  Υπήρξε παράγοντας στον αθλητισμό, στα δύσκολα μετα κατοχικά  χρόνια. Στήριξε δε πολλούς  νέους επιχειρηματίες. Εκπροσωπούσε επαξίως το  Βενιζελισμό σε πανελλήνια κλίμακα και η γνώμη του  σε πολλές περιπτώσεις  έπαιζε  καθοριστικό ρόλο σε πολλά θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Τύχη αγαθή, δέθηκε η ζωή του με την ερίτιμο Ρεθεμνιώτισσα Ελένη Χομπίτη της γνωστής Ρεθεμνιώτικης οικογένειας των Χομπίτιδων, με καταγωγή από το Ροδάκινο, ο πρώτος θείος της οποίας, ο στρατηγός Αναστάσης Χομπίτης υπήρξε  υπασπιστής  του  Ελευθερίου Βενιζέλου. 

Ο  πατέρας της δε, ο  Σήφης Χομπίτης υπήρξε από τους πλέον στενούς φίλους του Σοφοκλή Βενιζέλου. Στις επισκέψεις του στην Κρήτη ο Σοφοκλής εφιλοξενείτο συστηματικά στο σπίτι του Σήφη Χομπίτη. Και σε πολλές περιπτώσεις, όπως θα θυμούνται παλαιότεροι Ρεθεμνιώτες,  στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως και Αγίας Βαρβάρας,  όπου το σπίτι του Χομπίτη, δημιουργείτο το αδιαχώρητο από τον Κρητικό κόσμο και όχι μόνο, που έσπευδε να συναντήσει το Σοφοκλή. Κύρια γνωρίσματα του χαρακτήρα του Γιάννη Ζαχαριουδάκη  ήταν  το ήθος, η μετριοφροσύνη, η συνέπεια, η ευπρέπεια, η φιλανθρωπία και η πίστη στις  αρχές και τις  παραδόσεις. Απέφευγε δε συστηματικά την προβολή, τη δημοσιότητα  και την επίδειξη. Στο βαρύ πένθος της οικογένειας του, της Ελένης της αντάξιας συζύγου του και των παιδιών του,  Κώστα και Σήφη,  είθε   ο παντοδύναμος,   να γαληνέψει και να απαλύνει με βάλσαμο και παρηγοριά, τον αβάσταχτο  πόνο  και τη στεναχώρα τους. Το δε Ρεθεμνιώτικο χώμα που  σκεπάζει τον αξέχαστο Γιάννη, να είναι ανάλαφρο και αύρα αναψυχής,  η δε  μνήμη του αιωνία.                                                                                    

Αθήνα  10 Ιανουαρίου 2017

Δημήτρης Ποθουλάκης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση